10 de desembre: Riera s'estrena, Castellà unilateral, Rivera defineix i Ros prega

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Carles Riera, cap de llista de la CUP
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
10 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 11:55h

El protagonista

Carles Riera és el més desconegut dels set caps de llista que es presenten al 21-D. Amb un passat d'activista a la Crida a la Solidaritat i a la Fundació Randa, ha passat d'advocar per no participar al Parlament de Catalunya a encapçalar la candidatura de la CUP. Malgrat ser diputat en el darrer tram de la legislatura no té ni ha buscat el protagonisme mediàtic dels anteriors caps de llista dels “cupaires” –David Fernàndez el 2012 i Antonio Baños el 2015-. Aquest diumenge, però, ha estat el dia de Carles Riera ja que ha tancat l'acte central de campanya al pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona pressionant Junts per Catalunya i ERC per optar per la desobediència.


La proposta

La campanya del 21-D, des del vessant sobiranista, ha estat marcada per l'intent de recuperar la via del diàleg bilateral amb l'estat per la independència després de la proclamació d'una República no desplegada. El canvi en l'estratègia –que amb major o menor entusiasme han assumit Junts per Catalunya i ERC- ha disgustat la CUP que ja ha avisat que no comptin amb ells si es recupera la lògica autonomista. Aquest discurs –que podria fer forat entre les bases dels republicans– ha estat contestat aquest diumenge per part de Toni Castellà: “Companys de la CUP. Tots vam acceptar el repte de les urnes. Si després 21-D el govern espanyol no negocia, recuperarem la via unilateral. Vosaltres i nosaltres”. La postura del líder de Demòcrates –que es presenta en coalició amb ERC– no és d'estranyar. De fet, l'escissió independentista d'Unió és coneguda en alguns cercles periodístics i polítics com “la CUP de de dretes”. A la tarda Marta Rovira ha incidit en la línia de Castellà.


La frase

El “bloc del 155” viu en aquestes eleccions una particular competició per esdevenir el vot útil unionista. Mentre Iceta intenta exhibir un perfil més moderat i “presidenciable” –conscient que pot pescar vots en diversos sectors especialment entre l'electorat dels “comuns”–, Cs i PP saben que entre el seu públic el que triomfa és l'atac –sense límit de duresa– contra l'independentisme i Puigdemont. Avui ha estat el torn d'Albert Rivera que des de Tarragona, on lluiten per aconseguir el cinquè diputat, ha presentat el president a l'exili com un antisistema: “Puigdemont és militant del PDECat, però pensa com un d'ERC i actua com un de la CUP”.


L'estirabot

Àngel Ros pot ser un dels grans damnificats de la polèmica per l'intent de trasllat de les 44 peces del Museu de Lleida al monestir de Sixena. L'alcalde de la capital del Segrià ha vist com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució –que el PSOE ha avalat i ell defensa- ha facilitat accelerar el desmembrament de la col·lecció d'art sacre i li pot complicar –encara més- el seu futur al capdavant de la Paeria-. Ros, davant del secretari general Pedro Sánchez i representants socialistes de la Franja de Ponent, ha proposat aquest diumenge treure el conflicte de l'abast del 155. Tanmateix, si la mobilització ciutadana no ho impedeix –o que es paralitzi l'execució de la sentència atenent els recursos presentats per la Generalitat, la Diputació, el Museu i el mateix Ajuntament-, aquest dilluns començarà el trasllat de les peces d'art cap a l'Aragó.
Arxivat a