ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista

Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira

Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
12 de desembre del 2017
Actualitzat el 13 de desembre a les 16:47h
"Només parla de política". La frase correspon a un dirigent d'ERC que ha estat a la presó d'Estremera en els darrers dies per departir amb Oriol Junqueras. A les files republicanes subratllen la implicació del vicepresident del Govern en els comicis del 21-D -cabdals per mesurar la determinació del sobiranisme- i recorden que és el cap de cartell del partit. Amb la campanya situada a l'equador, ERC ha recuperat la figura de Junqueras després que ell mateix delegués en Marta Rovira la condició de presidenciable si es mantenia la situació d'empresonament a Estremera.

La igualtat que dibuixen les enquestes -Ciutadans pretén discutir el triomf a l'independentisme- i l'ascens de la llista de Carles Puigdemont en relació a les expectatives atorgades al PDECat han motivat el canvi d'estratègia dels republicans. Als mítings s'evoca el nom de Junqueras. L'objectiu, conservar l'avantatge electoral recollit en la precampanya. Mentrestant, Puigdemont insisteix en la carta del "president legítim" i promet que tornarà a Palau si guanya el 21-D. Assegura que està disposat a córrrer el "risc" de ser empresonat. El duel pel vot sobiranista està servit.
 

Imatge de campanya de Junts per Catalunya Foto: Adrià Costa


L'escenari electoral del 21-D es dibuixa obert i les dues principals candidatures de l'independentisme juguen les seves cartes. El PDECat ha posat tots els ous en el cistell de Puigdemont -el president i el seu entorn van confeccionar una llista farcida d'independents, l'única fórmula que podia frenar la patacada dels nacionalistes- i la candidatura de Junts per Catalunya (JxCat) ja aspira a guanyar. Personalista com és l'estratègia de campanya -només cal observar la cartelleria-, Puigdemont abandera el discurs de la "restitució" del Govern legítimi insisteix en la investidura si s'imposa en les eleccions. Aquest és el missatge que vol transmetre la candidatura, que subratlla que la primera "garantia" per fer tornar Puigdemont és guanyar a les urnes. Els seus estrategues combaten "el relat" desplegat per ERC segons el qual el president serà "immediatament detingut" si entra a Catalunya.

Pugna soterrada, dards teledirigits

La pressió dels republicans va encetar-la Carles Mundó, un dels consellers empresonats 33 dies a Estremera -compartia cel·la amb Junqueras-. Primer en una entrevista a NacióDigital i després en mítings, Mundó va instar JxCat a designar un candidat alternatiu per no alimentar la ficció del retorn. Sobre Puigdemont i els consellers exiliats a Brussel·les encara pesa una ordre de detenció si trepitgen territori de l'Estat. Aquest és el principal obstacle que ha superar el relat de JxCat. Una victòria electoral de la llista del president tanmpoc faria que desaparegués el procés obert al Tribunal Suprem. Malgrat tot, Puigdemont continua esgrimint la voluntat de tornar si els ciutadans l'avalen el 21-D i exigeix a l'unionisme que respecti els resultats electorals si tornen a validar el projecte independentista.