Puigdemont intensifica els atacs contra el PSC i reclama votar amb «mentalitat d'Estat»

Junts per Catalunya, en un míting a Parets del Vallès, situa els socialistes com a "cavall de Troia" de la política espanyola i adverteix que Brussel·les observarà amb atenció els resultats | El president creu que cada vot per a la seva candidatura suposa estar "un quilòmetre més a prop" del Palau de la Generalitat

10 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 10:27h

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Parets del Vallès Foto: Junts per Catalunya


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha optat aquest diumenge per intensificar els atacs contra el PSC i reclamar "mentalitat d'Estat" a l'hora de votar a les eleccions del 21-D. "Hem de gratar tots els vots que facin falta per fer costat a la nostra gent", ha assenyalat el dirigent independentista, que ha indicat que "cada vot de més és un quilòmetre més a prop del Palau de la Generalitat. Davant d'això hi ha situat Miquel Iceta, candidat del PSC, a qui la directora de campanya, Elsa Artadi, veu com a "cavall de Troia" de la política espanyola.

Puigdemont ha recalcat que cal fer "bona cara" davant del "mal de panxa" que hi haurà a l'Íbex-35, a la llotja del Bernabéu i a la Moncloa si hi ha una possible victòria independentista. "Som la llista de la gent perquè la gent de les cues de l'1-O s'hi reconeix majoritàriament", ha ressaltat el dirigent independentista. "No és el moment dels partits, que hi han de ser, però és el moment de la gent", ha afirmat, al mateix temps que ha demanat "acompanyar els catalans i fer possible els seus somnis".
 
"Les primeres fronteres les posen aquells que ens diuen que nosaltres volem posar fronteres. La llista que pot garantir i escoltar la voluntat i els desitjos és la que neix de la gent", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha tornat a intensificar els atacs contra el PSC per haver facilitat el 155. "Obriran la porta i ni tan sols preguntaran què venen a fer. Tindran actitud de catifa", ha apuntat sobre els socialistes.

Segons ell, la tria és entre els qui volen fer de Catalunya una província o bé els que la volen consolidar com una nació. "Els polítics provincians volen convertir-nos en una província, i van a demanar permís a la metròpoli. Amb mentalitat d'Estat, és impossible que siguem sotmesos", ha apuntat el dirigent independentista. "No va de cap altre qüestió que s'assembli a unes eleccions autonòmiques. El que ha passat és tan gros que s'entén a 1.300 quilòmetres, on sóc ara", ha indicat sobre Brussel·les.

"Es pregunten si blanquejaran el 155 o si, malgrat la violència i la guerra indecent econòmica i que han suspès la democràcia, els catalans persistirem i continuarem sent aquell mal de ventre per la Moncloa", ha apuntat. Al mateix temps ha cridat a votar amb "mentalitat d'Estat" davant dels qui volen votar amb "mentalitat de província".

L'emoció de Jordi Turull

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha protagonitzat el míting més emotiu de la seva trajectòria política. "Mai us podré agrair tot el que heu fet per la meva família aquests dies que he estat a la presó", ha apuntat sobre la gent de Parets del Vallès, el seu municipi. Li ha entregat una rosa de color groc a la dona de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i número dos de Junts per Catalunya, en senyal simbòlic de llibertat cap al seu marit empresonat a Soto del Real.

"No pararem fins que els traiem de la presó. No pararem", ha repetit Turull, visiblement emocionat i amb un nus a la gola. Ha apuntat que, després del que "li han fet el país", no pertoca descansar. "Des de l'endemà que vam arribar, no hem parat. Farem tot el que faci falta per retornar les coses al seu lloc, a com estaven abans del cop d'estat", ha indicat el conseller de la Presidència, que ha recordat que avui és el dia internacional dels drets humans. "Cal tornar les institucions democràtic, i retornar al Palau de la Generalitat el president Puigdemont", ha recalcat el dirigent del PDECat.
 

Jordi Turull, conseller de la Presidència, en el míting a Parets del Vallès Foto: Junts per Catalunya


"Combatre el 155 no vol dir anar a unes eleccions normals, vol dir fer el possible per tornar les coses al seu lloc", ha mantingut Turull, segons el qual la intervenció de l'autonomia requereix una "reacció de país" i no de partits. "La diferència entre els que han votat el 155 i nosaltres és que, abans que independentistes, som demòcrates. Ells són espanyols, després del seu partit i després, si cal, demòcrates", ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha desafiat el bloc del 155 a respectar el resultat del 21-D.

"Hem de demostrar al món que només necessitem urnes i paperetes", ha recalcat Turull, que ha indicat que les eleccions són una gran oportunitat davant de la "normalitat del feixisme" que s'està imposant, diu, a Catalunya. "Cal que al capdavant de les institucions hi hagi qui ha estat democràticament escollida", ha posat de manifest.

Atacs a Miquel Iceta

Elsa Artadi, directora de campanya de Junts per Catalunya, ha assegurat que la candidatura és "molt diversa". "Hi ha professionals de diferents sectors que hem volgut fer un pas endavant", ha indicat Artadi, que ha reclamat "no tenir por". "Depèn de nosaltres que tornin els presos i els exiliats", ha indicat la número deu per Barcelona de la llista de Puigdemont, que ha tornat a atacar Miquel Iceta, candidat del PSC. "Està perpetrant un atac que ha acabat amb les institucions catalanes", ha dit.

"Votarem perquè torni Puigdemont, i per això cal votar-lo", ha apuntar Artadi, que ha acusat els socialistes de fer de "porters" de l'article 155. "Iceta vol que sigui Mariano Rajoy el president", ha apuntat la dirigent independentista, que és qui governa la cuina de campanya de Junts per Catalunya i destil·la els missatges.
 

Elsa Artadi, directora de campanya i número deu per Barcelona de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


Aurora Madaula, número nou per Barcelona, ha indicat que el motiu de la candidatura és "fer fora el feixisme". "El feixisme que fa fora el nostre Govern, que porta el nostre president a l'exili i que fa presos polítics", ha assenyalat Madaula, una de les incorporacions a la llista de Junts per Catalunya. "Es tracta de 155 o democràcia, o Puigdemont o Rajoy. Acabarem amb ells", ha assenyalat.

Construir la República

Toni Morral, exalcalde de Cerdanyola del Vallès i històric d'ICV, s'ha definit com a polític d'esquerres, afiliat a Comissions Obreres, i ha indicat que quan el va trucar Puigdemont per formar part de la llista es va posar "a les seves ordres". "Aquestes eleccions no són autonòmiques, es tracta de validar el que vam fer l'1-O", ha indicat Morral, que ahir ja va participar en un acte del món local del PDECat a La Garriga de suport al president. "Anirem a construir la República", ha destacat el candidat vallesà.

"Aquesta és l'única llista realment unitària", ha apuntat el cuiner Fermí Puig, que és de Granollers i que ocupa un lloc simbòlic en la candidatura. "Ens hi hem apuntat per dignitat, amb tot el que ens ha passat. Hem seguit una causa que creiem justa, perquè ens hem sentit injustament tractats. No podem viure amb plenitud la nostra catalanitat dins d'Espanya, i no oblidarem mai l'1-O", ha apuntat Puig, que ha debutat aquest diumenge en un míting de gran format de Junts per Catalunya.
 

Fermí Puig, durant el míting de Junts per Catalunya a Parets del Vallès Foto: Junts per Catalunya