Puigdemont insta a triar entre la República i la «monarquia del 155»

El president de la Generalitat, des d'un míting a Berga, situa Iceta, Arrimadas i Albiol com els "candidats de Rajoy" i reclama fer servir les "urnes contra les porres" | Assegura que la pitjor derrota per al president espanyol és una victòria de la candidatura que impulsen independents i el PDECat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el míting de Junts per Catalunya a Berga
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el míting de Junts per Catalunya a Berga | Junts per Catalunya
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:08h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat aquest divendres amb duresa contra el "tripartit de la Moncloa" i contra el "front nacional" del 155, i ha reclamat combatre'l a les urnes. "Hem de construir la República dels ciutadans per superar la monarquia del 155", ha apuntat Puigdemont en un míting a Berga. "La tria és ben clara. Qui tingui dubtes, els ho podem aclarir fàcilment. No hi ha alternativa", ha assenyalat el president, que ha denunciat la "resignació" de Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol, que són "els candidats de Mariano Rajoy".

"Estem triant entre esperança i resignació", ha resumit el president de la Generalitat. "Hem de triar entre la por, els dubtes, la paràlisi i l'amenaça, o bé l'esperança i la il·lusió", ha recalcat el dirigent independentista. "Tota la gent que vol que ens resignem és perquè no té ambició. Qui amenaça, qui pega i qui empresona és perquè ho vol fer. Prou de fer-nos creure que ens peguen pel nostre bé i prou de fer-nos creure que suspenen l'autonomia perquè fem el que no ens convé. Prou de dir-li a la víctima que és la responsable de l'agressió", ha manifestat.

La "normalitat" preconstitucional de Rajoy

"No porto cap paper perquè parlem amb el cor. Què seria la política sense el cor? Per això aquestes eleccions són tan importants", ha apuntat el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que ha demanat donar una "lliçó de democràcia" als qui han "foragitat" la democràcia a Catalunya. "El 21-D emostrarem que per guanyar la confiança necessitem urnes, no porres ni enviar gent a l'exili. Això és el que ensenyarem al món", ha apuntat. Al mateix temps, ha recordat els orígens franquistes del PP.

"Volem estar al segle XXI, i no abans de l'any 1975, que és la normalitat de Mariano Rajoy", ha dit. També ha aprofitat per avisar Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, que no guanyaran les eleccions. Ni tan sols amb presos polítics i part de l'executiu a Brussel·les. "Decidirem entre Puigdemont i Rajoy", ha volgut deixar clar el conseller.
 

Jordi Turull, conseller de la Presidència, en el míting de Junts per Catalunya a Berga Foto: Junts per Catalunya


El dirigent del PDECat ha volgut arrencar recordant que fa poques setmanes va ser a la mateixa sala de Berga assenayalant que l'1-O hi hauria urnes i paperetes, i que es votaria. "He vingut a dir-vos gràcies", ha apuntat Turull, amb to emocionat. "No sou conscients, quan ets a la presó, com s'agraeixen les mostres d'escalf que es reben", ha assegurat el dirigent sobiranista, que ha indicat que des del Berguedà li van arribar moltes missives. "Les cartes t'emocionen, et fan sentir lliure i t'alliberen", ha dit.

El portaveu de l'executiu, que va ser cessat juntament amb els seus companys per l'article 155, ha volgut recalcar que "encara no han sortit tots els presos", i ha demanat que s'enviïn més cartes. "A diferència d'altres que diuen A por ellos, la nostra campanya és per ells", ha manifestat Turull. "Dedicarem les 24 hores del dia a agrair el suport, a treballar per alliberar els presos. Els vam dir que els trauríem d'aquí. I ens dedicarem a fer que els que no són a Catalunya puguin tornar", ha ressaltat.

Entre la presó i les emocions

Eduard Pujol, número vuit per Barcelona i portaveu de la candidatura, ha assegurat que el dia 21 de desembre es posa a la disposició de "tots els catalans", i ha justificat el seu pas a la política -abans era director de RAC1- perquè el moment és "anormal". "Avui estem com als anys setanta, amb el 'no' permanent", ha constatat el candidat, que s'ha referit als qui retreuen haver introduït "l'emoció" en política. "Com volen que no hi hagi emoció? Com es pot fer política pensant en les persones sense fer servir les emocions? Que no comptin amb nosaltres per fer política sense ànima", ha recalcat.

Pujol s'ha referit directament a Turull com a "conseller", i ha apuntat que si treballés a TV3 "no ho podria fer". "Què s'han cregut? No se'n sortiran. Serem més tossuts, més valents i més forts", ha ressaltat. El candidat va parlar amb el conseller de la Presidència sobre la possibilitat d'entrar a la presó pocs dies abans de la votació de l'1-O, i ha indicat que el 21 de desembre l'independentisme guanyarà. "Ens en sortirem", ha apuntat un dels fitxatges més destacats de Puigdemont.
 

Laura Borràs, número cinc per Barcelona de Junts per Catalunya,a Berga Foto: Junts per Catalunya


La número cinc per Barcelona i directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha aparegut vestida de color groc a Berga, i ha insinuat que hi ha vols i trens que es van retardar expressament per "arribar tard" a la manifestació de Brussel·les a la qual hi van assistir fins a 45.000 persones.

"Fer fora el feixisme"

Aurora Madaula, número nou per Barcelona i que es va integrar a la llista després d'impulsar una agrupació d'electors amb Puigdemont al capdavant, s'ha reivindicat com a "independentista d'esquerres". Es va sumar a la llista del president perquè "només n'hi ha un", i és el que està a Brussel·les. "I també per fer fora el feixisme que campa sol pels carrers amenaçant", ha apuntat Madaula. "Tornarem a votar i tornarem a vèncer", ha recalcat la candidata, que ha reivindicat el resultat de l'1-O.

Lluís Vall, membre de la llista pel Berguedà, ha recalcat que Puigdemont és el "president legítim del país", i que és necessari abonar el terreny per al seu retorn. "Estan perpetrant atacs contra el notre Govern, i ha arribat l'hora d'implicar-nos", ha ressaltat Vall, regidor a Gironella. "Les millors eines que tenim són les urnes i la democràcia. Som experts en anar a votar", ha recalcat el candidat de Junts per Catalunya. "Madrid només té por a una persona, que és el president. I l'hem de recuperar", ha ressaltat.
 

Aurora Madaula, número nou per Barcelona de Junts per Catalunya, en l'acte a Berga Foto: Junts per Catalunya