La CUP crida l'independentisme a fer república «desobeint i unilateralment»

El pavelló de la Vall d'Hebron acull l'acte central de campanya dels anticapitalistes amb més de 2.000 persones i esdevé un clam per la unilateralitat | Carles Riera demana a Junts per Catalunya i ERC que "no tornin a l'autonomisme" i als "comuns" que no siguin "còmplices" | David Fernàndez avisa al bloc del 155: "No passaran"

Acte central de la CUP a Barcelona, amb la plana major del partit.
Acte central de la CUP a Barcelona, amb la plana major del partit. | Adrià Costa
10 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 11:17h
La CUP ha realitzat, aquest diumenge, tot una demostració de força a Barcelona. En el que es preveu que sigui un dels grans actes de la seva campanya electoral, els cupaires han fet gala de la seva plana major, en un clar missatge per la "desobediència" i la via unilateral. Un míting davant de més de 2.100 persones al Pavelló de la Vall d'Hebron, segons els organitzadors, amb participació d'exdiputats i els primers candidats de totes les demarcacions.

La força del concepte de la desobediència i la unilateralitat han estat els eixos en què ha cavalcat el missatge principal de l'acte, que ha reafirmat el candidat per Barcelona, Carles Riera. El cupaire ha demanat a les forces independentistes el compromís d'avançar cap a la República "sense por, desobeint i unilateralment", davant d'un estat "que és una dictadura neofranquista".

"A Junts per Catalunya, el PDeCAT i ERC els volem dir que, sisplau, no tornin a l'autonomisme i al processisme", ha afirmat Riera, que també ha enviat un clar missatge als "comuns" i al "bloc del 155". Als primers, els hi ha demanat que se sumin a la destitució del règim del 78 i no siguin "còmplices" del constitucionalisme i l'autonomisme. "Els volem recordar que, al feixisme, no se'l transforma, se'l combat de cara, frontalment, i se l'expulsa físicament del territori", ha declarat. Pel que fa al PP, PSC i Ciutadans, Riera els ha avisat: "No passareu, no us deixarem avançar i posarem, com vam fer l'1 d'octubre, els nostres cossos".

En aquest camí, la CUP es compromet a ser ferma i a construir república "de manera desobedient, unilateralment, dignament i dempeus", per avançar cap als conceptes d'igualtat, feminisme, socialisme i cap als decrets de la dignitat, la seva proposta per a la transformació social. "Tot cosint el país", ha dit, de la "veritable fractura".
 

El candidat de la CUP, Carles Riera, a l'acte central de Barcelona. Foto: Adrià Costa


També ha estat contundent contra les forces independentistes la número 2 per Barcelona, Maria Sirvent, que ha demanat a Marta Rovira que ERC no sigui la "crossa de l'antiga Convergència", i a Xavier Domènech que no faci president a Miquel Iceta. "La seva agenda social no és possible en la gestió de l'autonomia", l'ha avisat. Per això, ha destacat, "és temps de mirar de cara a la llibertat, de posar-se dempeus i de no claudicar" perquè, segons ha dit, el caminar dels rebels i de la gent de la CUP és "un puny alçat". 

L'1 d'octubre, el dia zero

"Ens uneix el vincle amb què vam fer possible l'1 d'octubre, el 3 d'octubre i el 8 de novembre", ha explicat Sirvent. Aquestes, ha recordat, i "tantes mobilitzacions que expressen la voluntat de canvi". Ara, ha prosseguit, s'obre "l'oportunitat d'un país fet a mida de la classe treballadora i de les classes populars", i és moment "d'apostar fort per posar les persones i la vida al centre" amb "valentia i determinació".

Aquest pas es va fer en un dia que va resultar un impàs revolucionari, "sota les mirades de complicitat, la pluja i la incertesa", ha recordat la número 8 per Barcelona i regidora de Capgirem Barcelona, Maria Rovira. Llavors, ha dit els catalans van posar el cos per defensar les urnes i la democràcia. Aquell esperit és pel que els cupaires s'alcen avui "dempeus", vertebrant el seu discurs d'una manera indestriable entre l'eix social i nacional, per obeir el mandat d'un poble sobirà. "El poble mana i el govern obeeix", ha sentenciat la número 1 per Lleida, Mireia Boya. I en aquest punt, ha continuat la número 1 per Girona, Natàlia Sànchez, la CUP és garantia perquè és l'única candidatura que "posa la vida al centre". Perquè, segons ha recalcat, "quan una llei és injusta, la desobediència és un deure".

