Fachin debuta amb ERC: «Si no hi ha majoria independentista, guanya Rajoy, el rei i els 'piolins'»

L'exdirigent de Podem avança que votarà un partit independentista i replica a Domènech que "és impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret"

12 de desembre del 2017
Actualitzat el 13 de desembre a les 7:52h

Albano Dante Fachin, a l'acte d'ERC Foto: ERC


L'ex-secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha entrat en campanya aquest dimarts en un acte d'ERC al casinet d'Hostafrancs i ho ha fet mullant-se clarament a favor d'una majoria independentista el 21-D, malgrat insistir que ell encara no és independentista. "Si no hi ha una majoria independentista, el gran vencedor és Rajoy, el rei d'Espanya i els piolins, no hi ha camins intermedis", ha asseverat en una intervenció molt aplaudida pels prop de 700 assistents que han deixat petita la sala.

Així, Fachin ha insistit que, "si hi ha cap possibilitat que canviïn les coses és que el 21-D guanyi l'independentisme" i, de fet, ha aventurat que, si això passa, els titulars dels mitjans de comunicació internacionals diran que "Rajoy i el seu estat opressor han estat derrotats per la gent de Catalunya", com ja ho va ser l'1-O. Sigui com sigui, ha reconegut que ell encara creu en "l'estat espanyol plurinacional i respectuós". "Però no arribarà mai si no ens posem dempeus com va fer la gent el dia 1 i 3 d'octubre, que va desobeir, no va tenir por, no va demanar permís", ha matisat.

"Crec en l'Espanya plurinacional però votaré un partit independentista", ha insistit, tot i que creu que això "és molt senzill" d'entendre, "és assumir que qualsevol possibilitat de parlar amb algú altre només és real si ets independent per decidir si vols parlar o no". De fet, ha enviat un dard al cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, que defensa tornar a situar l'eix social al centre del debat polític: "És impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret".

D'aquesta manera, després de reconèixer l'estranyesa de participar en un acte d'ERC i les diferències respecte alguns dels seus dirigents, ha subratllat que "el problema que tenim en aquest país és que no ens deixen discrepar, no ens deixen prendre decisions". Així, ha assegurat que el debat actual és si es vol ser o no súbdit. "Jo no vull ser súbdit, però això s'ha de guanyar. I milions de persones a Catalunya no volen ser súbdits, i no acataran i faran el que es va fer l'1-O", ha clamat, i ha afegit que "ja n'hi ha prou de ser súbdits d'una dictadura hereva del franquisme".
 

Raül Romeva, en un acte d'ERC al casinet d'Hostafrancs, amb Alfred Bosch, Eva Baró i Albano Dante Fachin darrere. Foto: ERC


Al seu torn, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha asseverat que, "per molta porra o barrot que posen, aquesta societat no s'aturarà", ja que "mai la repressió no pot imposar-se a la voluntat col·lectiva d'un poble". "Si el 21-D, si tenim una majoria clara, absoluta i incontestable, cauran les caretes que s'amaguen darrere les caretes del "no sou prous" i "això no és el que vol el poble de Catalunya"", ha insistit en un parlament molt obert a perfils que, com Dante Fachin, no són independentistes però tampoc no rebutgen aquesta opció, ja que ha recordat que molts dels que defensaven col·legis electorals l'1-O ho feien per poder votar "no".

Així, ha assegurat que "la diferència fonamental és entre els que estimem els que ens critiquen però tenen la dignitat i honradesa i honestedat de posar per davant les conviccions democràtiques" i, en aquest sentit, ha afirmat que "mai un demòcrata no pot ser considerat un adversari per cap independentista català, mai de la vida". De fet, ha apuntat que "la millor manera d'ajudar els que a la resta de l'Estat estiguin enfrontant-se als diferents models de feixisme que existeixen és guanyant el 21-D", ja que el 21-D "no va d'independència, va de democràcia". De fet, ha assegurat que, si guanya l'unionisme, "no seran 40 sinó 80 els anys que anirem enrere, no els ho podem permetre". "Ni un pas enrere, és evident, depèn que tinguem aquesta majoria social, política i democràtica i recuperem les institucions", ha conclòs Romeva.

Possible victòria de l'unionisme

En una línia similar, la número 12 a la candidatura d'ERC, Eva Baró, s'ha preguntat, si guanyés l'unionisme el 21-D, "què passaria amb l'escola pública i amb els mitjans públics, que ja pateixen pel que diuen". I totes les mesures, ha afirmat, "ho vestirien, com ho fan tots els feixismes, de retorn a les llibertats i l'ordre establert", i ha defensat què implicaria el 21-D: "El missatge que estarem donant a fora és que existim des de l'1-O, que no renunciem a la llibertat, ratifiquem a la República, el mandat democràtic del 27-S i el que vam aconseguir l'1-O amb sang, suor i llàgrimes i no ens rendim".

Igualment, en un discurs molt crític amb els "comuns", ha lamentat que hi ha "dirigents que s'entesten en creure en els unicorns, els arcs de Sant Martí, o una espècia extingida a l'Estat com el referèndum pactat, practiquen l'equidistància i l'ambigüitat" i, en aquest sentit, ha etzibat que "semblaria estrany que una força política digués que no està pel feixisme o l'antifeixisme, ni amb el masclisme ni amb el feminisme". I és que, segons ha criticat, "no és admissible equiparar els dels a por ellos amb els que reclamen l'alliberament dels presos
fermament ".
 

La número 12 de la llista d'ERC, Eva Baró, en el míting d'ERC al casinet d'Hostafrancs. Foto: ERC


Finalment, el líder d'ERC a l'ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha denunciat que hi ha membres del Govern i alcaldes "imputats per complir amb la democràcia i amb les seves promeses polítiques" i ha apostat per seguir "fent República" a partir del 22-D. Una acció que, segons ha assegurat, implica precisament complir les promeses electorals i, en aquest sentit, ha carregat contra l'alcaldessa, Ada Colau, ja que aquest és "el mandat en què menys habitatge social s'ha construït a Barcelona". "Això no és fer República", ha lamentat, com "fer República no és obrir un macroalberg de 400 places a la Vila Olímpica", i ha apostat perquè Barcelona "ha de liderar, situar-se al capdavant, oferir-se per canviar les coses" i no dir que "el 155 no afecta a la ciutat". 

D'aquesta manera, ha apuntat que el PSC no podia seguir governant la ciutat i ha celebrat que les bases de Barcelona en Comú pressionessin per trencar l'acord. "Unes bases a les que ens hi hem d'acostar, perquè ens hi assemblem molt, hi estem molt a prop, les bases dels comuns estaven defensant la democràcia radical a molts barris l'1-O", ha afirmat, ja que van entendre que el referèndum va ser "un exercici d'apoderament, una revolució democràtica", igual que ho va fer Dante Fachin, segons ha destacat.

L'equidistància de Colau

Així, ha retret a Colau que, en aquesta pugna entre l'independentisme i el bloc del 155, "estar al mig és indecent èticament, no hi ha equidistància possible, no pots estar amb la víctima i el culpable", i li ha recriminat que no donés suport a dedicar un carrer a l'1-O. Per això, ha cridat a situar Barcelona al capdavant del procés i ha defensat que qui es mereix "més confiança són aquells que es queden al peu del canó, que donen la cara, que no es mouen del seu lloc", en referència al vicepresident català, Oriol Junqueras, que no va marxar a Brussel·les i, per això, ara està empresonat. "Són gent decent, gent ètica", ha afegit Bosch.