Així planeja Puigdemont tornar a Catalunya: tots els condicionants del seu full de ruta

El president de la Generalitat està disposat a assumir el "risc" de ser detingut si guanya les eleccions o bé si pacta prèviament amb ERC una hipotètica investidura | Malgrat això, dirigents de Junts per Catalunya assenyalen que calen "garanties" i que el bloc del 155 accepti el resultat de les eleccions

Carles Puigdemont intervé als mítings per videoconferència
Carles Puigdemont intervé als mítings per videoconferència | Junts per Catalunya
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:15h
Hi ha dues consignen que ressonen aquests dies a la sala de màquines de Junts per Catalunya. La primera és que estan en condicions de guanyar les eleccions i que, en cas que la primera força sigui Ciutadans, la responsabilitat "recaurà en ERC" per no haver volgut fer una candidatura unitària. La segona és que "no s'ha de comprar el relat" segons el qual el president de la Generalitat i cap de cartell Carles Puigdemont serà "immediatament detingut" si posa un peu a Catalunya, tal com ha detallat ERC en campanya. En aquest sentit, Puigdemont planeja tornar al país en cas de guanyar les eleccions del 21 de desembre, però amb condicionants importants. "Es necessiten garanties", recalca a NacióDigital un dirigent nacionalista que s'ha reunit fa només uns dies amb ell a Bèlgica.

La principal garantia -òbviament- és que el màxim dirigent del país guanyi les eleccions. Les enquestes tracen una pujada sostinguda de Junts per Catalunya, que supera amb escreix els resultats previstos per al PDECat, però no està definit un guanyador clar en el podi que integrarien ERC, Ciutadans i la llista presidencial. Els ànims dins de la llista de Puigdemont són elevats -"guanyarem les eleccions", diuen en públic i en privat-, però una victòria no farà retirar immediatament les querelles de la Fiscalia General de l'Estat, ni tancaran els processos oberts al Tribunal Suprem, ni faran negociar de sobre el govern espanyol el mandat del referèndum de l'1 d'octubre. De fet, sobre Puigdemont hi pesa una ordre de detenció que es podria executar tan bon punt posés un peu al país.