Les esquerres es conjuren a Sant Boi per impulsar una República social i contra el 155

L'exdiputada de Podem i membre de Som Alternativa Àngels M. Castells afirma que processos bilaterals amb l'estat espanyol "són contes de fades" | "Váyase al carajo, senyor Rajoy!", clama l'exdiputada de la CUP Mireia Vehí

Acte de la Impuríssima a Sant Boi de Llobregat amb la CUP, ERC i Som Alternativa.
Acte de la Impuríssima a Sant Boi de Llobregat amb la CUP, ERC i Som Alternativa. | Aida Morales
08 de desembre del 2017
Actualitzat el 09 de desembre a la 13:21h
Acte de la Impuríssima. Així es titula el míting de la Festa Major de Sant Boi de Llobregat, que ha permès, en un atapeït envalat enmig d'un terraplè de la ciutat, sumar esforços d'esquerres i conjurar un debat sobre la República, organitzat per la CUP, ERC i Som Alternativa, entre pinxos i cerveses. Un acte presidit, finalment, per tres dones, després que el republicà Gabriel Rufián hagi estat baixa, substituït per l'exdiputada Alba Vergés. Republica, i ara què? S'han preguntat les tres ponents. Doncs República i tota una sèrie de valors que s'han de construir des de la base, a través d'un procés constituent, han coincidit, que englobi tothom i que sigui per a tothom.

"La independència no és cosa de canvi de banderes, sinó de conquerir tots aquests espais de sobirania i de posar-nos al servei de la gent", ha afirmat l'exdiputada d'ERC. Un procés, ha afegit la també exdiputada de la CUP Mireia Vehí, que s'ha de fer "des de baix", que ha de traçar "arrels sòlides" i que ha d'anar de la mà de tot un seguit de mesures socials. Segons els cupaires, aquestes prenen el nom de "decrets de la dignitat", tota una sèrie de mesures que pretenen "recuperar la tinença pública dels serveis i sectors estratègics", i que es materialitzen en una banca pública, una xarxa pública de telecomunicacions, una sanitat pública i universal o drets socials per garantir que tothom tingui un "habitatge digne" o acabar amb la "xacra del terrorisme masclista".

I tot això, ha apuntat Vehí, amb una "clara posició d'esquerres i mirada de transformar-ho tot". Si no, ha dit, "si no hi ha aquesta capacitat de decidir", la sobirania no es podrà portar a terme "des de baix i l'esquerra", i la República del "pa, el sostre i el treball" no podrà fer-se efectiva. És el mateix cas que les pensions, que ha afirmat que han de ser "públiques" perquè, de treballar, ha dit, tothom treballa, malgrat que la riquesa "se la queden uns pocs". "El que hem de fer és redistribuir i tenir una perspectiva on la vida de les persones estigui al centre", ha declarat.

Una política redistributiva, ha afegit Vergés, que s'aconseguirà amb una renda garantida de ciutadania. Un "mínim garantit" que s'aconseguirà perquè Catalunya és un "país viable", que treballarà per un "sistema de pensions molt més just i més sostenible". Aquest aspecte ha estat una de les grans preocupacions dels assistents del míting.

"Contes de fades"

"Ens volen súbdits, no ciutadans, i mireu que no sóc independentista, eh", ha volgut deixar molt clar l'exdiputada de Podem i membre de Som Alternativa, Àngels M. Castells, sobre el procés de construcció de la República. Ja que amb l'Estat espanyol, ha declarat, "processos bilaterals són contes de fades", ha sentenciat. Per això, ha instat la població a ser "amos i mestresses" del seu destí, i ha encoratjat tothom a donar "ni un pas enrere".

En aquest punt, ha assegurat la membre de Som Alternativa, i més enllà de mirar els "tutorials que fan grups polítics com la CUP" per saber què és la sobirania, el que s'ha de fer és enfrontar de cara un procés "que s'està construint com es construeixen les revolucions". Per això, ha instat a "afiançar molt bé cada pas", i el proper, ha dit, és fer "vessar les urnes de democràcia i de vots contra el 155" per acabar construint un Parlament "que estigui a l'alçada".

Unes afirmacions compartides per Vehí, que ha aprofitat per desmentir les declaracions del PP i Ciutadans sobre el fet que l'independentisme creï "fractura social". "Váyase al carajo, senyor Rajoy!", ha clamat l'exdiputada de la CUP. I respecte del líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha demanat que deixi "d'enganyar la gent". "Si no hi ha sobirania, no hi ha capacitat per fer polítiques transformadores, perquè el el Tribunal Constitucional ha impugnat sistemàticament totes les lleis progressistes que ha fet el Parlament de Catalunya", ha sentenciat.

La "por" de l'estat espanyol

ERC encara aquestes eleccions amb el seu líder a la presó, ha recordat Vergés. Oriol Junqueras no ha estat posat en llibertat per "por", ha afirmat, de la mateixa manera que l'Estat espanyol en continuarà tenint, ja que la societat catalana no es farà enrere. "El que a l'Estat espanyol li fa por és que tinguem una societat capaç, fins i tot, d'aguantar les porres", ha declarat. Per això, ha assegurat que els republicans no deixaran que governi el PP o Ciutadans. "No ho permetrem", ha sentenciat.

Fins i tot, han recordat la CUP i ERC, amb unes eleccions on no hi ha garanties, i els diferents grups polítics han hagut de plantejar recomptes alternatius per legitimar uns comicis que s'estan desenvolupant amb presos polítics i destacades irregularitats.

L'acte ha finalitzat amb dos subhastes de les urnes que es van utilitzar el passat 1 d'octubre, que han sortit a un preu de 155 euros.