La CUP estén la mà a ERC perquè «recuperi el camí» i se sumi a la via unilateral

L'exdiputada cupaire, Eulàlia Reguant, etziba a Ramon Espadaler: "Ballem el mambo amb qui ens dona la gana" | La regidora de Capgirem Barcelona recorda que els "comuns" ara es posen al costat del PP, PSOE i Ciutadans en la defensa de la constitució, i la número 1 per Girona, Natàlia Sànchez, afirma: "Si és cert que tenim tant en comú, no es pot donar l'esquena al poder popular"

09 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a les 8:01h

La número 1 de la CUP per Girona, Natàlia Sànchez, l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant, i el regidor de la CUP de Blanes, Joan Rota. Foto: Aida Morales


"A Esquerra els els hi diem que els esperem, esperem que el 22 de desembre recuperin el camí fet entre totes". Aquest és el missatge que l'exdiputada de la CUP i regidora de Capgirem Barcelona, Eulàlia Reguant, ha enviat al partit liderat per Oriol Junqueras. Una mà estesa que va en la direcció de la via unilateral, que els cupaires consideren i defensen en cada míting com a condició per fer efectiva la República que es va declarar el 27 d'octubre. Una clicada d'ullet que no passa desapercebuda i que insta a abandonar un "diàleg de sords", just al final de la setmana en què s'ha descartat un acord previ entre les tres formacions sobiranistes, sumant-hi Junts per Catalunya, que es va negar a pactar uns punts programàtics en comú previs als comicis, tal com va publicar NacióDigital.

Des de Blanes, Reguant ha enviat diversos missatges. El primer, en resposta a les darreres declaracions de Ramon Espadaler, que es presenta amb el PSC a través del nou partit d'Units per Avançar. "Venim de grans mobilitzacions, de demostrar la capacitat d'autoorganització, de la capacitat de defensar els nostres pobles, i sí, per què no, de ballar el mambo. Sí, Ramon Espadaler, la CUP hem ballat el mambo, i ballem amb qui ens dona la gana, i estimem a qui ens dona la gana", ha etzibat. Perquè, ha continuat, la CUP fa "l'impensable" per fer real allò que "ells diuen que és impossible".
 
Davant del mar, però amb un fred que es posa al cos -"fer campanya en hivern hauria d'estar prohibit"-, bromeja l'exdiputada, s'ha tornat a defensar la sobirania i la unilateralitat, que deriva de les grans mobilitzacions que han demostrar "la capacitat d'autoorganització d'aquest poble". Mobilitzacions, ha recordat, que van marcar un punt d'inflexió en la història el passat 1 d'octubre, però també durant les vagues generals del dia 3 d'octubre i 8 de novembre: "La victòria històrica del poble i de la gent ens marca el camí de les principals transformacions que necessitem com a país, com a poble, i com a classes populars i treballadores; aquell dia vam guanyar a un poder injust i violent, el vam guanyar perquè vam resistir, vam votar i continuem estant al carrer".

Contra el "tripartit del 155"

"El dia 21-D no només volem aturar aquest 155", ha afegit la número 1 per Girona, Natàlia Sànchez, sinó que es vol "materialitzar" i "fer efectiva" la República "perquè quan la justícia es fa llei, la desobediència és un deure". Ara, ha plantejat, l'escenari són unes "eleccions il·legítimes i imposades per la triple aliança del 155". Un bloc format per Ciutadans, el PSOE i el PP que "governen de forma imposada" Catalunya, quan "mai han guanyat unes eleccions". Per això, ha dit, els catalans els han de tornar a dir que "no tenen por", que s'han "traspassat unes línies" i que el 21-D serà un "boomerang república" contra els que "neguen a cops la lliure autodeterminació".
 

Acte de la CUP a Blanes. Foto: Aida Morales


I tot això, ha afegit, en un moment d'excepcionalitat, amb una Junta Electoral que actua de part. "On són les garanties democràtiques d'aquestes eleccions?", ha preguntat a tots aquells que el passat 1 d'octubre van dubtar.

Els "cants de sirena" dels "comuns"

Els "comuns" han estat diana durant l'acte de la CUP. "Sentim els cants de sirena de l'esquerra transformadora, que parla de sobirania", ha afirmat el regidor cupaire de Blanes, Joan Rota. "Fantàstic", ha continuat, però els ha preguntat: "Com pensen dur a terme polítiques socials? Perquè s'han arribat a formular 32 lleis al Parlament i, què ha passat?". A més, ha recordat que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, fins i tot ha dit que, de reforma federal, se n'hauria de parlar "més endavant".

Per la seva part, Reguant ha recordat que Catalunya en Comú s'ha sumat, obertament, al bloc constitucionalista. "La Constitució espanyol que ara ja tots defensen, i no només el PP, PSC i Ciutadans, sinó que també Podemos", ha criticat. Una carta magna, ha dit, que ha demostrat que "no és capaç" de protegir el dret a l'habitatge, el treball digne o el dret a la llibertat dels pobles: "La Constitució no els pot ni els vol protegir". Així mateix, ha interpel·lat el líder dels "comuns", Xavier Domènech, a qui ha recordat que, el 2010, ICV va aprovar unes retallades que avui dia encara tenen efectes.

"Cap força que es faci dir transformadora i d'esquerres pot esborrar de la memòria aquell 1 d'octubre, cap força que es faci dir d'esquerres i transformadora pot donar l'esquena a la resposta popular del 3 d'octubre i el 8 de novembre, cap força que es faci dir d'esquerres i transformadora pot ignorar que aquí hi ha un poble digne, que romandrà dempeus per la República", ha sentenciat Sànchez. "Si és cert que tenim tant en comú", ha dit, "no es pot donar l'esquena al poder popular".