12 de desembre: el boicot de Santamaría, salvar Trapero, Fachin i les cares d'odi a Osona

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimarts a Barcelona
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimarts a Barcelona | ACN
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:14h

La protagonista

El “bloc del 155” té entre les seves lluites internes aconseguir captar el votant d'ordre. Soraya Sáenz de Santamaría porta dos dies fent campanya a Catalunya amb els efectes econòmics sobre el procés com a principal element. Si ahir es va reunir amb representants dels sector turístic, de la restauració i comercial –“La factura econòmica del procés és molt profunda”, va assegurar-, avui ha fet doblet a Barcelona i Reus. En ambdós casos ha repetit missatge –“El boicot als productes catalans és irracional”- després de mesos de certa tebior en la qüestió. Mentrestant, Inés Arrimadas intentava convèncer l'audiència d'un Cercle d'Economia que, coses de la vida, ara aposta majoritàriament per un PSC convertit en el partit de l'establishment.


La proposta

Josep Lluís Trapero es va convertir en una icona després dels fatídics atemptats de Barcelona i Cambrils. Tanmateix, l'unionisme i els poders de l'Estat el van posar al punt de mira i primer va ser imputat per sedició per les concentracions del 20 de setembre i, posteriorment, va ser cessat com a cap dels Mossos poques hores després de l'aplicació de l'article 155. Ara, ERC aposta per restituir-lo al capdavant de la policia catalana “si ell ho considera”. “És una ofensa i atac a la seva professionalitat i fulla de serveis impecable tenir-lo relegat a fer tasques administratives o no adients a la seva professionalitat i vàlua”, ha detallat Marta Rovira en un acte de campanya aquest dimarts. Es dona la circumstància que Trapero, si més no sobre el paper, continua sent major ja que "no pot perdre el rang però si les funcions perquè està cessat", detallen fonts dels Mossos.


La frase

"Si no hi ha majoria independentista, guanya Rajoy, el rei i els 'piolins'". El debut d'Albano Dante Fachin a la campanya d'ERC no ha decebut. Fidel al seu estil directe, l'ex-secretari general de Podem Catalunya ha instat a derrotar el bloc del 155 per frenar la repressió. Fachin no es declara independentista però en aquestes eleccions demana el vot per les forces sobiranistes d'esquerres després de no haver encaixat en el projecte que comparteixen els "comuns" i Podem. Al costat de Raül Romeva, l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot ha recollit aplaudiments en l'acte al Casinet d'Hostafrancs, ple a vessar.


L'estirabot

A Xavier Vilamala el procés li ha costat el càrrec d'alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, a Osona. Fa un mes una moció de censura promoguda per una candidatura associada a ERC i el PDECat el van desallotjar de l'alcaldia arran del suport del PSC al 155. El seu cas ha esdevingut un emblema pel partit d'Iceta que, sovint, l'ha presentat com una “víctima” igualant-lo als consellers empresonats o exiliats. Ell també ha passejat el discurs per les televisions amb seu a Madrid. Aquest dimarts s'ha convertit en el protagonista de l'acte municipalista dels socialistes en reclamar a Iceta que “alliberi la ciutadania de Puigdemont i de Junqueras”. Vilamala ha assegurat –sense posar-se vermell- que “en les darreres setmanes havia vist cares d'odi, les mateixes que el meu pare va veure a la postguerra”.