Romeva, a Iglesias: «Hem despertat el feixisme per derrotar-lo, perquè hi era»

Mundó demana si algun independentista es vol imaginar Arrimadas guanyant el 21-D i crida a unificar el vot "per assegurar una clara i rotunda victòria d'ERC" | Rufián respon a Cs: "Si ser normals és marxar del Parlament per no votar contra el franquisme i votar amb el partit més corrupte d'Europa, estem molt orgullosos de ser anormals!"

09 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a les 8:04h

Raül Romeva i Gabriel Rufián, abraçant-se abans del míting. Foto: ERC


El 21-D és un combat contra un estat autoritari i feixista. Aquest és el missatge que ho volgut subratllar ERC en el seu míting d'aquest dissabte a Vilanova i la Geltrú, davant de prop d'un miler de simpatitzants, especialment pel que fa al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, alliberat dilluns de la presó i que ha dut el pes de l'acte en cloure'l. L'exeurodiputat d'ICV ha replicat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que va acusar l'independentisme d'haver contribuït a despertar el feixisme: "L'hem despertat per derrotar-lo, per acabar-lo, perquè hi era".

I és que Romeva ha asseverat que "si estava adormit és perquè estava viu" i "l'única manera per acabar amb ell era eliminar les sentències dels judicis franquistes" o obrir fosses de la Guerra Civil. "Hem tornat la dignitat a més de 100 famílies", ha clamat i, a més, s'ha "desenterrat en funció del bàndol en què van lluitar". Per això, ha assegurat que "no hi ha cap altre que estigui en condicions de fer-ho" i, en concret, ha negat que ho puguin fer Cs, PSC o PP, motiu pel qual ha cridat a fer campanya i guanyar per no "tornar a la foscor del pitjor del feixisme, franquisme, d'un estat autoritari".

Igualment, ha subratllat que no pot "permetre no només que guanyi sinó que faci qualsevol cosa a les institucions, a la Generalitat o als ajuntaments". I ha recordat els consellers encara presos i als "Jordis", que no han deixat en llibertat amb l'excusa que no "puguin liderar actituds indignes". "Això és infame, immoral, però sobretot és mentida, i a la mentida se la combat i se la derrota", ha cridat el conseller, que ha pronosticat que "l'única possibilitat que surtin" és guanyar "amb claredat i aconseguir fer allò que ningú ha fet, investir algú que està a la presó". De fet, ha assegurat que ERC "representa millor que cal altre aquesta obligació per tota aquella gent que està tancada o a l'exili de Brussel·les".
 

Els ponents a l'acte d'ERC a Vilanova i la Geltrú, un cop finalitzats els mítings. Foto: ERC


En aquesta línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha lamentat que un partit com ERC, amb 86 anys d'història, "torna a tenir el president del partit a la presó, com en altres ocasions". I és que el seu, ha defensat, "no és un partit improvisat, que nasqués fa quatre dies, sinó que està arrelat a la història de Catalunya, que ha servit i continuarà servint els interessos de la ciutadania de Catalunya", uns objectius que contraposa "als partits del bloc del 155", els quals veuen el 21-D com una via "per posicionar-se millor a la cursa de les eleccions d'Espanya". "No volen guanyar per servir als ciutadans, els interessa el govern espanyol!", ha criticat.

D'aquesta manera, ha avisat que "cap independentista no es podrà perdonar que la nit del 21-D cregués que hauria d'haver votat ERC", en cas que Cs i la seva cap de files, Inés Arrimadas, siguin primer força. Per això, ha demanat el vot "per assegurar una clara i rotunda victòria d'ERC", perquè "molt important que ERC pugui liderar aquest govern fort" que faci front al 155, "el decret de nova Planta del 2017". Per altra banda, també lamenta que la unitat unionista contra el procés faci que ningú no li retregui al PP "que sigui el partit més corrupte d'Europa, veiem Iceta ballant-li les gràcies i Rivera votant-li els pressupostos".
 

Carles Mundó, en el míting d'ERC a Vilanova. Foto: ERC


Igualment, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha replicat la cap de files de Cs, Inés Arrimadas, que va instar a votar "la gent normal" del seu partit. "Si ser normals és marxar del Parlament per no votar contra el franquisme, votar amb el partit més corrupte d'Europa i condecorar aquells que van atonyinar votants, estem molt orgullosos de ser anormals!", ha asseverat.

Així mateix, com Romeva, també ha enviat un dard contra Pablo Iglesias, per les seves acusacions de despertar el feixisme. "Al feixisme no se l'adorm, se'l combat i se'l destrueix!", ha clamat el dirigent republicà, que també ha insistit que "la fraternitat no és dir-li al poble de Catalunya que esperi", i ha afegit: "Som els fraternals, som l'única amenaça al règim del 78!". Igualment, ha ironitzat que aquells que "van enganyar amb l'11-M, el Prestige, Bárcenas, potser estan enganyant amb Catalunya" i ha denunciat que "els unilaterals, els radicals i els salvatges són ells", que tenen presos polítics i frenen votacions a cops.
 

Gabriel Rufián, durant la seva intervenció a Vilanova i la Geltrú. Foto: ERC


Al seu torn, el portaveu de Demòcrates i membre de la candidatura d'ERC, Toni Castellà, ha començat apel·lant a "Joc de Trons", ja que "malgrat que fa bon temps, winter is coming" i "caminants sense ànima democràtica del PP, PSC i Cs s'apropen per destruir la democràcia i imposar la tirania i liquidar la República catalana proclamada el 27 d'octubre". Així, ha recordat els dies en què Carles Puigdemont es debatia entre convocar eleccions o proclamar la República. "Molts no vam acceptar canviar el 155 per la proclamació de la República", ha apuntat, malgrat que saben "les conseqüències", les quals eren l'exili o la presó pels membres del Govern. Tot i això, la República no es va desplegar per no "traspassar la línia de la violència", ja que l'Estat "no és democràcia liberal, és democràcia orgànica".

I és que ha lamentat que hi hagi encara presos polítics i ultres agredint i, mentre, "Urdangarin a Suïssa, Bárcenas a Vaqueira, el PP definit com una organització criminal, i Iceta ballant damunt dels escenaris". Així, Castellà ha assegurat que la d'ERC "és la candidatura que representa la centralitat del país" i "representa l'esperit de Junts pel Sí" i "té la responsabilitat de derrotar qui representa el Front Nacional, que és Cs". En aquest sentit, ha afirmat que no es pot "enganyar, pot ser que Puigdemont i Junqueras no prenguin possessió", però això no ha de frenar l'independentisme i ha instat també a buscar alternatives. Sigui com sigui, ha afirmat que les eleccions del 21-D van "entre democràcia i tirania, entre el bé i el mán, entre la República catalana i un estat totalitari".
 

El líder de Demòcrates, Toni Castellà, en el míting a Vilanova i la Geltrú. Foto: ERC


Finalment, la candidata de les JERC, Rut Ribas, ha defensat la necessitat d'implantar una "educació laica, pública i de qualitat", ja que "sense un jovent format no serà possible avançar cap a una societat més justa i lliure". En aquest sentit, ha carregat contra Inés Arrimadas per voler "carregar-se el sistema educatiu català" d'immersió lingüística i ha assegurat que el jovent no està disposat a viure una "època llarg de repressió i de foscor i que l'únic que governi aquí sigui Madrid".