Iceta exhibeix el múscul municipalista del PSC i reclama no dividir el país «en dos blocs»

El candidat diu que no es "resigna" davant d'uns comicis polaritzats en un acte amb els principals dirigents socialistes del món local

12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:47h

Miquel Iceta, en la trobada municipalista a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona Foto: PSC


El socialisme català ha exhibit múscul municipalista en l'acte celebrat aquest migdia a l'auditori de l'Espai Francesca Bonnemaison, "un espai molt socialista", tal com ha definit Xavier Amor just a l'inici. Instants abans, Miquel Iceta ha estat rebut entre aplaudiments al ritme de City of blinding lights, dels U2, com a preludi d'una trobada on el candidat socialista ha estat acompanyat del secretari de Política Municipal, Jaume Collboni, del secretari adjunt de Política Municipal i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i de l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín.
 
L'acte ha reivindicat un dels actius històrics del PSC des de la restauració de la democràcia: la gestió "apassionada i professional" dels diversos governs municipals que els electes socialistes han entomat. Durant el seu parlament, Iceta s'ha mostrat fidel a la seva idiosincràsia, amb un discurs directe i amb constants tocs irònics. "Hem viscut un govern que ha estat d'esquena a la ciutadania i d'esquena al país mateix. El nostre país és magnífic, però ha de ser molt millor del que és". Els socialistes catalans, ha afirmat el candidat, tenen una idea de Catalunya "rica i plena, però sencera". "A partir d'ara, no enganyarem més a la gent. Prou frustracions", ha reblat.
 
"Ens trobem un país fracturat, amb gent que té por d'expressar-se. No es pot ferÀngel Ros, alcalde de Lleida, responsable del trasllat d'unes obres d'art de les quals no té propietat. Estem indignats per l'esforç d'alguns d'atribuir tantes responsabilitats". Segons Iceta, la principal raó dels problemes venen perquè el Govern de la Generalitat s'ha instal·lat "en el tot o res". "Nosaltres volem una política basada en el diàleg i en els resultats, i creiem que cap polític té dret a crear problemes nous", ha reblat. "Cal oferir un projecte millor i no ens resignem a tenir un país dividit en dos blocs que no es parlen".
 
Presentació d'un "pla de xoc social"

Presentat per Xavier Amor com "l'home que pot tornar l'esperança a la ciutadania catalana", Iceta també ha afirmat que si acaba sent investit president caldrà "deslliurar aquest país d'una sobredosi de mala llet", ha explicat que el PSC vol "ressituar la dignitat de les persones al centre del debat polític i del sistema de benestar de Catalunya", i ha promès "una Llei de barris 2.0" –"de la qual avui no en queda ni rastre", tal com ha afirmat Jaume Collboni minuts abans– i un pla de prop de 3.000 MEUR "per dignificar les condicions de treball i lluitar contra la precarietat laboral".
 
En aquest sentit, Iceta ha subratllat el pla de xoc social dels socialistes, amb uns objectius clars al final del mandat: 80.000 famílies podran tenir accés a noves places d'escoles bressol, finançades per la Generalitat; 50.000 treballadors de contracte temporal el veuran convertit en fix; 50.000 persones amb contractes a temps parcial cotitzaran per les hores reals treballades; 100.000 famílies podran rehabilitat els habitatges per reduir un 30% la despesa energètica; 23.000 famílies podran disposar d'ascensor a casa seva; o 96.000 nens gaudiran de beca menjador, entre d'altres.
 

Miquel Iceta, aquest dimarts a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona Foto: PSC


Iceta també s'ha referit als insults homòfobs rebuts via Twitter en els darrers dies. "Em van oferir disculpes i les he acceptat, perquè les van fer immediatament. Però també he demanat que cal ser curosos, perquè no tothom té la sort de ser Miquel Iceta. Cal que tothom sàpiga que qui té màxima responsabilitat ha de tenir també la màxima cura. Per això vull reivindicar la cordialitat. No hi ha querella política que valgui una querella personal".
 
"Allibertar" la ciutadania "de Puigdemont i Junqueras"
 
La trobada ha comptat amb els parlaments de diversos alcaldes del PSC, des d'Imma Costa –alcaldessa del Montmell–, fins a Josep Monràs –alcalde de Mollet del Vallès–, passant per Xavier Vilamala –exalcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, recentment cessat del seu càrrec–. Aquest darrer ha protagonitzat un dels moments del dia, quan ha demanat al candidat del PSC pel 21-D que "alliberi" la ciutadania "de Puigdemont i de Junqueras", per afegir que en les darreres setmanes havia vist "cares d'odi, les mateixes que el meu pare va veure a la postguerra".
 
Amb anterioritat, Jaume Collboni s'ha referit a Ciutadans, "que no tenen ni un sol alcalde a Catalunya" i que són "la marca blanca de la dreta del PP feta des dels laboratoris". "No tenen ni la més remota idea del que és gestionar el dia a dia de la ciutadania catalana", ha afirmat. També s'ha referit a Catalunya en Comú – Podem: "els altres, els comuns o les confluències, aquells qui volen tenir la clau i quan l'han fet servir ha estat per trencar ponts i el govern d'esquerres de la ciutat de Barcelona. Per això la volen, la clau?". Al seu torn, Núria Marín ha defensat "el Sí a un acord entre els catalans, a la negociació i el pacte, a l'economia productiva, a la Catalunya social i sensible amb els territoris".