Puigdemont alerta que hi haurà més empresonaments si guanya el bloc del 155

El president de la Generalitat, en un míting a Tortosa, assenyala que l'Estat vol privar de llibertat "tothom que passava per allà" en la maquinària del referèndum

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Tortosa
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Junts per Catalunya
11 de desembre del 2017
Actualitzat el 12 de desembre a les 7:09h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha alertat aquest dilluns quedirigents de tots els partits independentistes seran "empresonats" en cas que guanyi el bloc del 155. "Els hem de dir als senyors Iceta, Albiol i Arrimadas, que ens volen llançar en un baül al mar, que aturarem la intervenció de l'autonomia", ha apuntat. Puigdemont s'ha referit d'aquesta manera a l'ampliació de la causa oberta al Tribunal Suprem contra el referèndum a tot l'estat major del procés. "No permetrem que deixin buides les lleixes de les esperances dels ciutadans", ha assenyalat el dirigent independentista, segons el qual una victòria del bloc sobiranista permetria fer tornar tot el Govern.

El president s'ha referit als responsables de tots els partits polítics que s'han compromès amb el referèndum, en el punt de mira de la justícia. "On és el delicte en voler fer un país millor? Volen empresonar tothom que passava per allà. I ho faran, si els deixem. Esperen que les urnes els donin aquest permís", ha ressaltat Puigdemont.

Les obres de Sixena i el 155

Puigdemont ha fet referència directa a les lleixes de Museu de Lleida buides. "El 155 és això, lleixes buides. Ens volen buidar de la nostra cultura, del nostre patrimoni, del que som i del que volem ser. Hi ha una gent de fora, a Madrid, que els donen suport i que de manera molt entusiasta celebren aquest espoli. Però no se n'haurien sortit sols: quan érem a Palau, no van poder fer res per endur-se les peces. Han necessitat algú que els obrís la porta", ha apuntat el president, que ha indicat que el conseller de Cultura, Lluís Puig, ha tingut més "dignitat" que l'alcalde Àngel Ros "assegut a la poltrona de la Paeria". "La poltrona del 155", ha afegit el dirigent independentista.

Segons el cap de files de Junts per Catalunya, "hi ha un 155 per tot". "Pel nostre Parlament, pel nostre Govern, per la nostra policia, per la nostra escola i pels nostres bombers", ha assenyalat el dirigent independentista. "No tenen dret a arrasar amb tot això. No tenen dret a fer rapinya. Les lleixes buides de Lleida són el programa de govern del 155. Com que saben que perdran i se'ls veu més agressius del compte, comencen a ensenyar les seves cartes de manera desesperada", ha recalcat.

"Han picat la nostra gent i mai no ho oblidarem. Senyor Iceta, senyor Albiol, senyora Arrimadas: no ho oblidarem mai", ha apuntat. "Han iniciat una absurda guerra econòmica, veritablement suïcida, perquè volien que guanyessin els constitucionalistes", ha recalcat Puigdemont, que ha posat en dubte els "recursos econòmics" del 155. "Però veuen les enquestes i no guanyen. I han decidit posar tota una generació de líders polítics a la presó, a veure si així sí que se'n surten", ha recalcat.

Les nines russes del 155

Eduard Pujol, número vuit per Barcelona, ha insistit que la situació és excepcional, i que per això va atendre la trucada de Puigdemont. "És a l'exili per ser president de Catalunya", ha apuntat Pujol, que ha complert amb la tradició de cada míting de presentar-se davant del públic dient que és de Martorell i que ha treballat com a periodista a Cataunya Ràdio, el Barça i RAC1. "Som uns quants que ens juguem la trajectòria amb l'aposta que fem. Hi havia un president? Que torni. Hi havia un Govern? Que torni. Hi havia un Parlament? Que recuperi l'activitat normal".

