Mundó crida a assumir que Puigdemont serà «detingut i empresonat» si torna a Catalunya

El conseller de Justícia demana en un míting d'ERC ser "realistes" i "intel·ligents" i plantejar plans alternatius per tenir un Govern a Catalunya que actuï contra el 155 | Torrent defensa que "només ERC està en condicions de parar els peus al 155, a Cs, a Arrimadas i Rivera" i crida a unificar el vot independentista

Carles Mundó, en el míting d'ERC a Blanes.
Carles Mundó, en el míting d'ERC a Blanes. | ERC
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:54h
ERC reclama a Junts per Catalunya que admeti la possibilitat que Carles Puigdemont potser no podrà assistir a la sessió d'investidura del Parlament i, per tant, que prepari un pla alternatiu per gaudir d'un Govern real al país. En la línia del que va defensar en una entrevista a NacióDigital, el conseller de Justícia i número 5 de la llista, Carles Mundó, ha cridat a "ser realistes, que això no vol dir que sigui profundament injust" admetre "que el president Puigdemont pugui tornar a exercir el seu càrrec és poc més que un desig".

I és que, segons ha pronosticat en un míting a Blanes davant unes 400 persones, si ell o els consellers exiliats "posen els peus a Catalunya o l'Estat, seran detinguts i posats a la presó i no en sortiran durant molt i molt de temps, perquè no podran convèncer que no hi hagi risc de fuga" Per això, ha demanat "ser intel·ligents i jugar les cartes que tenim més a l'abast, i això és tenir un Govern sòlid que combati en les seves funcions el 155". "És imprescindible tenir un Govern fort a Catalunya i avui qui té màxima legimitat per fer-ho és Oriol Junqueras", ha conclòs.

De fet, Mundó ha afirmat que l'Estat sabia que "la manera de debilitar-lo és tenir-lo tancat en una cel·la d'11 metres quatres 16 hores al dia" i això "és jugar brut", ja que "els fa por que surti, s'expliqui, doni la cara i parli amb la gent". Tot i això, ha aventurat que "omplint de vots de candidatures independentistes" les urnes, "evidentment que podrà prendre possessió de l'acta de diputat i podrà exercir les responsabilitats que calgui". Igualment, ha cridat "omplir les urnes de qui té més opcions de guanyar les eleccions, que és ERC" per evitar que guanyi algunes formació unionista que ja aplicaria el programa del 155 sense necessitat de dictar-lo des del Senat.
 

Carles Mundó, amb l'auditori de Blanes davant, durant la seva intervenció. Foto: ERC


Així mateix, la secretària general d'ERC i número a la candidatura, Marta Rovira, ha criticat que l'Estat estigui disposat a "degradar l'estat de dret i democràtic per enfonsar una formació" com la seva, ja que "l'estat espanyol és un estat demofòbic, té por de la democràcia" i que els republicans tinguin "el millor dels candidats". "Ens volen afeblits, febles, arraulits, amb el cop cot", ha afirmat, però, en canvi, ha assegurat que es troben "determinats, forts i, com que tenim raó, anirem fins al final". Igualment, ha afirmat que Oriol Junqueras, sempre que parla amb ells els demana que somriguin.

En tot cas, Rovira ha posat en valor la tasca d'ERC al Govern i l'haver aconseguit fer coses que els deien que eren "impossibles", com tancar la presó Model, anul·lar els judicis del franquisme, sanejar les finances, lluitar contra el frau fiscal, aturar les retallades, posar ordre a les llistes d'espera a la sanitat, aprovar la renda garantida de ciutadania o celebrar el referèndum". "I ara intenten que ERC no guanyi per damunt de Cs", però farem possible que un candidat a la presó guanyi les eleccions", ha asseverat, així com s'ha compromès a impulsar un "Govern fort, per implantar el mandat potent de construir la República". Si no, ha apuntat, no s'ho perdonarien "i guanyarien ells, els del bloc del 155", que volen que els catalans visquin "en la involució permanent i sistemàtica en què està instal·lat l'estat espanyol".
 

Marta Rovira, en la seva intervenció a Blanes. Foto: ERC


Al seu torn, el número 2 per Girona, Roger Torrent, ha denunciat, com Mundó i Rovira, que "Oriol Junqueras és a la presó perquè és la principal amenaça per al bloc del 155" i "els hi fa por". I en concret, ha lamentat el paper del PSC, qui "històricament havia representat una part de l'antifranquisme polític d'aquest país" i col·labora amb Cs i PP per convertir aquestes eleccions en una "cursa d'obstacles democràtics"

Si guanya l'unionisme, ha assegurat, "arrasaran amb el país, amb els consensos socials bàsics, avenços socials bàsics que ara estan en risc", com TV3, els Mossos d'Esquadra i l'escola catalana. Així, ha alertat que "només ERC està en condicions de parar els peus al 155, a Cs, a Arrimadas i Rivera" i és la "garantia que no guanyarà el 155 i no tindrem els homes de negre quatre anys més a les nostres institucions". Així mateix, ha afirmat que els republicans són "també garantia de bon govern" -ha citat, per exemple, que "cap altre govern del nostre entorn ha reduït tant el deute públic com el que té Oriol Junqueras al departament d'Economia i Hisenda"- i per "construir la República social que volem fer".
 

Roger Torrent, a Blanes, en el míting d'ERC. Foto: ERC


Igualment, el número 9 de la candidatura per Barcelona, l'independent Ruben Wagensberg, ha cridat a no deixar-se "enganyar mai amb la idea que la llista única és la solució", ja que cal expressar la "pluralitat i diversitat" del país i poder "expressar quin model de país vol", en un clar missatge cap al PDECat, que encara retreu a ERC l'escassa implicació per a la candidatura unitària.

També mirant a Carles Puigdemont i refermant el missatge central de Mundó, ha asseverat que "això no va de líders ni de persones, és un projecte col·lectiu" i, per tant, "és responsabilitat de tots els partits contemplar tots els escenaris", com que "potser hi haurà gent que no podrà tornar malauradament per ser investit", deixant clar que potser l'actual president no podrà tornar per seguir exercint, encara que guanyin les forces independentistes. Tot i això, ha assegurat que "la millor manera per aconseguir-ho és fent la independència" i, per implantar-la, crida a fer un Govern fort, i "qui està preparat per fer un Govern fort és ERC, que és qui ha contemplat tots aquests escenaris", entre els quals situar Marta Rovira com a presidenciable si Oriol Junqueras no pot sortir de la presó o Puigdemont no pot tornar de l'exili.
 

Ruben Wagensberg, en el míting d'ERC a Blanes. Foto: ERC


Així mateix, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha lamentat que, a Madrid, "com que saben que aquest procés ja no té retorn, ara s'expressen popularment amb l'A por ellos i, en termes més cultes, amb un Ahora, si no atajamos el problema catalán, se saldrán con la suya". I és que ha recordat que la recerca de la República ve de lluny -fins i tot ha citat Francesc Macià-, així com s'ha "arribat molt lluny" també, motiu pel qual ha afirmat que hi ha presos polítics i mig Govern exiliat.

Per això, ha cridat a assumir el nou full de ruta cap a la independència del seu partit i ser "capaços, donant per feta la declaració d'independència, de construir en els propers mesos i anys la República catalana". En aquest sentit, ha apel·lat a l'exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, i al seu concepte de "patriotisme social" i ha instat a "acumular forces i adquirir cultura de Govern, que permetrà adquirir cultura de poder". "El republicanisme ens comprometem a liderar aquest procés que ha de portar els propers anys a construir la República", ha afirmat, i ha concretat que aquesta ha de permetre "repartir millor la riquesa" i "viure en una democràcia d'excel·lència que assumeixi els reptes del segle XXI", entre els quals "que no hi hagi corrupció".
 

Joan Tardà, en el míting d'ERC d'aquest divendres. Foto: ERC


Al seu torn, la número 8, la independent Jenn Díaz, ha criticat els tres partits unionistes i ha afirmat que l'independentisme farà "el mateix que l'1-O": "Ens trobaran alçats i ferms posant el vot, perquè no ens fan cap por". I en concret, ha lamentat el paper del líder del PSC, Miquel Iceta, pel fet de ballar tot i l'existència encara de presos polítics. Així mateix, ha instat a cobrir de cultura i a tenyir de lila la nova República: "Amb la cultura ja no serem un poble obedient i amb el feminisme podrem combatre els estats autoritaris!".
 

Jenn Díaz, en el míting d'ERC a Blances. Foto: ERC