Les peces de Sixena, a punt de marxar del Museu de Lleida

La Guàrdia Civil i tècnics aragonesos són a dins el centre des de la matinada per tal d'efectuar el trasllat fixat pel jutge d'Osca | Unes dues-centes persones s'han concentrat a l'exterior, on s'han viscut moments de tensió amb els Mossos que han etzibat empentes als manifestants | El TSJC rebutja frenar el trasllat

11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:10h
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art | Àlvar Llobet

El camió en el qual s'han carregat les obres d'art Foto: Àlvar Llobet

Les 44 peces de Sixena deixaran Lleida aquest migdia. Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s'ha personat al museu de la ciutat aquesta matinada, acompanyats per tècnics aragonesos per efectuar el trasllat a Sixena de les obres d'art, tal com ha ordenat un jutge d'Osca. El dispositiu policial s'ha personat a l'equipament acompanyats d'una furgoneta i un camió, del qual han descarregat caixes. Hores abans, just passada la mitjanit, també han entrat a l'equipament funcionaris del museu.

Unes dues-centes persones estan concentrades a fora, malgrat que els Mossos d'Esquadra tenen blindat l'entorn del museu per impedir-hi l'entrada. Els manifestants han increpat l'alcalde Àngel Ros, que s'ha personat al centre per parlar amb els agents, amb crits de "botifler", "dimissió" i "poca-vergonya", entre d'altres. Ros, aconsellat pels Mossos d'Esquadra, ha decidit marxar de l'indret. Alguns dels concentrats l'han seguit increpant fins al lloc on tenia el cotxe.
A quarts de nou del matí també s'han produït moment de tensió entre alguns dels manifestants més joves, que estaven al capdavant de la concentració, a tocar el museu, i els mossos d'esquadra, que han carregat per dispersar-los. Hi ha hagut algunes empentes però la situació s'ha calmat a hores d'ara. 
 

Càrrega dels Mossos d'Esquadra al Museu de Lleida. Foto: Àlvar Llobet

Els Mossos d'Esquadra empenten els manifestants Foto: Àlvar Llobet


El TSJC rebutja adoptar mesures cautelars i paralitzar el trasllat

El trasllat ha coincidit amb la resolució de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha rebutjat adoptar les mesures cautelars que reclamava el Museu de Lleida, que pretenia paralitzar el trasllat a Sixena de les 44 obres en litigi. L'equipament cultural impugnava, d'una banda, l'ordre del Ministeri de Cultura del passat 28 de novembre que establia que calia complir amb les resolucions judicials i executar el retorn de les obres, però també es queixava de la "inactivitat" del Departament de Cultura, fent referència al ministre que el lidera en aplicació del 155. El tribunal remarca que Íñigo Méndez de Vigo es limita a complir l'ordre d'un jutjat i que aquesta és una qüestió que ha de continuar la seva via civil.

El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat de les 44 obres d'art de Sixena que es troben al Museu de Lleida expirava aquesta mitjanit. 

Tot es va accelerar quan dijous passat el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a policia judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la propera mitjanit.

La policia ha tapat el lloc perquè no es pogués veure el trasllat de les obres Foto: Àlvar Llobet


El jutge, doncs, va tirar endavant amb l'ordre de retirada de les obres d'art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l'aplicació de l'article 155, que demanava aturar la mesura. També l'alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l'Audiència d'Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi.

Des de l'Aragó, les institucions, l'església i la societat civil organitzada a través de la plataforma "Sijena Si" esperen que el "retorn" de les obres del monestir sigui el "primer pas" i partir d'aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d'art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.
 
 

Manifestants davant del Museu de Lleida, aquest matí Foto: ACN

 

Desenes de persones s'han concentrat davant del Museu aquest diumenge a la nit. Foto: N.LL