12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions

A Catalunya es presenten setze partits agrupats en dos blocs i hi ha 83 candidats que aspiren a un dels 54 escons en joc | El president Alcalá Zamora continua amb les seves activitats habituals i ahir va rebre en audiència el general Francisco Franco

El president de la República, amb cabell blanc i ulleres, en un acte públic a Donosti.
El president de la República, amb cabell blanc i ulleres, en un acte públic a Donosti. | wikimedia commons
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:40h
A quatre dies de les eleccions generals a Espanya, la incertesa sobre el resultat és total. Ni el bloc conservador, que en moltes circumscripcions espanyoles ha adoptat el nom de Front Nacional Antirevolucionari, liderat per la CEDA, ni el Front Popular tenen ara per ara garantida una victòria a les urnes el 16 de febrer. A cada dia que passa, creix la incertesa sobre els resultats, el que contribueix a incrementar la tensió política, ja prou elevada. 

54 escons catalans a les Corts espanyoles

A Catalunya, són un total de setze les formacions polítiques que es presenten a aquestes eleccions generals espanyoles. Sis formen part del Front d'Esquerres i deu del Front Català d'Ordre. Segons informa la premsa, hi ha un total de 83 candidats per ocupar 54 escons de diputat al Congrés. El 16 de febrer s'elegiran unes noves Corts, de les quals sortirà el nou govern.

Per circumscripcions, Barcelona ciutat n'elegeix vint, setze per majories i quatre per minories. Barcelona província n'elegeix catorze (onze i tres, respectivament); a Girona li'n corresponen set (cinc i dos), com també a Tarragona, mentre que Lleida té sis diputats (quatre per majories i dos per minories).

Un sistema electoral que premia les majories

El sistema electoral premia, per tant, i d'una manera molt clara, la força política majoritària. Les minories queden molt afeblides, encara que perdin per un grapat de vots. Aquest fet ha reforçat la necessitat de les coalicions electorals, però alhora incrementa la tensió política en un país molt dividit en aquests moments. A la resta d'Espanya, també es presenten diversos partits centristes, inspirats d'una manera més o menys directa pel president del govern, Manuel Portela Valladares.

Per la seva banda, el president de la República, Niceto Alcalá Zamora, continua exercint la seva alta funció amb normalitat i rebent audiències al Palau Nacional, l'antic Palau Reial. Ahir va sr complimentat pel general Francisco Franco, entre d'altres personalitats.