La República (digital) de Carles Puigdemont

El president i candidat de Junts per Catalunya sosté que Catalunya serà el primer estat "nadiu digital" del món i proposa crear una conselleria de Política Digital i Tecnològica | La llista independentista reclama la creació d'eines de "legítima ciberdefensa"

Carles Puigdemont, Elsa Artadi i Jordi Puigneró, en un acte de campanya
Carles Puigdemont, Elsa Artadi i Jordi Puigneró, en un acte de campanya | ACN
08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:45h
Abans de ser president, Carles Puigdemont era conegut per la seva activitat tuitaire com a alcalde de Girona i diputat. En el discursos de l'última legislatura parlava sovint sobre la quarta revolució industrial i l'impacte de la tecnologia en l'economia. De cara a la propera legislatura, Puigdemont pretén fer un pas més enllà i crear una conselleria de Política Digital i Tecnologia que vehiculi les transformacions i els avenços. La proposta l'ha llançat aquest divendres en una roda de premsa a la seu de Junts per Catalunya, organitzada a través de videoconferència, i ha apuntat que l'estat català serà el primer "nadiu digital" del món. Té totes les condicions, diu, per aconseguir-ho.

El dirigent independentista ha participat personalment en la redacció de la part digital del programa electoral, que es vol resumir amb el concepte d'"E-stat". També hi ha col·laborat el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Tecnologies de la Informació, Jordi Puigneró, que va ser una peça clau en l'organització telemàtica del referèndum de l'1 d'octubre. Un procés, per cert, que va rebre multitud de ciberatacs -se sospita que bona part d'ells van ser instigats pel govern espanyol- i que ha fet que Junts per Catalunya aposti ara per reforçar un sistema de "legítima ciberdefensa".


Una "legítima ciberdefensa" que, segons Puigdemont, també ha d'anar encaminada a canviar el model de relació entre la ciutadania i el poder. "Hem de passar de l'Estat 'sóc jo' a l'Estat 'sou vosaltres'", ha apuntat el president, que ha recuperat la "llotja del Bernabéu" que denunciava Francesc Homs cada dos per tres en campanya per carregar contra el model institucional espanyol. "El big data ens dona el context ideal per participar en política sense fer política", ha apuntat Puigdemont sobre la implicació de la ciutadania en les grans decisions sense necessitat de tenir carnet de partit. 

La tecnologia, de moment, és un dels principals suports de la campanya. Puigdemont ha fet aquest divendres la primera roda de premsa des que va arrencar la recta final cap al 21-D, i hi ha participat des de Brussel·les. A la seu de Junts per Catalunya hi ha preparada una pantalla des de la qual es fa la videotrucada i apareix Puigdemont, avui en mànigues de camisa. Si estigués implantat el vot electrònic, li seria més senzill poder participar en les eleccions -és molt poc probable que es desplaci per votar-, i potser per això aquesta és una de les propostes que ha desgranat la candidatura.
 

El president Carles Puigdemont, en un acte de campanya de Junts per Catalunya. Foto: Junts per Catalunya