"El nostre poble no es toca, mai més passaran, mai més", ha clamat l'exdiputat David Fernández, que ha aparegut a l'escenari acompanyat d'Anna Gabriel i sota un mar d'aplaudiments. "I sí, ens volen culpables, però fa molt temps que hem deixat de ser innocents i, sobretot, hem deixat de ser súbdits", ha declarat. Per això, ha afirmat que els catalans no reconeixeran "cap autoritat", ni tampoc la monarquia espanyola i els seus tribunals. Fernández ha saltat a l'escenari amb ganes de parlar clar, donant forma a un dels discursos més contundents del míting, on ha assegurat que "l'únic adversari és aquest estat demofòbic i la monarquia fallida i corrupte que porta a un a por ellos demencial".

Per això, ha instat a construir "un futur dempeus" que s'allunyi "de la infàmia del 1978" i d'un model estatal "racista, elitista, corrupte, repressor i desigual". "Ens volien esporuguits i ens van trobar esperançats, ens volien soles i ens van trobar juntes i fent pinya", ha clamat. I tot això, ha dit: "Perquè ens van ensenyar a no rendir-nos".



República socialista, feminista i internacionalista

"Què llargues que es fan les dictadures", ha recordat l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. "Quant dolor, quant silenci i quanta complicitat", ha continuat, però també, ha dit, "quanta resistència". Precisament aquesta és la que s'ha demostrat des de la força i la solidaritat internacionalista, una "tendresa" dels pobles que ha volgut recordar com una "llavor" contra l'imperialisme i la colonització.

Una solidaritat social, ha dit, socialista, que esdevé de la lluita al carrer i que comporta aliances, tot i que també repressió, tal com ha recordat el també exdiputat Albert Botran. Aquest ha posat l'accent en la solidaritat més propera, fruit de la repressió i la presó que avui dia estan patint els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tot i que també els consellers Forn i Junqueras. Presos polítics que, a més, "són hostatges d'un estat venjatiu", ha afirmat, i per qui centenars de militants i simpatitzants de la CUP han volgut tenir un detall, il·luminant el pavelló amb els seus mòbils.
 

L'acte de la CUP s'il·lumina en suport als presos i represaliats polítics. Foto: Adrià Costa


Un acte en què també s'ha fet sentir el discurs feminista, sobretot, de la mà de l'activista i número 6 de la llista per Barcelona, Bel Olid. "Les dones som símbol de resistència", ha afirmat, per sentenciar: "I no només volem el pa sencer, sinó que el 51% del pa que volem, també el prendrem, perquè sense feminisme no hi ha revolució". En aquest punt, Olid ha volgut fer memòria per la gran quantitat de dones que van "organitzar la resistència" de l'1 d'octubre i que van rebre "cops i agressions sexuals". "Nosaltres no volem forces d'ocupació matxirules que criden a por ellos i que tenen més múscul que cervell", ha afirmat, per acabar: "Volem un altre tipus de República".

Procés constituent

La República s'ha de basar, segons la CUP, en un procés constituent. Un procés que vertebri l'eix nacional i el social amb "caràcter popular", mitjançant assemblees constituents. Per això, ha destacat el número 3 per Barcelona, Vidal Aragonés, cal deixar molt clar que "independència nacional i alliberament social van de la mà", i que la República s'ha de construir, necessàriament, a partir del que anomenen "decrets de la dignitat", tota una sèrie de lleis que posin la gestió pública al capdavant, i amb què es garanteixin uns serveis "públics i de qualitat".

Perquè la terra, ha dit, el número 1 per Tarragona, Xavier Milian, "és vida", i el procés constituent s'ha de tirar endavant amb la participació de la majoria "en funció de les particularitats, les potencialitats i les necessitats". En aquest, ha prosseguit, s'han de consolidar serveis públics "al 100% que permetin una vida digne", i s'ha de plantar cara al "pujolisme, la corrupció, el clientelisme i el caciquisme" que, el que fan, ha dit, és "engreixar les butxaques dels de sempre". 
 

Punys alçats a l'acte central de la CUP a Barcelona. Foto: Adrià Costa