La CUP presenta al cinturó que Ciutadans és «el cavall de Troia de l''aznarisme'»

L'exdiputat David Fernàndez demana que ningú es pensi que el partit d'Arrimadas és una formació d'esquerres

L'exdiputat de la CUP David Fernàndez a l'acte de la CUP a l'Hospitalet de Llobregat.
L'exdiputat de la CUP David Fernàndez a l'acte de la CUP a l'Hospitalet de Llobregat. | Aida Morales
11 de desembre del 2017
Actualitzat el 12 de desembre a les 7:13h
Acció i reacció. La CUP ha demanat, aquest dilluns des de l'Hospitalet de Llobregat, que ningú es pensi que Ciutadans és un partit d'esquerres. Segons ha afirmat l'exdiputat David Fernàndez només començar el seu parlament, la candidatura d'Inés Arrimadas és "el cavall de Troia de l'aznaritat". Un partit que, sense cap mena de dubte, és "la marca blanca de José Maria Aznar", i un partit que es posa al costat de la Fiscalia, de la patronal, de l'IBEX-35 i de la "monarquia més corrupte". Una formació que "ha tolerat les pitjors retallades socials" i, en qualsevol cas, un partit que farà "la vida pitjor".

Aquest és l'avís que Fernàndez ha volgut recalcar només començar, just després de tenir un record pels presos polítics, especialment per a Jordi Cuixart, qui ha lamentat que estigui a més de 600 quilòmetres, a mans de la "repressió de l'estat". Un estat, ha continuat, que el passat 1 d'octubre es va "derrotar" en molts sentits. En primer lloc, una derrota logística, ja que "no van saber trobar ni una sola urna". En segon lloc, ha prosseguit, una "derrota política", ja que 2,3 milions de persones van votar. A més, també hi va haver una "derrota policial" davant de la força "més bruta i impune", que és a qui Ciutadans vol commemorar, ha recordat. Però també hi va haver una "derrota mediàtica", ja que tota la premsa internacional va afirmar que era una "vergonya". I finalment, ha acabat, una "derrota cibernètica i una derrota ètica i moral", ja que el poble es va posar "dempeus davant d'un estat fosc" i va posar en pràctica la desobediència civil i pacífica. "Perquè amb els nostres cossos van protegir el dret a vot i el referèndum", ha sentenciat.

Per la seva part, Vidal Aragonés, número 3 de la llista per Barcelona, ha instat a parlar de "vida". I quan es parla d'aquest terme, ha dit, es parla d'implementació de la República "perquè hi ha un mandat popular clar", i de la seva construcció, que s'ha de fer amb una "nova institucionalitat". "No serem nosaltres qui repetirem formes de fer de la transició espanyola", ha declarat.

Segons el candidat i regidor de Cornellà, la República "és una necessitat social, però també nacional", i ha demanat que ningú es pensi que es pot construir una República social "quan els transports, la comunicació, l'electricitat, la telefonia o l'aigua estan controlats per grans empreses multinacionals o empreses espanyoles que ja han dit que faran boicot". De fet, ha sentenciat, la CUP no ve a "gestionar les engrunes del sistema", sinó a "fer engrunes el sistema". "Calen decrets de la dignitat, i decrets de la dignitat són polítiques socials actives", ha assegurat, posant d'exemple una única xarxa de sanitat pública sense cap element de privatització, la defensa del medi ambient o un pla de xoc contra la violència de gènere. Tota una sèrie de decrets que ha retret a Catalunya en Comú que pensi que podrà aconsegir en l'actual marc espanyol.

Des de l'Hospitalet, Aragonés ha parlat de poble, de teixir vincles socials i de les conseqüències d'un capitalisme que només ha portat "guerres, més pobresa, més repressió, pèrdua de drets i empobriment". Davant d'aquest fet, ha afegit, l'esquerra independentista està "en el millor moment de la seva història", però que també haurà de ser més crítica que mai. 