Segons ell, cal "reflexionar" sobre el moment actual. "El país podria ser ple, i avui no ho és. Tenim les llibertats segrestades, i això no és agraït, però ho hem de dir. Les llibertats estan amenaçades, com la democràcia, i el Govern el tenim segrestat. Ens volen governar des de fora", ha apuntat. Segons ell, el 155 és una "vergonya", i no cal "acostumar-s'hi". S'ha referit també als "blaus" de l'1-O, causats per la violència policial, i ha indicat que l'afer de Sixena permet "treure la màscara" a l'article 155.
 

Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, durant el míting a Tortosa Foto: Junts per Catalunya


"El president ha de tornar, el Govern l'hem de tenir allà d'on no s'hauria d'haver mogut mai. I per això hem de votar Junts per Catalunya", ha reflexionat el portaveu de la candidatura. Segons ell, el bloc del 155 és com una "nina russa", perquè "si obres Mariano Rajoy hi trobes Inés Arrimadas, i després Xavier García Albiol. I dins de Miquel Iceta hi trobes la indignitat d'aquells que ballen quan altres són a la presó". Ha carregat amb molta duresa contra Àngel Ros per les "llàgrimes de cocodril", i també contra les proclames del PSC a l'hora de demanar a Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, que els "alliberés" de Mariano Rajoy "per després pactar amb ell".

Restitució presidencial

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Ferran Bel, alcalde de Tortosa, que aquest dilluns ha participat per primera vegada en la reunió de l'executiva remodelada del PDECat, amb Marta Pascal al capdavant. "Aquesta és una campanya electoral que no és normal", ha apuntat Bel, que ha agraït la feina feta per Meritxell Roigé, diputada de Junts pel Sí i que d'aquí a dos anys abordarà el repte de revalidar l'alcaldia de la ciutat per al PDECat. L'actual batlle, que és diputat al Congrés dels Diputats, ha elogiat també Xavier Pallarès, que va ser delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre fins que va ser destituït en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 

Ferran Bel, alcalde de Tortosa, durant el míting de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


"No són eleccions per triar nou president, ni un nou Govern. Aquests comicis són els de la dignitat democràtica, de la dignitat com a poble i com a país. El que hem de fer és restituir el Govern que teníem. Els demòcrates no ens podem plantejar altres objectius", ha recalcat el dirigent ebrenc del PDECat, que ha indicat que la lectura que es farà la nit del 21-D a totes les cancelleries d'Europa es basarà en dues coses: el resultat de Puigdemont i el resultat del sobiranisme. "Nosaltres, en aquests moments, no ens podem despistar. L'opció, ara, és restituir Puigdemont i que torni a trepitjar les Terres de l'Ebre com a president", ha ressaltat l'alcalde de Tortosa.

Memòries d'una exsocialista

Teresa Pallarès, número dos per Tarragona de la candidatura presidencial, ha estat especialment dura contra Àngel Ros, alcalde de Lleida, pel trasllat de les obres de Sixena. Pallarès va militar durant anys al PSC. "Veient com han anat les coses, he fet el pas a la llista de Puigdemont. No renego del meu passat. Accepto la seva ideologia i la manera de pensar, però no es pot acceptar l'actitud que tenen amb la gent d'aquest país", ha apuntat l'exsubdelegada del govern espanyol en aquesta demarcació.

"Hem de restituir la democràcia en aquest país. Hem d'omplir les urnes al costat del president perquè torni", ha assenyalat Pallarès. Li ha agafat el relleu Mònica Sales, cap de files del PDECat a les Terres de l'Ebre, que ha recordat que Joaquim Forn, pres a Estremera, compleix avui 25 anys de casats amb la seva dona. "Qui ens havia de dir que en ple segle XXI ens prohibirien el color de l'esperança", ha apuntat Sales, que ha apuntat que aquestes eleccions van de "Rajoy o Puigdemont".
 

Teresa Pallarès, número dos de JxCat a Tarragona, en el míting a Tortosa Foto: Junts per Catalunya