Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya

La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont | Eduard Pujol repeteix per segon dia consecutiu la metàfora de les nines decoratives, a les quals compara amb els dirigents del 155

Pilarín Bayés, durant el seu debut en campanya al míting de JxCat a Vic
Pilarín Bayés, durant el seu debut en campanya al míting de JxCat a Vic | Junts per Catalunya
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:44h
Un gorro de color groc, inconfusible, es veu des de tots els angles de l'Atlàntida de Vic. El porta una dona menuda, entusiasta, com aquelles àvies que tan bon punt entres a casa seva ja han tret les pastes i una tassa de xocolata calenta. És Pilarín Bayés, una de les il·lustradores més conegudes del país, i debuta aquest dimarts en un míting de Junts per Catalunya. Ho fa, per descomptat, acompanyada d'uns dibuixos fets per ella en què contraposa la República -no només la proclamada fa un mes i quinze dies, sinó també la de Francesc Macià- amb l'Estat que ha aplicat l'article 155 de la Constitució.

"Sou fenomenals. Volem un país que sigui amic de tots els països del món", assegura amb el mateix to naiïf que destil·len els seus dibuixos. Al candidat Carles Puigdemont no li passa per alt el discurs de la candidata número 84 per Barcelona, i li recorda que l'última llonganissa que li va donar "encara dura". Bayés -molt sol·licitada després del míting per fer-se fotografies amb admiradors a qui tracta com si fossin néts- somriu des de primera fila, on s'asseuen els peixos grossos de la candidatura. Un d'ells és Eduard Pujol, portaveu de la candidatura, que porta dos dies fent servir la metàfora de les "nines russes". Una teoria que fa olor de clàssic en aquesta campanya.
 
"Si obres la nina russa de Mariano Rajoy t'hi trobes Inés Arrimadas i Miquel Iceta. Si agafes Iceta, hi trobes llàgrimes de cocodril d'Àngel Ros plorant per les obres de Sixena. I la nina russa de l'Albiol? A dins hi ha l'Iceta dient que Pedro Sánchez ens salvi de Rajoy, i després ell mateix votant com Rajoy. I dins la nina russa d'Iceta hi trobes Duran i Espadaler", apunta. Aquest últim tàndem és nou d'aquest dimarts, perquè ahir no el va fer servir en el míting de Tortosa. "Espero que el president no m'estigui escoltant", ironitza Pujol quan arrenca amb la metàfora.

Puidgemont està especialment combatiu a l'hora de denunciar "l'espoli" al qual el "tripartit de la Moncloa" ha sotmès Espanya durant els últims anys. Parla de l'amnistia fiscal -votada per CiU al Congrés dels Diputats- i del rescat bancari, i sosté que els catalans "mereixen viure del que generen". La borla del gorro groc de Pilarín Bayés balla amunt i avall quan mou el cap per fer costat als arguments de Puigdemont. No es debuta cada dia com a mitinera, i molt menys en un teatre ple com avui a Vic.
 

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Vic Foto: Junts per Catalunya