Fites de la CUP al Parlament

L'exdiputada Mireia Vehí ha volgut deixar constància de les fites que la CUP va aconseguir durant la darrera legislatura al Parlament. Una legislatura que va comença amb un full de ruta "clarament desobedient i clarament disposat a tancar el puny a les retallades". Un full de ruta, ha continuat, que va passar per "enviar Artur Mas a la paperera de la història", ja que això era al que s'havia promès. A més, ha afegit que Mas era "la mà dreta de Jordi Pujol" i la cara visible de tots els casos que, com Pretòria, Innova o el 3%, es van anar destapant.

A més, ha declarat, la CUP també va dir "no" als "pressupostos de l'austeritat", i això va permetre posar sobre la taula el referèndum d'autodeterminació. Un referèndum, ha recordat, "que el poble de Catalunya va fer seu", i a partir d'aquí va "sortir la màgia" que es va traduir en l'1 d'octubre, el 3 d'octubre i el 8 de novembre. Unes accions que es van fer "amb tot l'estat en contra" i des de la "unilateralitat", ja que "no era possible anar de la llei a la llei" perquè calia "esberlar el monstre".
 

Els ponents de l'acte de la CUP a l'Hospitalet, entre els quals David Fernàndez, Mireia Vehí i Vidal Aragonés. Foto: Aida Morales


La CUP, al costat de la lluita sindical

L'acte s'ha iniciat amb el cas particular de lluita sindical, que ha exposat el membre del comitè d'empresa de Titanlux, Ricard Vega, que ha explicat la situació de l'empresa que, a partir del 2016, va derivar en l'acomiadament de 14 persones. "La nostra reacció va ser contundent", ha explicat, i des del 4 de desembre es va decidir que, a partir del 21 de novembre, cada dimarts i dijous es realitzarien aturades cada dues hores, que s'allargarien fins el 19 de desembre. Aquestes han estat seguides per més d'un 95% del sector de la producció, i d'un 40% del sector de les oficines. Titanlux, ha lamentat, no s'ha posat en contacte amb ells, i tampoc ha assumit la readmissió dels treballadors acomiadats. Per tant, ha dit, resposta serà "vaga, vaga i vaga".

Aquesta, ha prosseguit la membre de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Celeste Muñoz, és la que s'ha defensat des dels sindicats alternatius, ja que aquests, ha assegurat, són la "clau de l'èxit", tal com es va demostrar el passat 8 de novembre, quan la classe treballadora va començar a "girar l'esquena a les estructures sindicals clàssiques". I això es va aconseguir perquè la ciutadania va decidir rebelar-se contra les "estructures del capitalisme" i la seva "violència", i mirar de cara el conflicte. "És el conflicte el veritable motor de canvi que mostra que nosaltres no estem disposades a acceptar-ho", ha declarat. 

El llegat del PSC: ser el "cubell de les escombraries"

Una afirmació també compartida pel representant dels cinc CDR de l'Hospitalet, Ferran Gómez, que ha recordat que, el dia 2, la ciutat va començar a mobilitzar-se en el que es podria considerar "l'acte de dignitat més fort que ha fet aquest país", després de l'1 d'octubre. Els CDR, ha detallat, "van perdre la vergonya" i van "aixecar la mà" per començar a construir una República "digna" i, en el cas d'aquesta ciutat, lluny de "l'especulació" que la governa de la mà de Núria Marín, ha criticat.

La realitat social de l'Hospitalet, ha recordat, també, el militant de la CUP Xavi Valverde, és "complexa". I davant d'aquesta situació, l'única sortida és "l'organització" o el "teixit veïnal" que agafa la responsabilitat de combatre els efectes del PSC, que està convertint la ciutat en "el cubell d'escombraries d'allò que no vol Barcelona". D'aquesta manera, ha lamentat, Marín ha fet de l'especulació, "la seva forma de governar" i, del "cinisme", el pa de cada dia. "Tenim una alcaldessa que desprèn un cinisme espectacular", ha assegurat, i ha continuat: "I li demanem que deixi de ser cínica, que deixi de dir que dona suport a l'escola pública i que llavors no acabi amb els concerts econòmics". A més, ha demanat que ningú oblidi qui són els socis del 155 del PP, i ha volgut deixar clar que aquests són "el PSOE i Ciudadanos" i que l'alcaldessa "és responsable". "S'ha de tenir molta barra", ha finalitzat.