ERC vol restituir Trapero major dels Mossos i reobrir les delegacions a l'exterior

Marta Rovira defensa que el nou executiu comenci revertint les mesures aprovades "sota la dictadura del 155" | Defensa pactar "un Govern molt fort, divers i ampli" que "haurà d'exercir la sobirania i ho farà", fins i tot "si no s'obre una etapa de diàleg i negociació"

12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:55h

Marta Rovira, en la presentació de les 50 mesures republicanes de govern. Foto: ACN


ERC defensa que el Govern que surti del 21-D comenci la seva activitat revertint les mesures aprovades "sota la dictadura del 155". Així ho ha defensat aquest dimarts la secretària general del partit i número dos de la candidatura, Marta Rovira, en un acte per presentar el programa electoral. En aquest sentit, ha reclamat "parar els peus" a aquells que diuen que, si guanyen els independentistes, "no acceptaran el resultat i tornaran a aplicar el 166", en referència a Mariano Rajoy, i a reobrir les delegacions de la Generalitat a l'exterior i tornar a nomenar Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos, "si ell ho considera".

La dirigent republicana ha assegurat que treballarà per "retornar la consideració, confiança i reconeixement dels Mossos", cosa que passa perquè Trapero "sigui retornat a la seva posició", ja que considera una "ofensa i atac a la seva professionalitat i fulla de serveis impecable tenir-lo relegat a fer tasques administratives o no adients a la seva professionalitat i vàlua", en referència al fet que hagi estat apartat fins i tot de les tasques de carrer.

De la mateixa manera, ha desgranat que ERC vol reimpulsar l'activitat exterior de la Generalitat després que el govern espanyol l'hagi desmantellada, així com tornar a aplicar el pla de tresoreria de l'executiu, reprendre les convocatòries de subvencions o posar en marxa la renda garantida de ciutadania. Tot i això, lamenta que algunes "mesures sota la dictadura del 155 que són irreversible, com la marxa de les obres d'art a Sixena".

Un Govern ampli i divers

Per tot això, Rovira reclama un "mandat democràtic potent, creïble", ja que "com més gran, majoritari i divers, amb molta més velocitat podrem empènyer aquesta República". "Després del mandat fort, necessitem un Govern molt fort, divers i ampli, amb capacitat de representar la diversitat del nostre país, que generi consensos", ha continuat, i ha afirmat que aquest executiu "haurà d'exercir la sobirania i ho farà" per "eixamplar drets de les persones, enfortir l'economia i treballar la cohesió social", fins i tot "si no s'obre una etapa de diàleg i negociació".

I és que la republicana ha afirmat que ERC persegueix "objectius nobles" com són "fer avançar econòmicament i socialment" el país, però, per fer-ho, cal "reduir dependències", en primera instància "per no quedar dependents a un bloqueig sistemàtic" imposat per "les forces monàrquiques al Parlament". Però també vol reduir dependències "de la banca, dels lobis financers de l'economia regulada", els quals hi estan vinculats. I és que, segons ha denunciat, les formacions unionistes "anteposen els interessos dels bancs, grans oligopolis, de l'oligarquia als dels ciutadans" del país.

Rovira denuncia que les formacions unionistes "anteposen els interessos dels bancs, grans oligopolis, de l'oligarquia als dels ciutadans" del país

Un cop frenat el 155, Rovira ha apostat per "fer la República amb projecte molt concrets" com un "diàleg de país amb vocació constituent" per "reflexionar i decidir el model de país", però també culminant el projecte de reforma horària o la renda garantida de ciutadania, o treballar contra la pobresa energètica amb els apartats no suspesos de la llei aprovada pel Parlament.

Per donar credibilitat a les promeses, la candidata republicana ha enumerat la capacitat de "convertir impossibles en possibles" i, en aquest sentit, ha lloat l'actuació del vicepresidenta català, Oriol Junqueras, al capdavant de la conselleria d'Economia i Hisenda, com el sanejament de les finances, la reducció dels terminis de pagament a proveïdors, la lluita contra el frau fiscal, la construcció de l'Agència Tributària de Catalunya o l'impuls d'un pla de tresoreria a la Generalitat, però també ha recordat que el conseller de Justícia, Carles Mundó, va tancar la presó Model. Igualment, ha destacat la supressió de les sentències dels judicis franquistes, l'augment de la despesa social, la generalització del dret a la salut a tots els catalans, la major activitat de la Inspecció de Treball o l'activació de la renda garantida de ciutadania.

Crear espais de sobirania

Al seu torn, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha plantejat l'impuls d'"espais de sobirania" des d'on "construir societat civil organitzada que impulsi" diversos projectes que sustentin un model de societat sobirana i social. Així, ha citat el control dels recursos econòmics, la sostenibilitat, la seguretat, l'ordenament del territori, la memòria històrica, "uns sistemes de recerca a l'alçada de les necessitats d'aquest segle", reforçar l'escola catalana, codificar el dret civil o integrar persones "amb tots els drets".

ERC presenta un programa electoral amb "50 mesures republicanes" i amb la creació d'"espais de sobirania"

D'aquesta manera, Romeva ha reclamat així "construir la sobirania de la gent, perquè això no va banderes, va de drets, d'igualtats" i ha assegurat que, allà on ha governat, ERC ha aplicat les mesures que ara promet. En aquest sentit, ha defensat avançar cap a un marc català de relacions laborals, amb una major sobirania econòmica i laboral, crear l'Agència Catalana de Protecció Social, defensar una "escola català inclusiva" que "alguns volen destruir i la fan responsable del que estan provocant", impulsar un pacte nacional per a la transició energètica, així com recuperar la "sobirania internacional". "Volem ser presentats, tenir veu i escoltats a l'exterior i participar en els reptes globals com allò que volem ser", ha asseverat el conseller, que vol "recuperar l'acció exterior del Govern de la Generalitat".

Reduir l'IRPF a les rendes baixes

Els candidats territorials també han detallat algunes de les "50 mesures republicanes" que incorpora ERC en el programa. Així, el número dos per Girona, Roger Torrent, ha denunciat que "el creixement econòmic ha d'acabar revertint en el conjunt de la societat" i, de fet, ha lamentat que " l'economia catalana era la punta de llança del creixement de l'Estat", motiu pel qual ha reclamar primer "restituir les institucions i tornar a la normalitat democràtica" per "tornar a les perspectives de confiança i de creixement econòmic". En el camp econòmic, ha apostat per enfortir l'economia productiva, impulsar polítiques de redistribució econòmica, abaixar els tipus de l'IRPF a les rendes més baixes i gravar les transmissions patrimonials especulatives vinculades a l'habitatge, crear una banca pública o establir salari català de referències.

Al seu torn, el cap de llista per Tarragona, Òscar Peris, ha defensat avançar cap a una "societat d'homes i dones lliures iguals" i promoure la reforma horària i una lluita clara contra la corrupció, amb l'apoderament de l'Oficina Antifrau. Igualment, el número dos per Lleida, Bernat Solé, ha apostat pel desenvolupament de la renda garantida de ciutadania, ja que "fer república és implementar totes les mesures per implementar la cohesió social", incloent també mesures per fomentar el dret accés a l'habitatge, una feina digna i la lluita contra la pobresa energètica.