9 de desembre: Borràs torna, la dignitat de la CUP, els límits de Cospedal i Sánchez vintage

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Meritxell Borràs, rebuda entre aplaudiments en la seva primera aparició pública
Meritxell Borràs, rebuda entre aplaudiments en la seva primera aparició pública | JuntsxCat
09 de desembre del 2017
Actualitzat a les 22:20h

 La protagonista

Meritxell Borràs ha reaparegut a l'escena política després de sortir aquesta mateixa setmana de la presó, juntament amb cinc membres més del govern de Puigdemont. La consellera no seguirà a primera línia després del 21-D, però ha volgut explicitar públicament el seu suport a Puigdemont en un acte a La Garriga. Borràs, que arrossega encara una lesió que es va fer a Alcalá Meco, ha estat rebuda entre aplaudiments per representants del món local del PDECat i ha demanat perseverança fins que quedin alliberats Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez: "No defalliu". Amb ella, ja s'han vist tots els consellers recentment excarcerats. Un gest que tant ERC com JuntsxCat volen exhibir com a prova que mantenen intactes les conviccions i la determinació política.


La proposta

En una jornada novament marcada més pels retrets que per les propostes, la CUP ha fet esment a un dels seus eixos programàtics, que la candidatura anticapitalista anomena Decrets de la Dignitat, i que es fixen com a objectiu implementar mesures per blindar els drets socials. La formació considera que ara cal "recosir el país trencat per les retallades i les privatitzacions". Una prioritat, pels cupaires, que només la seva formació ha defensat amb coherència, en al·lusió als "comuns", a qui recorden que els seus socis, ICV, eren al Govern quan es van aprovar les retallades el 2010. Així, els cupaires defensen que aquestes mesures només es poden desplegar en paral·lel amb un procés constituent.


La frase

Pedro Sánchez ha entrat a escena en l'acte del PSC a Tarragona, i no ha desaprofitat l'ocasió per fer la seva campanya. El líder del PSOE ha subratllat que els socialistes segueixen sent l'"alternativa" al PP, un perfil que els darrers mesos s'ha anat desdibuixant pels pactes segellats a la Moncloa amb motiu del procés. Per cert que Sánchez no ha fet cap esment a l'acord per l'aplicació de l'article 155 pel qual Rajoy va cessar el Govern i va convocar eleccions el 21-D. El líder del PSOE sí que ha volgut deixar clar, en canvi, la posició frontal dels socialistes davant l'independentisme. "Si tu no hi vas, ells es queden", ha asseverat tot recuperant l'eslògan amb el qual el seu partit va concórrer a les eleccions espanyoles el 2008, i que en aquell moment va utilitzar per advertir del perill que guanyés el partit de Rajoy. Sens dubte, l'adaptació d'aquella frase a la campanya del 21-D, en aquest cas per fer front a l'independentisme, és una mostra clara de com l'escenari català ha modificat el context polític espanyol. 


L'estirabot

El govern espanyol té decidit desplegar-se per Catalunya, conscient de la seva transcendència, i més encara quan les eleccions han estat convocades pel cap del seu executiu, Mariano Rajoy. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, també secretària general dels populars, ha participat aquest dissabte en l'acte a Calafell, on ha carregat durament contra l'independentisme, a qui ha acusat de sumir els catalans en un "malson". Però el major desqualificatiu se l'ha endut Puigdemont, a qui ha titllat de "boig" per plantejar un referèndum per sortir d'Europa. Unes paraules que més enllà del desafortunat context -justament ahir es va anunciar un principi d'acord per la sortida del Regne Unit de la UE, una decisió referendada pels seus ciutadans-, deixa en evidència el discurs electoral dels populars per la convivència a Catalunya en exhibir una clara manca de respecte per la discrepància política.