7 de desembre: Puigdemont, la lleialtat d'Iceta, els vincles de la cel·la i les foques

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Carles Puigdemont i Toni Comín, aquest dijous a Brussel·les.
Carles Puigdemont i Toni Comín, aquest dijous a Brussel·les. | ACN
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 22:45h

El protagonista

Carles Puigdemont i la resta del govern a l'exili (Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí) han estat els protagonistes aquest dijous, un estrany dia de campanya pel pont de la Constitució i la Puríssima i perquè el focus s'ha desplaçat a Brussel·les. Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya, ha rebut l'escalf de desenes de milers de catalans que voldrien veure restituït el govern legítim. Només els vots del 21-D poden donar esperança que això passi atesa la situació judicial de l'executiu de Puigdemont.


La proposta

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha fet l'habitual roda de premsa a l'Agència Efe. Allà, i en un missatge que el seu partit ha amplificat a xarxes, ha deixat clares les seves prioritats si és president. "Parlar amb Rajoy per oferir lleialtat però també exigència" serà una d'elles després de buscar un pacte social pel creixement. Per ara, els socialistes han estat més lleials que exigents amb el PP en els temes relacionats amb Catalunya. La reforma constitucional que Rajoy hauria promès a Sánchez dorm el somni dels justos.


La frase

És una evidència que els consellers han sortit de presó amb ganes de fer campanya. Jordi Turull i Josep Rull s'han posat al capdavant de la de Junts per Catalunya mentre Puigdemont emet missatges des de Brussel·les. Només no en podrà fer, per ara, la republicana Dolors Bassa, que s'ha accidentat caminant per la muntanya. Al bàndol republicà Carles Mundó està molt actiu. Ho comprovareu en una entrevista que publiquem aquest divendres a NacióDigital. Aquest dijous, a TV3, ha exterioritzat, malgrat la seva aparença freda, sentiments: "He enfortit l'amistat amb Junqueras a la presó. Hem tingut molt temps per parlar de les nostres emocions, dels nostres sentiments. Hem plorat d'emoció, no de dolor", ha dit el també candidat d'ERC. 


L'estirabot

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Juan Carlos Girauta, és de les que no se'n calla cap en contra dels independentistes. A Mataró hi ha tornat aquest dijous a la tarda. "Em saben greu els presos de tot el món, i també el patiment de les foques", ha dit aquest ex del PP i el PSC. La sensibilitat dels unionistes amb la situació dels que, fins fa poc, eren els seus companys d'hemicicle i ara estan empresonats per les seves idees és tirant a nul·la. Costarà refer complicitats i recuperar la normalitat.