Puigdemont troba un «atracament» el dèficit fiscal i situa l'estat propi com la millor política social

El president de la Generalitat acusa Espanya de ser un estat que "torça el dret" i demana un país de "ciutadans lliures" a través de l'educació i drets democràtics | Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona, demana un sistema de serveis socials "integral" que permeti una millor gestió

13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:25h

Carles Puigdemont intervé en l'acte social de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dimecres que el dèficit fiscal és un "atracament" i ha apuntat que la millor política social és la independència. "Espanya és un estat que torça el dret", ha apuntat Puigdemont, que ha acusat la Moncloa d'estar més pendent de l'Íbex-35 que de les persones i d'estar especialment centrada en frenar lleis socials sorgides del Parlament. Unes normes que suposen pràcticament la meitat de les recorregudes pel Tribunal Constitucional. El president ha fet aquestes consideracions en un acte de campanya a l'Auditori ONCE de Barcelona acompanyat dels dirigents socials de la candidatura.

"Som en una campanya que no volíem i que no tocava, però no tenim cap mena de por a les urnes. Sempre que hi ha urnes, allà hi som nosaltres, perquè les urnes mai poden ser un problema. I aquesta campanya està servint per desemmascarar mentides del 155: no n'hi ha un de light o de dur, tot és el mateix", ha apuntat el president a través d'un vídeo gravat des de Bèlgica. "Durant molt de temps hem hagut d'escoltar que només ens importa el procés. Però la millor política social és la independència", ha apuntat el president de la Generalitat.

"Volem construir un millor país que no deixi cap ciutadà enrere. Ho demostrem en cada ocasió que tenim", ha apuntat el dirigent independentista, que ha situat el dèficit fiscal com un "atracament" que s'eleva fins als 10.000 euros per família.

Sistema social integral

Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona, ha defensat un sistema de serveis socials que "reordeni" l'atenció primària amb un "gestor únic" per tal de donar una "resposta ràpida i eficaç". "Hem d'acabar amb les llistes d'espera i revisar les ràtios de professionals", ha recalcat Ferrer, que s'estrenava en un acte de gran format de la candidatura. El sistema integral, segons ella, ha de tenir cinc grans àmbits: sanitari, educatiu, d'habitatge, laboral i econòmic. Ha apostat per desplegar la renda garantida de ciutadania i ha demanat "motivar" les persones en situació de pobresa.
 

Isabel Ferrer, en l'acte de campanya de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


La número 15 per Barcelona ha recalcat la necessitat d'apostar per la digitalització dels serveis socials i per un document que permeti unificar els expedients de cadascú. "Es tracta de garantir el més bàsic. No és un somni, i per això estic en aquesta candidatura, perquè és una realitat que és a les nostres mans", ha apuntat Ferrer.

El gremi del pare Manel

El pare Manel ha estat un dels protagonistes de l'acte, com també ho va ser en la campanya de Junts pel Sí l'any 2015. "No tots els del meu gremi ho veuen bé [fer política]", ha assenyalat l'integrant simbòlic de la candidatura. "Li demano al bon Déu que sàpiga educar la gent senzilla que no entén això de la independència. Jo me'n ric de la gent que li diuen toxicòman des de fa vint anys i li diuen que es poden curar", ha dit.

Polítiques d'habitatge

L'encarregada de presentar l'acte ha estat Lourdes Ciuró, que ha recordat que avui és el dia de Santa Llúcia, patrona dels invidents. La diputada del PDECat al Congrés dels Diputats ha apuntat que el PP no s'ha avingut a trobar "solucions" en matèria d'habitatge per a persones en situació de risc per haver perdut la feina. "Hem tingut legislacions molt restrictives en matèria hipotecària per adaptar-la al marc europeu", ha apuntat Ciuró, que ha criticat el rescat bancari mentre es "desnonaven famílies".

En aquest sentit, la diputada ha assenyalat que cal que l'habitatge tingui "funció social" a través del parc de pisos existent en mans de les entitats bancàries. "N'hi ha que havien d'estar destinats al parc públic i s'han trobat que estava ocupat per persones que podrien ser víctimes de xarxes organitzades", ha relatat Ciuró. "L'habitatge ha de tenir funció social", ha indicat, al mateix temps que ha demanat polítiques de lloguer com les que ja ha anat impulsat el Govern durant l'última legislatura.

"Si vols fer habitatge de lloguer i qui legisla aposta per la propietat, les teves polítiques quedaran dificultades", ha assegurat. És per això que ha recalcat la necessitat de tenir comptats els habitatges en mans de "grans tenidors" per tal de posar-los en mans "de qui ho necessita". Malgrat tot, ha apuntat que l'ocupació "il·legal" no és una solució, sinó que les alternatives han d'anar de la mà de l'administració.
 

Lourdes Ciuró, diputada del PDECat al Congrés, en l'acte de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya