«El Nadal i en Capmany», la proposta de l'Etnològic per descobrir el costumari nadalenc

El Museu de Cultures del Món de Barcelona presenta el cicle "Nadal Etnològic!", que repassa la tradició nadalenca amb jocs i diverses activitats

«Nadal Etnològic!», una proposta pedagògica per aquestes festes
«Nadal Etnològic!», una proposta pedagògica per aquestes festes | Museu Etnològic
11 de desembre del 2017
Actualitzat el 13 de desembre a les 9:57h
Nadal ja és a tocar i les activitats que en celebren l'essència i al seva singularitat comencen a florir arreu. És el cas del Museu de Cultures el Món, que ha preparat un cicle molt especial amb el nom de Nadal Etnològic!, i que inicia aquest dijous 14 de desembre amb una manera divertida d'endinsar-se al costumari nadalenc català. Serà amb la intervenció artística El Nadal i en Capmany, comissariada per Montserrat Garrich i amb la participació de l'activista del món festiu Amadeu Carbó.

Una llufa de mida humana, un Tió de dimensions gegantines, un torró que no ens el podríem acabar per més gana que tinguéssim. Elements que són part d'una proposta que serveix per celebrar l'any Capmany, dedicat a Aureli Capmany, un folklorista de formació autodidacta que va viure del 1868 al 1954 i que és especialment conegut pel fet de ser el pare de l'escriptora i política Maria Aurèlia Capmany.

El Nadal i els molts costums tradicionals que giren al voltant d'aquesta celebració van ser objecte de les recerques de Capmany. Sense sortir del pati del Museu de Cultures del Món, tothom qui ho vulgui trobarà un àmbit dedicat a les menges nadalenques, amb unes neules i uns torrons que, amb la seva mida superlativa, donen fe de la importància de les tradicions gastronòmiques en el context nadalenc.

El nen Jesús, les llufes i els carasses, també protagonistes

El nen Jesús, com a representant dels infants en general, és un altre dels protagonista al voltant del qual giraran les tradicions d'aquests dies, igual que el Tió, que tant pot ser un fantàstic contenidor de regals com un instrument de grans dimensions. El cicle també inclou d'altres celebracions com Els sants innocents, representats al Museu de Cultures del Món per unes llufes gegants i amb la possibilitat d'acabar la visita fent-se una fotografia amb una de les llufes.

Però al Nadal Etnològic! no tot és modernitat. Guarnit amb un enllumenat ben vistós, el pati del Museu de Cultures del Món recordarà també les tradicions desaparegudes, com la dels carasses, uns enormes capgrossos que, fa segles, penjaven a la Basílica de Santa Maria del Mar, entre d'altres indrets, i que guardaven un secret ben dolç a l'interior.
 
Programa Nadal Etnològic!
Nadal Capmany

Del 14 de desembre al 8 de gener, podrem repassar les tradicions nadalenques i preguntar-nos pel seu origen a la intervenció El Nadal i en Capmany, que us parlarà sobre les investigacions etnològiques d'Aureli Capmany en relació amb les tradicions nadalenques. Una instal·lació de gran format amb texts de la Montserrat Garrich que podreu gaudir al pati del Museu i que el dia 14 de desembre a les 18:00h vindrà a  presentar l’escriptor i folklorista Amadeu Carbó, autor del llibre Celebrem el Nadal. L’acte finalitzarà amb un petit tast de vi dolç i carquinyolis!

Espai: Museu  de Cultures del Món de Barcelona (seu Born)
Data: 14 de desembre al 8 de gener
Edat recomanada: Visita familiar
Durada de l'activitat: Visita lliure
Horaris: De 10.00h a 19.00h
Inscripcions: No cal inscripció prèvia


Animalades! Animal simbòlic, animal artístic

Animalades! és una visita comentada a l’espai del Museu de Cultures del Món dedicat a Austràlia i una altra visita al Museu Picasso, seguides d’un taller d’experimentació plàstica. Es animals poden ser reals, poden ser simbòlics o poden ser una representació artística més o menys realista. Ho veureu ben clarament durant aquestes dues visites, que us mostraran el paper dels animals en les cultures d'Oceania i, també, la manera en què un gran artista del segle XX, Pablo Picasso, veia alguns animals.

Espai: Museu de Cultures del Món de Barcelona i Museu Picasso de Barcelona
Dates: 27, 28, 29 i 30 de desembre (al Museu de Cultures del Món) i 2, 3, 4 i 5 de gener (al Museu Picasso)
Edat recomanada: Visita familiar. Per a nens i nenes a partir de 6 anys i famílies
Durada de l'activitat: 2 h 30 min
Horaris: D'11 a 13.30 h
Preu de l'activitat: 3,5 €

Inscripcions:
Museu Picasso. Montcada, 15-23. Tel. 93 256 30 22 (matins, de 10 a 13 h) museupicasso_reserves@bcn.cat.
Museu de Cultures del Món. Montcada, 12. Tel. 93 256 23 00.
reservesmeb@bcn.cat


Per Nadal... Juguem arreu del món?

Aquests dies que la canalla fa vacances es dediquen a la seva activitat preferida: jugar. Ho fan, per poc que poden, els nens i nenes de totes les cultures del món. En aquest taller experiencial, els nens i nenes i les seves famílies faran una breu visita a l’àmbit dedicat al joc de l’exposició permanent del Museu Etnològic, a Montjuïc. Després, participaran en un taller de jocs tradicionals, gràcies als quals faran un viatge imaginari per diversos països del món. A què juguen en aquestes dates els nens i nenes de països que no són el nostre? Aquí us ho explicaran i us faran veure els paral·lelismes sorprenents entre les maneres de divertir-se de nens i nenes de tot el planeta. Catalunya i la resta d'Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica... Com se celebren les festivitats en aquests territoris i quina relació tenen les celebracions amb el joc? Veniu i ho sabreu.

Espai: Museu Etnològic de Barcelona
Dates: 27 de desembre i 3 de gener
Edat recomanada: Visita familiar. Per a nens i nenes a partir de 6 anys i famílies.
Durada de l'activitat: 1 h 30 min
Horaris: De 12 a 13.30 h
Preu de l'activitat: 2 €
Inscripcions:
Museu Etnològic de Barcelona.  Passeig de Santa Madrona (parc de Montjuïc).
Tel. 93 256 23 00 i 93 256 34 84
reservesmeb@bcn.catVenda d’entrades al mateix dia a les taquilles del museu