De la presó a la campanya... sense dubtar

La demostració que el "càstig" de la presó i l'exili no ha frenat voluntats és la determinació dels consellers que han sortit d'Estremera, implicats en el 21-D. També són protagonistes Theresa May, Donald Trump, Miquel Iceta, Cristiano Ronaldo i el Mercat Medieval de Vic

08 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:02h

Resulta una evidència que l'independentisme no ha defallit després que el govern espanyol hagi prioritzat el Codi Penal a la política per frenar el procés sobiranista. I la demostració més palpable n'és la massiva manifestació d'aquest dijous a Brussel·les. Fins a 45.000 catalans van concentrar-se al cor d'Europa per deixar ben clar que la repressió contra les institucions catalanes i els seus dirigents no mitigarà la voluntat d'una majoria de ciutadans. Ho refermava Carles Mundó en una entrevista que hem publicat aquest divendres a NacióDigital: "La via del càstig és una via fracassada, i els ciutadans espanyols també demanaran comptes als seus representants polítics".

Una altra demostració que el "càstig" de la presó i l'exili no ha frenat voluntats és la determinació dels consellers que han sortit de la presó d'Estremera, implicats plenament en la campanya del 21-D. Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva i el mateix Mundó han passat de la presó als mítings, sense dubtar, implicats a contribuir en una nova victòria del sobiranisme a les urnes. El que pretenia el Tribunal Suprem -que els dirigents independentistes renunciessin al seu projecte polític i mantinguessin un perfil baix- no s'ha concretat. Tot el contrari. El següent exemple serà la reaparició de Carme Forcadell. La presidenta del Parlament, que va passar una nit a presó i s'ha mantingut fins ara en un discret segon pla, debutarà a la campanya d'ERC aquest diumenge a Badalona, com ha avançat Roger Tugas en aquest diari

Primer acord (de mínims) per executar el Brexit. Alguns divorcis són cars. Del preu de la separació n'han començat a parlar el Regne Unit i la Unió Europea, que han arribat a un primer pacte per desencallar la sortida britànica: Theresa May s'ha compromès a pagar la factura del Brexit, per un import d'entre 40.000 i 60.000 milions d'euros, i també a evitar una frontera amb Irlanda. The Guardian hi ha vist un avenç "suficient" per considerar les converses amb Brussel·les com una primera entesa, que hauran de ratificar els líders del Consell Europeu en una cimera la setmana que ve a la capital comunitària. 

La incomoditat que genera Trump. El president nord-americà ha alterat els complicats equilibris del Pròxim Orient amb la decisió de traslladar l'ambaixada dels Estats Units del Tel Aviv a Jerusalem i, d'aquesta manera, reconèixer la ciutat santa com la capital d'Israel. La maniobra de Trump, que satisfà la dreta sionista, ha incomodat la diplomàcia internacional. The New York Times detallava aquesta setmana la "preocupació" amb què s'observa des del Vaticà el pla de Donald Trump. En la crònica de Jason Horowitz, firmada des de Roma, subratllava les paraules del papa Francesc, que recordava que Jerusalem és una ciutat "sagrada per a jueus, cristians i musulmans". De moment, la controvertida decisió de la Casa Blanca ja ha provocat els primers aldarulls, amb víctimes palestines.    

Vist i llegit

Encara som lluny de restituir, com pertocaria, l'obra de grans dones que van excel·lir en el terreny de la filosofia, la literatura o el periodisme, però que van quedar eclipsades, ja sigui pel poder masculí o la incomprensió dels temps que els va tocar viure. A les aules de les universitats encara passen inadvertits els treballs de moltes pensadores i activistes. És el cas de Carmen de Burgos, una pionera en el reporterisme de guerra i el feminisme, silenciada per la censura franquista. Els seus article i llibres van desaparèixer de l'esfera pública, de les biblioteques i les llibreries, un oblit que no s'ha reparat. En un magnífic article a eldiario.es, Mónica Zas Marcos recorda aquest agravi ara que fa 150 anys del naixement de la "divorciadora", el sobrenom que va rebre Carmen de Burgos per la constància en la defensa dels drets de les dones.       


     La frase de la setmana

La del 21-D és una campanya plena de contradiccions. Un exemple: Mariano Rajoy va forçar la convocatòria d'aquests comicis via article 155 i el seu partit a Catalunya no havia presentat el programa electoral fins al tercer dia de campanya. De les contradiccions no se'ns deslliura ningú. Tampoc Miquel Iceta, capaç de bastir un pacte amb l'antiga Unió i, alhora, atacar les conviccions dels seus companys de viatge. El líder del PSC va afirmar aquest dijous, en un acte a la UGT, que és partidari de retallar despeses supèrflues, com la de tenir una Delegació del Govern al Vaticà. "Qui vulgui resar que ho faci a casa", va etzibar Iceta. Què devia pensar Ramon Espadaler?

 
El nom propi

El món del futbol ha decidit rendir homenatge a Cristiano Ronaldo amb l'entrega de la Pilota d'Or com a millor futbolista del 2017, el cinquè guardó que guanya el portuguès, que iguala en premis amb Leo Messi. Ronaldo ha explotat la seva condició de golejador a la mateixa velocitat que ha perdut ascendent en les altres facetes del joc. Davant de l'exhuberància de Messi, cada cop més un jugador total -el millor de tots els temps-, Cristiano Ronaldo s'ha convertit en un Hugo Sánchez modern, rematador voraç al primer toc. De com el madridista ha arribat, per la via dels gols, a la seva cinquena Pilota d'Or en fa tesi Pablo Pérez al diari El País: mentre Messi va completar una temporada magnífica però sense sumar els grans títols, el portuguès en va tenir prou amb les dianes en quatre nits de Champions per assegurar-se el guardó individual.    


Els imperdibles

Si no us fa por el fred i teniu ganes de transportar-vos a l'Edat Mitjana, us recomano que visiteu el Mercat Medieval de Vic, una de les millores fires que es fan a Catalunya, sempre plena de visitants. A Osona es menja molt bé i l'escenari -amb més de 300 parades- convida a passejar, si feu paciència per esquivar l'allau de visitants. Teniu temps fins diumenge. Bon cap de setmana!


Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi