ERC fa entrar Forcadell en campanya diumenge a Badalona

Els republicans mobilitzen tots els seus efectius per mantenir-se al capdavant en la intenció de vot a les eleccions del 21-D | La presidenta del Parlament pretenia mantenir un "perfil institucional" després de les amenaces del Suprem però la situació de Junqueras ha fet que s'ho repensi

Carme Forcadell saluda Carles Mundó davant la mirada de Marta Rovira en l'obertura de campanya d'ERC a Vic
Carme Forcadell saluda Carles Mundó davant la mirada de Marta Rovira en l'obertura de campanya d'ERC a Vic | ACN
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 15:12h
Tota la carn a la graella. ERC no vol que se li escapi la victòria el 21-D i, amb el seu cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera, ha decidit mobilitzar a tots els seus efectius per acompanyar a la secretària general, Marta Rovira, en la campanya electoral. Algunes enquestes detecten un ascens de Junts per Catalunya, la candidatura de Carles Puigdemont, i els republicans lluiten per assegurar-se la primera posició enfront de Ciutadans, que en la gran majoria se situa en la segona posició. Així, aquest diumenge faran entrar en campanya la número quatre per Barcelona, la presidenta del Parlament i ex líder de l'ANC, Carme Forcadell, segons han confirmat fonts republicanes a NacióDigital. Ho farà en un míting al migdia a Badalona, ciutat metropolitana que els republicans governen amb ERC i els "comuns".

Forcadell, un dels referents del procés, ha tingut fins ara aparicions comptades en campanya i no havia fet cap intervenció. Va ser, per exemple, a l'obertura republicana a Vic, on només va pujar a l'escenari per abraçar-se amb Carles Mundó. Forcadell va pensar-s'ho molt abans d'acceptar l'oferiment dels republicans per anar a la seva llista. De fet, tres dels quatre membres de la mesa sobiranistes (Lluís Coromines, Anna Simó i Ramona Barrufet) han declinat repetir com a candidats. Forcadell va eludir la presó amb una fiança de 150.000 euros després de declarar investigada per desobediència i rebel·lió al Tribunal Suprem. La interlocutòria del jutge pretenia limitar molt la seva activitat política i una renúncia explícita a qualsevol via no pactada a la independència. Després de sortir de la presó, on va passar una nit, la presidenta del Parlament no va assistir a la manifestació dels presos.

Va ruminar-s'ho molt

Després de rumiar-s'ho molt, i en acceptar ser la número 4 d'ERC, Forcadell va afirmar que concorria a les eleccions del 21-D "pel compromís pacífic i democràtic amb el país, les institucions i la seva gent". Va indicar, però, que tenia previst "mantenir el seu perfil institucional durant la campanya" i continuar "prioritzant la seva tasca al capdavant del Parlament durant la resta del seu mandat".

La situació del vicepresident Oriol Junqueras, privat de llibertat malgrat ser el cap de llista, i la determinació dels consellers que han passat per la presó -inclosos els del PDECat- d'implicar-se a fons en la campanya han provocat que Forcadell també ho faci. El diumenge arrenca i s'hi bolcarà fins el dia 21. ERC aprofitarà un dels seus actius amb més capacitat de mobilització i que l'unionisme ha posat al punt de mira per la seva actuació al capdavant de la cambra permetent el debat de les lleis de desconnexió que van donar lloc a la proclamació de la República.