Puigdemont promet que tornarà a Palau si guanya el 21-D

El president de la Generalitat creu que val la pena córrer el risc de ser empresonat i nega discrepàncies amb ERC per restituir el Govern cessat | Admet que no podrà ser investit des de la presó o des de l'exili i en cas que el bloc del 155 no respecti el resultat | Manté la porta oberta al diàleg amb l'Estat però defensa passar a la "República dels fets"

Puigdemont intervé en la roda de premsa organitzada per l'ACN
Puigdemont intervé en la roda de premsa organitzada per l'ACN | Junts per Catalunya
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:27h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimarts en una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que si l'independentisme guanya les eleccions haurà de tornar a Catalunya amb el Govern "en bloc". "Si la decisió és que el Parlament investeixi al Govern i a mi, si el Parlament té majoria independentista i em fa confiança, això no té pla B. Aquest és el pla. Jo tornaré al Palau de la Generalitat, que ningú en tingui cap dubte", ha recalcat. S'ha obert a "córrer el risc" de ser detingut en cas que torni a Catalunya. "Si la voluntat és restituir el Govern, els consellers empresonats no poden passar ni un segon més tancats", ha dit.

Malgrat això, ha admès que la investidura no es pot fer "des de Brussel·les ni des de la presó". Ha destacat que li agradaria tornar abans de les eleccions a Catalunya, però ha indicat que cal dur a terme la "millor estratègia de defensa". "Si el 155 perd a les urnes, amb quina base legal es pot mantenir?", s'ha preguntat. En aquest sentit, ha recalcat que caldria mantenir-se com a president en funcions fins que hi hagués un nou Govern. No ha volgut entrar, però, en cap "debat jurídic" sobre la qüestió.

"Si es respecta la decisió dels catalans, el Parlament decidirà investir president i caldrà que el president decideixi el Govern. No hi ha cap dubte. Per això demanem claredat als del 155. Si ho respecten, jo torno a la investidura. Només es pot aconseguir amb els vots", ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha demanat "forçar" el govern espanyol a entendre que els ciutadans tenen l'última paraula. "Aquest cop juguem amb les regles del joc de l'Estat", ha apuntat el candidat de Junts per Catalunya. "Si ho respecten, els consellers han de sortir de la presó, i també Jordi Sànchez i Jordi Cuixart", ha dit.

Puigdemont assegura que l'escenari posterior a les eleccions del 21 de desembre serà similar al del 27-S, però amb el repte de passar a la "República dels fets" després de la proclamació

Puigdemont ha arribat a la roda de premsa, organitzada per videoconferència des de Bèlgica, després de reunir-se amb tots els consellers a l'exili, alguns dels quals són d'ERC, i ha negat que existeixin discrepàncies sobre el full de ruta posterior al 21-D i la restitució de l'executiu destituït per Mariano Rajoy. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha apuntat que l'escenari del dia després de les eleccions s'assemblarà molt al del 27-S, però amb voluntat de "desplegar" la República.

El dirigent independentista, preguntat sobre com pensa dur a terme aquesta part del programa -en el qual no es parla d'unilateralitat-, i ha indicat que cal anar cap a la "República dels fets" sense renunciar al diàleg "sense data de caducitat" amb l'Estat. "Això és irrenunciable", ha apuntat Puigdemont, que en diverses ocasions s'ha queixat del clima belga i de les nevades que fan que els transports es compliquin.

Retirada de les causes judicials

"Nosaltres en cap cas donem per vàlida ni legítima ni legal la destitució del Govern, i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) també ho va dir", ha assenyalat Puigdemont, que ha estat presentat pel director de l'ACN, Marc Colomer. "El que ha de fer l'executiu és continuar treballant. Aquestes eleccions pretenen blanquejar una anomalia. L'única manera de restablir la normalitat alterada és a través de les urnes", ha recalcat el candidat, que ha demanat al bloc del 155 "acceptar el resultat". "Aquí no hi ha ni rebel·lió ni sedició, i exigim la retirada del cas", ha apuntat.
 

Puigdemont intervé en la roda de premsa organitzada per l'ACN aquest dimarts Foto: Junts per Catalunya


Si ell és investit president, ha dit, "jo he de ser al Palau de la Generalitat" amb el Govern "en bloc. "Si realment som en una democràcia, què pesa més, les manilles o els vots?", s'ha preguntat. "Si pots guanyar les eleccions dient que proclamaràs la independència o dient que desplegaràs la República, això no et pot portar a la presó".

"Si la decisió és que hi hagi una majoria independentista que vol tornar a fer confiança al Govern, això s'ha de respectar. Haurem guanyat amb les regles del joc de l'Estat. Això ha de ser possible, no hi pot haver cap altra alternativa que no sigui aquesta. Jo tinc moltes ganes de recuperar la normalitat injustament alterada que perjudica la vida dels catalans", ha manifestat el dirigent independentista.

Cap contacte amb la UE

Puigdemont, que fa més d'un mes que és a Bèlgica, ha apuntat que no ha mantingut cap contacte amb representants de la Unió Europea (UE), ni tan sols amb "entorns oficiosos". Ha apuntat, això sí, que vol una Catalunya dins del club comunitari tot i que fa tan sols unes setmanes va obrir la porta a un referèndum sobre la pertinença del país a la UE. Ha dit, això sí, que cal "millorar" algunes aspectes.
 

Carles Puigdemont intervé en la roda de premsa organitzada per l'ACN Foto: Junts per Catalunya