El vers lliure de Fachin se suma a la partitura independentista

L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns"

Albano Dante Fachin, durant la seva intervenció al casinet d'Hostafrancs.
Albano Dante Fachin, durant la seva intervenció al casinet d'Hostafrancs. | ERC
12 de desembre del 2017
Actualitzat el 13 de desembre a les 11:41h
"Aquesta gent està molt boja". Ho afirmava irònicament l'ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, en acabar l'acte d'ERC al casinet d'Hostafrancs, referint-se als republicans, ja que l'han convidat a intervenir sense tractar el contingut del seu parlament. Al final, però, s'ha cenyit al guió previst -que no pactat- i, sense negar que ell encara creu en l'Espanya plurinacional, ha admès que votarà un partit independentista, que tot el que no passi per una victòria independentista serà una victòria de Mariano Rajoy, que cal afermar la pròpia sobirania abans de tractar models de relació d'igual a igual amb l'Estat, i que amb la repressió actual no es pot posar l'eix social al centre del debat. Tot de missatges que han fet les delícies de les prop de 700 persones que omplien la sala i que deuen haver fet xiular les orelles del cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ja que suposava una esmena rere l'altra a l'estratègia equidistant.

Dante Fachin ha debutat en campanya i ha complert les expectatives. Finalment, no es va posar d'acord amb la CUP per incorporar-se a les seves llistes, però serà present en els mítings igualment. I per partida doble. Aquest dimecres, participarà a la roda de premsa que la formació que va impulsar amb escindits de Podem, Som Alternativa, farà junt a la CUP i Procés Constituent per presentar una iniciativa conjunta, però més endavant també participarà en actes dels anticapitalistes, així com tornarà a intervenir a un d'ERC i és possible fins i tot que ho faci a un tercer. Fachin ha pres partit clarament, i aquest cop juga a favor dels independentistes. Ja està fart que, com ha passat durant aquesta legislatura, l'utilitzin per justificar que l'unionisme és majoritari, en sumar els vots rebuts per Catalunya Sí que es Pot als del "no".

De fet, recorda que precisament al casinet d'Hostafrancs és on es va presentar la campanya de la candidatura de Lluís Rabell i Joan Coscubiela el 2015, un acte del que recorda que les actuacions musicals, malgrat ser bones, es van fer massa llargues. Ara els ha bescanviat per Raül Romeva. Tot i això, admet que la situació és del tot menys ordinària. "Ha estat estrany", reconeix, pel fet d'haver participat en un acte d'ERC, mentre feia broma amb un dels assessors d'Oriol Junqueras que havia estat en la cuina de la seva col·laboració. "Has patit?", li pregunta Fachin, somrient. "Hem vingut a patir", li respon l'altre. L'exdirigent de Podem és un vers lliure de dalt a baix, però per ara no se surt de la partitura.

De fet, ha semblat que es justificava en diverses ocasions, durant el seu parlament. Sabia que alguns dels seus antics companys de files no li perdonarien el suport a ERC i els dards als "comuns". "És una situació política excepcional, és una campanya estranya, tan estranyes que estic a un acte d'ERC", ha començat la intervenció, des d'on ha explicat que els seus seguidors de Twitter es van estranyar del fet que col·laborés amb els republicans. "Tothom que em segueixi sap que amb Alfred Bosch hem tingut algunes batusses per Twitter, tothom que segueixi la comissió d'exteriors sap que he tingut batusses amb Raül Romeva, tothom sap que he estat molt crític amb les polítiques del Govern", ha recordat, i fins i destaca que pot "mantenir moltes de les crítiques", ara bé també subratlla precisament que vol "seguir discrepant i discutint amb Raül Romeva sense que el posin a la presó" i, "després de discrepar, que es faci el que tingui la majoria de vots".
 

Raül Romeva, Albano Dante Fachin, Eva Baró i Alfred Bosch, a l'acte d'ERC al Casinet d'Hostafrancs. Foto: Roger Tugas


Igualment, explica que una periodista d'una televisió estatal li preguntava recentment com és que l'independentisme l'aplaudia si està "tot el dia" dient que no és independentista i que no està a favor de la DUI. "El problema que tenim en aquest país és que no ens deixen discrepar, no ens deixen prendre decisions", resumeix, i lloa la capacitat de l'independentisme per confrontar opinions democràticament: "Si es defensa democràticament i s'accepta aquesta voluntat popular, aquest moviment polític ho accepta. Quants moviments polítics són capaços de fer-ho?". Així, considera que la base mínima d'entesa és "la convicció democràtica conforme allò que li passa a Catalunya s'ha de decidir a Catalunya” i deixa clar que és una "mentida podrida" que "aquest país està dividit entre els independentistes i els no independentistes". "Hi ha diferència entre els que piquen i els que són picats, això ho pot entendre una nena de 6 anys", etziba.

Romeva ratifica el seu discurs

Els aplaudiments que rep quan insisteix que encara ara creu que pot ser real una Espanya plurinacional evidencien que el diagnòstic és compartit i així ho ratifica Raül Romeva just després, quan subratlla que "mai un demòcrata no pot ser considerat un adversari per cap independentista català, mai de la vida". "La diferència fonamental és entre els que estimem els que ens critiquen però tenen la dignitat i honradesa i honestedat de posar per davant les conviccions democràtiques", afegeix, tot recordant que molta gent va defensar els col·legis electorals l'1-O per poder votar "no", una realitat que li agrada recordar sovint a Fachin.

Un as que l'independentisme ha tret en l'equador de la campanya per mirar de seduir votants d'entre els potencials suports de Xavier Domènech i evitar que les seves paperetes impedeixin reeditar la majoria favorable a la República catalana. Que Fachin faci campanya per ERC o la CUP, explica ell mateix, és només "un reflex de la realitat", d'una lluita que ara comparteixen els independentistes i un espai més ampli que no creu que es puguin menjar crispetes davant la situació actual de repressió de l'Estat ni acusar de despertar el feixisme a aquells que més l'han combatut.