Rivera vol ser Macron... però només convenç Manuel Valls

L'exprimer ministre francès, en hores baixes al seu país, participarà en un míting de Ciutadans el proper dia 16

Manuel Valls, exprimer ministre francès.  liderar el PSF a les presidencials
Manuel Valls, exprimer ministre francès. liderar el PSF a les presidencials | Europa Press
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:38h
La victòria d'Emmanuel Macron a França el maig passat va ser saludada per Albert Rivera de manera entusiasta. Algú va fer paral·lelismes entre tots dos líders: joves, ambigus ideològicament i exponents de la nova política. El mateix Rivera va fer analogies entre el moviment del president veí, En Marxa!, i Ciutadans. Però, paradoxalment, serà un polític representatiu de la "vella" política francesa qui li dona suport: Manuel Valls, nascut a Barcelona, qui participarà en un míting de Cs el proper dissabte 16 de desembre.

Inés Arrimadas ha dit aquesta tarda que el suport de Valls és un senyal més que el procés "no és un problema només per Catalunya, sinó per tot Europa" i que la presència del polític francès indica que Ciutadans és un dels millors defensors "dels valors de la UE". Però el cert és que Valls no és ara mateix el millor exponent de la classe política francesa. Dirigent del Partit Socialista, primer ministre sota la presidència de François Hollande, la seva gestió, caracteritzada per les retallades de drets socials, va provocar una forta divisió dins del socialisme.

Un rival de l'actual president

La impopularitat de la política de Valls a França va ser tanta que Hollande no es va atrevir a presentar-se candidat a la reelecció, i que Valls va perdre les primàries internes davant un més esquerrà Benoït Hamon i tot seguit va abandonar el PSF. Finalment, va ser Emmanuel Macron qui va alçar-se amb el triomf. Malgrat que Valls va acabar donant suport a Macron enfront Marine Le Pen, les relacions entre tots dos són pèssimes. L'un simbolitzava el futur, l'altre el passat.  

Del PSC  a Ciutadans

Han passat només tres anys des d'un altre míting que va comptar també amb la presència de Valls: era el 2014, durant la campanya de les europees. Figures importants del socialisme europeu van venir a Barcelona per donar suport al PSC. Malgrat això, els socialistes van patir una forta davallada electoral. . Tres anys més tard, serà Ciutadans qui rebrà el suport de Valls. Darrerament, però, no sembla que Valls doni molta sort. En el míting de Cs, compartirà protagonisme amb l'escriptor Mario Vargas Llosa. Miquel Iceta ha tret ferro a aquest "salt" que li ha fet Valls, tot dient que és "un home lliure" i que ja no és membres del PSF. 

Molt bel·ligerant contra el procés

Manuel Valls, nascut a Barcelona el 1962, és fill del pintor Xavier Valls. Instal·lada la família a França, Valls va participar en política dins del PSF. Però tot i el seu origen, sempre s'ha mostrat molt jacobí i d'una gran bel·ligerància contra el procés, superior fins i tot a la del mateix govern francès. Fins al punt que la seva germana Giovanna, que viu a Barcelona, ha polemitzat obertament amb ell criticant la seva posició i un elogi que va fer a Inés Arrimadas, precisament. En tot cas, no sembla que tampoc en aquest cas el procés hagi trencat una família, ja que els Valls mantenen una bona relació.