11 de desembre: Fachin es mulla, Domènech evoca, Rajoy avisa i Parlon ataca

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Albano Dante Fachin
Albano Dante Fachin | Adrià Costa
11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 22:42h

El protagonista

Amb el seu candidat, Oriol Junqueras, a la presó, ERC ha optat per reforçar i acompanyar Marta Rovira amb un equip coral. Fa uns dies que han entrat en joc, i assumit protagonisme, Carles Mundó, Carme Forcadell, Raül Romeva, Joan Tardà o Gabriel Rufián. La darrera incorporació no és a les llistes i ni tan sols és militant. És Albano Dante Fachin, fins fa poc líder de Podem a Catalunya i que es va enfrontar als "comuns" per la seva tebior amb el procés. Fachin no és candidat i, de fet, la CUP el va temptejar per anar a les seves llistes, però s'ha animat a col·laborar per, des de l'esquerra, plantar cara al bloc del 155. Aquest dilluns Àngels Martínez, que va ser diputada de Podem, era al multitudinari míting de la Ràpita d'ERC i aquest dimarts Dante Fachin serà a l'acte de Sants. En farà dos més amb els republicans tot i que manté que no és independentista.


La proposta

Xavier Domènech té autèntics problemes per fer forat a la campanya i també per fer actes multitudinaris. Intenta, però, fer propostes que sacsegin una mica la campanya per contrarrestar-ho. Aquest matí el candidat dels "comuns" ha proposat en un esmorzar reeditar el tripartit que van protagonitzar entre 2003 i 2010 el PSC, ERC i ICV-EUiA. Les coses, però, han canviat molt i ràpidament Iceta ha avisat que no governarà amb el partit que el Suprem assenyala com el més implicat en l'1-O. Els republicans no volen ni sentir a parlar d'un govern amb qui creuen corresponsable de l'empresonament de Junqueras pel seu suport al 155 i a Mariano Rajoy. Així ho ha explicitat d'immediat Gabriel Rufián. El tripartit haurà d'esperar.   


La frase

Marta Rovira i Toni Castellà van pujar diumenge ERC al carro de la unilateralitat, d'on mai ha baixat la CUP, i això ha forçat el president espanyol, Mariano Rajoy a posicionar-se: "Sigui quin sigui el resultat d'aquestes eleccions, existeix una cosa que ja no permet dubtes: a Espanya la llei es compleix i així continuarà". Si es desborda el marc legal, tornaran el 155 i els empresonaments. Rajoy no afluixa i, per ell, el que expressin els catalans a les urnes té un valor més aviat relatiu.


L'estirabot

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, la socialista Núria Parlon, ha aparegut aquest dilluns en campanya. Ho ha fet en un acte del PSC a Santa Coloma i l'ha dita grossa. Per ella, el president de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha governat Catalunya "amb els tics d'una tirania" per com ha gestionat el procés. Si Puigdemont ha estat un tirà, no sé pas què deu haver estat Mariano Rajoy a Espanya. Per cert, un president que ha tingut suport socialista per suprimir l'autonomia. Ella, que formava part de la direcció del PSOE, van prometre al seu dia que el partit recorreria a instàncies internacionals si s'aplicava l'article 155.