Arrimadas, al Cercle d'Economia: «L'única manera de mantenir Espanya unida és reformar-la»

La candidata unionista eleva el to contra l'executiu del PP, al qual acusa de no haver comunicat "un projecte il·lusionant per a Espanya"

12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:44h

Inés Arrimadas, amb Juan José L´pez Burniol al costat, avui al Cercle d'Economia. Foto: @CiutadansCs


Avui ha estat el torn d'Inés Arrimadas al Cercle d'Economia, que organitza un cicle amb la participació dels diversos candidats a les eleccions del 21-D. La presidenciable de Ciutadans, que ha estat presentada pel notari Juan José López Burniol, ha definit la situació com "la pitjor crisi institucional, política, social i econòmica que ha patit Catalunya".

El procés ha fracturat la societat, ha assegurat la candidata, que ha acusat el Govern català de ser "el principal responsable" de la ruptura, però -conscient de l'auditori, sensible a la tercera via- també ha criticat l'executiu espanyol: "No s'han fet reformes, s'ha negat la realitat, no s'ha comunicat un projecte il·lusionant". Ha estat la vegada en què ha explicitat més les crítiques al govern del PP per la seva política a Catalunya. Arrimadas ha afirmat que "l'única manera de mantenir Espanya unida és reformar-la".

Sense esmentar Mariano Rajoy, Arrimadas ha explicat que en el seu viatge recent a Brussel·les, va escoltar crítiques a l'executiu espanyol per la seva actuació davant la situació política a Catalunya.  També ha qualificat de "vergonya" que el corredor mediterrani encara no sigui una realitat.

"Catalunya és forta, però no sé si ho és prou per aguantar quatre anys més de procés", ha sentenciat Arrimadas. Un fet que fa exigent la formació d'una nova majoria, alternativa al sobiranisme.  

Missatge liberal per als empresaris

La candidata ha parlat de la necessitat d'un pla de xoc perquè "tornin les empreses" i que ha d'incloure seguretat jurídica, una reducció de la pressió fiscal per protegir la competitivitat i la fi de moltes traves burocràtiques que encara pateixen els emprenedors. "Si Ciutadans governa, les empreses voldran tornar a Catalunya", ha dit. L'esforç en favor de la competència fiscal l'ha repetit diverses vegades. L'aire liberal en política d'impostos ha d'haver caigut bé en un auditori com el del Cercle d'Economia. Ha insistit també en la necessitat d'una auditoria dels números de la Generalitat.

Ha conclòs que Catalunya ha d'obrir una nova etapa "sense 3%" i més oberta. Ha dit que vol aconseguir per a l'escenari posterior al 21-D una majoria constitucionalista i "un govern transversal i amb independents".   

Sant Jordi versus Onze de Setembre

En el col·loqui posterior, un dels assistents ha preguntat a Arrimadas si no seria millor substituir l'Onze de Setembre com a Diada nacional de Catalunya, per deixar enrere el record de guerres civils, i instaurar la festa de Sant Jordi com a nova Diada. La candidata li ha donat la raó i ha dit que en alguna ocasió ja ho havien defensat perquè "Sant Jordi és una festa de tots".