Forcadell entra en campanya: «ERC és l'únic partit capaç d'aturar el 155 i Ciutadans»

Esquerra s'adreça als "companys de la CUP" i els assegura que, si després de les eleccions l'Estat espanyol es nega a dialogar i "no accepta la negociació", els republicans recuperaran la via unilateral

La número 2 d'ERC, Marta Rovira, i la número 4, Carme Forcadell, al míting de Badalona.
La número 2 d'ERC, Marta Rovira, i la número 4, Carme Forcadell, al míting de Badalona. | Aida Morales
10 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:55h
Carme Forcadell ha saltat al ring de campanya. Ho ha fet de manera modesta, però amb un missatge clar. "ERC és l'únic partit capaç d'aturar el 155 i de parar Ciutadans, segur", ha afirmat. Perquè, segons ha declarat aquest diumenge a Badalona, si guanya Esquerra, Catalunya se'n sortirà "més aviat i millor", ja que "és garantia de futur, de lluita i contra la corrupció". De fet, ha assegurat la número 4 de la llista, el partit d'Oriol Junqueras és el "vot útil" per plantar cara a la candidatura d'Inés Arrimadas, un partit que ha de demostrar al seu líder que continuarà treballant per la República i per aconseguir-lo alliberar de la presó: "Vull que li diguem a l'Oriol que persistirem, persistirem i persistirem, perquè persistir és guanyar".

La presidenta del Parlament i ex presidenta de l'ANC ha aparegut al míting entre aplaudiments i abraçades dels republicans, que s'han interessat pel seu estat anímic, després de passar en un segon pla durant les últimes setmanes. De fet, des que Forcadell va sortir de la presó, on va passar una nit, s'ha mantingut al marge i no havia participat, encara, en cap dels mítings d'ERC. El seu paper a Badalona, però, ha enfocat cap a l'optimisme: "Amb el cap i amb el cor, us dic que Catalunya se'n sortirà com sempre ha fet, i això no va de persones, va d'un poble".
 
Forcadell ha dibuixat un escenari de "tristesa", però també d'"esperança". "Estic com està el país, trista i esperançada, i sí, estic trista perquè hi ha quatre persones innocents a la presó", ha recordat. "I la bona gent no podem suportar que hi hagi persones innocents a la presó", ha sentenciat. Per això, ha encoratjat tothom a "guanyar", ja que "aquesta serà la millor manera de treure'ls (de la presó)" i d'aconseguir la República. 

ERC respon la CUP

Esquerra també ha volgut contestar les últimes declaracions de la CUP, en què els demanaven recuperar el rumb i optar per la via unilateral. "Sí, companys de la CUP, no cal renunciar", ha afirmat el número 15 de la llista per Barcelona i membre de Demòcrates, Antoni Castellà: "Si l'endemà de les eleccions, i havent guanyat, el govern espanyol no accepta la negociació, recuperarem la via unilateral". En aquest sentit, Castellà ha assumit que aquestes eleccions tenen "un únic objectiu", i aquest és "fer efectiva la República".

Per això, i malgrat que ERC va considerar que els comicis eren "il·legítims", i que les forces sobiranistes tenien tot el "dret a boicotejar-los", van decidir acceptar aquesta via bilateral. Un escenari que, tal com ha recordat als cupaires, ells també van assumir. Per tant, ha sentenciat, "l'acció unilateral" passa a ser "bilateral", ara per ara, tal com finalment  han assumit totes les forces polítiques.

El camí, però, s'ha de fer conjuntament des del sobiranisme i sota el liderat d'ERC, "la (candidatura) que més s'assembla i té l'esperit de Junts pel Sí". "Som forts amb la democràcia, amb els vots, i els derrotarem i guanyarem", ha assegurat Castellà, que ha precisat: "Però ho farem tots junts, totes les forces lleials a la República". Perquè si no, ha avisat, s'imposarà "aquest front comú nacional" que està liderat per Ciutadans. Un temor del que també ha avisat la número 2 de la candidatura i secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha recordat: "Arrimadas no pot ser presidenta perquè la seva candidatura no té capacitat de construir el país des de la diversitat, i el seu programa consisteix en posar en dubte tots els consensos que s'han construït en aquest país durant anys".
 

Míting d'ERC a Badalona amb un llaç groc en una cadira, que representa el lloc que hauria d'ocupar Oriol Junqueras. Foto: Aida Morales


A més, ha afirmat, la líder de Ciutadans també és "una persona que dona suport al govern més corrupte d'Europa", que considera que més de la meitat dels ciutadans de Catalunya "no són persones normals", i que està a favor de la "repressió judicial, econòmica" i la "presó sense miraments". Davant d'aquest fet, Rovira ha instat a recuperar "la revolució dels somriures" perquè aquesta va ser l'essència de l'1 d'octubre.

Candidatura més transversal

ERC s'ha presentat a Badalona, la ciutat que ha pogut "fer fora Albiol", segons ha recordat el número 9, Ruben Wagensberg, i que té la candidatura més transversal. De fet, Castellà ha recordat que és l'única que representa "socialisme, social democràcia, democràcia cristiana i social liberalisme", i que renuncia "al centralisme de partits". Més enllà d'això, però, Esquerra també és el partit "del consens" que guia el "model de país". Un consens, ha recordat Wagensberg, que serà l'únic que "farà créixer el sobiranisme" i que l'empoderarà, tal com es va demostrar el dia del referèndum.

"Sóc masnovina des de fa més de 27 anys, nascuda en una petita zona rural a prop de Tànger", ha continuat la número 10 de la llista dels republicans, Najat Driouech, que des de Badalona també ha volgut enviar un missatge al PP: "Som catalans, i aquesta és la nostra terra, els hi agradi o no". A més, Driouech ha recordat que la llista d'ERC és la que més representa la diversitat que té Catalunya i "l'única que realment està a favor de la justícia social, que realment reconeix la diversitat cultural" perquè, per aquest motiu, ha dit, ella està en el número 10, i no en el 50 o 60, com en altres candidatures.

Puigdemont, president "legítim"

Sobre la postura d'ERC sobre la futura presidència de la Generalitat, Castellà ha volgut aclarir els dubtes. "Guanyi qui guanyi, l'únic president de la República és Carles Puigdemont, i l'únic vicepresident és Oriol Junqueras", ha afirmat. El membre de Demòcrates també ha indicat que no es pot "sotmetre qui és el president al 155", i que "surti qui surti a les eleccions", ERC es mantindrà "lleial a la República".