Un informe d'ERC defensa que Junqueras pot ser investit president tot i estar en presó

El document, al qual ha tingut accés NacióDigital i que firma el catedràtic de Dret Constitucional, Joan Vintró, apunta que el candidat republicà podria assistir al debat d'investidura

Oriol Junqueras i Marta Rovira pujant les escales del Parlament
Oriol Junqueras i Marta Rovira pujant les escales del Parlament | Adrià Costa
11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:11h
El presidenciable d'ERC, Oriol Junqueras, en presó preventiva des del passat 2 de novembre, podria agafar l'acta de diputat i ser investit president de la Generalitat en cas d'obtenir el suport del Parlament, segons un informe jurídic encarregat pels republicans. El document, al qual ha tingut accés NacióDigital i que signa el catedràtic de Dret Constitucional, Joan Vintró, assenyala que no hi hauria cap impediment perquè el cap de llista prengués possessió del càrrec.

L'informe, de cinc pàgines, apunta que la llei només impedeix que un ciutadà sigui diputat en cas de condemna i que no inclou el règim de presó preventiva, que és la mesura cautelar que pesa sobre el candidat republicà. El dirigent independentista segueix a la presó d'Estremera, juntament amb Joaquim Forn, després que el Suprem rebutgés la setmana passada excarcerar-ho al·ludint risc de reiteració delictiva.

El document assegura que si la presidència de la cambra catalana el proposa com a president, Junqueras hauria de poder sortir d'Estremera per participar en el debat d'investidura. El text apunta que ja hi ha antecedents en què la justícia espanyola va argumentar que si la llei permet que algú sigui diputat en presó preventiva, també ha de permetre les conseqüències que es derivin de ser diputat com, en aquest cas, que el Parlament l'esculli president.

 

Informe jurídic Junqueras by naciodigital on Scribd