Una marea groga per restituir el Govern legítim

L'independentisme aclama Carles Puigdemont i els consellers exiliats i truca a la porta de la Unió Europea per exigir l'alliberament dels presos polítics i una resposta a la qüestió catalana

Imatge general de la manifestació «Omplim Brussel·les»
Imatge general de la manifestació «Omplim Brussel·les» | ACN
07 de desembre del 2017
Actualitzat el 08 de desembre a les 15:40h
Ni enganyats ni decebuts. L’independentisme ho ha tornat a fer i aquest cop lluny de casa. Ho ha fet a Brussel·les una ciutat que des de fa unes setmanes és més a prop per a molts catalans per la presència del president Carles Puigdemont i el seu govern. "Puigdemont, president", ha estat un dels crits que més fortuna ha fet entre les 45.000 persones que han tenyit de groc el cor d’Europa. Ni el fred ni la pluja ni el vent, que només en alguns moments han respectat els catalans desplaçats a Brussel·les, han pogut frenar una nova mostra de mobilització massiva, cívica i reivindicativa. Una manifestació mai no vista a les portes d'unes institucions europees que aquestes últimes setmanes han donat l’esquena a Catalunya i a la reivindicació de bona part de la societat catalana.

Aquest ha estat un dels missatges destacats de la jornada. Europa, "així no", en paraules de Carles Puigdemont. Prou complicitat amb Mariano Rajoy, prou mirar cap a una altra banda quan a Catalunya, un territori d’Europa, hi ha presos polítics i un govern a l’exili. La restitució del president, del Govern i l’alliberament dels presos ha estat el gran lema de la manifestació i el protagonista, a banda dels consellers exiliats, ha estat el president Puigdemont.

Més enllà dels càntics a favor del dirigent independentista, l’esclat d'eufòria en un sector de la manifestació ha arribat de sobte quan la multitud ha començat a clamar a favor de Puigdemont. Entre la gent ha aparegut el president, envoltat d’una petita comitiva entre els quals hi havia el conseller Toni Comín, l’expresident Artur Mas i l’exdiputat al Congrés Francesc Homs. Crits de "president", empentes i un intent poc reeixit d'obrir un passadís entre els manifestants per aconseguir que Puigdemont arribés a la capçalera de la manifestació. "He vist el president, he vist el president!", cridava una parella emocionada. Un bany de masses per al dirigent independentista exiliat.  

L’intent de fer arribar el president al capdavant de la marxa no ha tingut èxit en un primer moment. La reacció dels manifestants ha estat tant efusiva que feia impossible que Puigdemont arribés on eren la resta d’autoritats i líders independentistes. És per això que el president, acompanyat d’un petit grup de gent, ha optat per esquivar el gruix central dels manifestants per agafar una drecera per carrers menys transitats del barri europeu. "Això no ens havia passat mai", afirmaven alguns dels acompanyats, sorpresos, mentre caminaven ràpid cap a la plaça Jean Rey. 

Crítica a Europa des del cor de la Unió

Passada la una del migdia, la plaça Jean Rey estava plena malgrat que encara no havia arribat la capçalera de la manifestació. Ja havia transcendit la xifra de manifestants que havia anunciat la policia belga: 45.000 persones. Un èxit. Faltava, però, l’acte polític, que ha arrencat amb les intervencions dels vicepresidents de l’ANC i Òmnium, que han volgut reivindicar el sentiment europeista del procés català i el compromís de Catalunya amb els valors europeus. També han intervingut eurodiputats i dirigents de diversos països i regions europees, tots ells per donar suport a la causa catalana i reclamar una resposta a Europa. 

El plat fort, però, ha començat amb els consellers exiliats. Especialment amb un Toni Comín molt contundent contra el govern espanyol: "Teniu por de les urnes perquè sou uns franquistes i teniu por de la democràcia, i la democràcia sempre guanya", ha proclamat el candidat d’ERC entre aplaudiments dels concentrats. I fent referència a Europa, ha apuntat que amb l’actitud de les autoritats comunitàries, Europa "s’hi juga l’ànima": "A nosaltres no ens destitueix el feixisme, ens destitueix la democràcia", ha conclòs.  I finalment, amb uns manifestants que han aguantat estoicament el fred, el vent i els moments de pluja, ha arribat el torn dels tres partits independentistes. El primer ha estat el regidor de la CUP de Vic Joan Coma que ha denunciat la complicitat de Brussel·les amb "la ràtzia repressora de l’estat espanyol" i ha exigit l’arxivament de totes les causes judicials contra el procés català. Malgrat la seva intervenció, la CUP no ha volgut plantejar l’acte en clau electoralista, i per això han enviat en representació de la formació Coma, que no és candidat el 21-D. 

Marta Rovira, número 2 d’ERC, s’ha endut la primera ovació de la tarda. Rovira ha començat el seu discurs citant unes paraules del vicepresident Oriol Junqueras des de la presó, escrites després que Carles Mundó, conseller de Justícia, fos deixat en llibertat. "No em sento sol, em sento acompanyat de centenars de milers d’ànimes", ha llegit la dirigent republicana. Amb la vista posada al 21-D, Rovira ha fet una crida a la participació per evitar una victòria de Ciutadans que "destruirà el model de país que hem construït durant anys". 

L’ovació final ha estat per a Carles Puigdemont. Enmig de crits de "president", Puigdemont ha fet un discurs dur contra els dirigents europeus i ha presentat el procés català com una eina per reformar la Unió Europea. Segons ell, les institucions comunitàries no haurien de tenir por de dir a un dels seus estats membres que "així no" es fan les coses. "Des d'aquesta Catalunya mobilitzada volem i podem construir oportunitats de reforma i de progrés europeus", ha afirmat.
Arxivat a