Montaditos, xurros i sobirania; Baix Llobregat «on tour»

La CUP realitza un míting coral amb les esquerres a Sant Boi de Llobregat, on aprofundeix en l'eix social, que considera indestriable del nacional

Acte de la Impuríssima a Sant Boi.
Acte de la Impuríssima a Sant Boi. | Aida Morales
09 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:15h
Són festes a Sant Boi. La CUP ha començat el seu tour pel cinturó roig, i ho ha fet aprofitant les festes majors d'aquesta ciutat metropolitana. Arribada de nit en comitiva. L'autocar -amb el fil musical d'Estopa- fa parada en un terraplè i la desena de periodistes que l'ocupen, comencen (comencem) el trajecte cap a la fira carregats amb portàtils i càmeres, entre cotxes replets de pols i fang. Una fira... de luz i de coloooores. Hi ha cançons que venen al cap, en aquesta campanya, inevitablement. D'entre totes les coses que el partit de l'esquerra independentista encerta, els recursos audiovisuals mai els acostumen a fallar. Ho volem tot, comença el mambo, i ara, unicorns de colors presideixen l'arribada al míting al Baix Llobregat.

Atraccions, fum i parades de pepitos. Música a tope i olor de xurros i patates fregides. Calimotxo a 2 euros, cubata petit a 4 i gran a 7. L'equip de premsa de la CUP s'assegura que no ens perdem entre la multitud. No, encara no. Ens guia cap al terraplè on s'ubiquen dos envelats. Al més gran és de la Unió Extremeña, la Casa de Sevilla i los Boquerones de Málaga. Al seu davant, el nostre, una mica més petit, i presidit per uns cartells on es pot llegir "los catalanes hacen cosas", "no olvidamos la reforma laboral, el rescate de la banca, los recortes en dependencia i el abuso de los órganos judiciales". Allà s'ha de celebrar l'acte de la Impuríssima amb una taula rodona sobre la República amb la participació de l'exdiputada de la CUP, Mireia Vehí; l'exmembre de Podem i membre de Som Alternativa Àngels M. Castells, i l'exdiputada d'ERC Alba Vergés, que substitueix l'esperat Gabriel Rufián.

Les tres ponents parlen de la República des de l'eix nacional, tot i que aprofundeixen, sobretot, en el social. No són destriables, afirmen, i la República és el camí a través de la qual tirar endavant millores que permetin confeccionar una societat més equitativa. Tampoc són triables els plats de patates fregides, montaditos de llom i morcilla que van arribant. I les cerveses, que ajuden a suportar el fred que congela mans i peus. Un envelat replet, en el primer acte de la CUP al cinturó roig, que a mesura que avança es radicalitza. "Váyase al carajo, que aquí hay un pueblo digno, senyor Rajoy!", clama l'exdiputada cupaire, que també demana als "comuns" que "deixin d'enganyar la gent".
 

Acte de la CUP per la Impuríssima a Sant Boi. Foto: Aida Morales


Aplaudiments després de les pujades de to. El públic està de festa major i es caldeja. El Baix Llobregat se sent còmode amb el discurs de mà dura de les esquerres. L'espai on es realitza el míting és "lliure de masclisme, racisme, feixisme i lgtbifòbia", com així se cita a les parets, i els assistents ocupen les desenes de cadires de plàstic que s'ubiquen sota el centenar de banderoles dels Països Catalans. Durant l'1 d'octubre, recorden els organitzadors, Sant Boi de Llobregat també va posar el cos per defensar les urnes. Un argument que la CUP ja ha utilitzat en més d'una ocasió per justificar la via unilateral. "Sí, la vam declarar, la República, la vam defensar i ara també la defensarem", assegura Vehí, que recorda que "l'autodeterminació nacional és condició necessària per a la millora de les condicions de vida de les classes populars".

Les urnes del 155

La música rumbera ajuda a relligar el final del míting amb la continuació dels actes. Poc a poc, la sala es va convertint en un xiringuito de cerveses i pinxos. Somriures i ambient distès. Sobre la barra, unes guardioles demanen la col·laboració econòmica pels presos polítics i unes banderoles citen Joan Fuster i Vicent Andrés Estelles. "Tota la política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres", es pot llegir, i també: "Hi haurà un dia que no podrem res i llavors ho podrem tot". Algú agafa el micròfon.

Ja les tenim aquí. Apareixen tres urnes de l'1 d'octubre i comença una subhasta. "He sentit 10 euros?", pregunta un home. Pocs segons després ja són 25, 50, 60, 85, 100, 125... "He sentit 155?", repregunta. Adjudicada! Amb poc menys de 10 minuts surten dues urnes per 155 euros, cadascuna, i una altra per 110. Uns diners que aniran al fons dels Comitès de Defensa de la República per tirar endavant actes i accions que garanteixin la seva aplicació. L'últim anunci ha estat el desenvolupament, amb la CUP i l'ANC, d'un sistema de recompte alternatiu dels vots del 21-D, pel qual demanen col·laboració a la ciutadania per confeccionar una xarxa d'apoderats. Els cupaires han estrenat el seu acte més popular, i ho han fet des de la base, parlant d'igualtat i pensions. Tot això de forma coral, sumant força amb les esquerres, i entre montaditos, xurros i sobirania.