Bel Olid, la veu més feminista de la CUP

La número 6 de la llista de la CUP per Barcelona considera que pot aportar "una mirada fresca" i independent en una candidatura en la qual diu sentir-se "molt còmoda"

Bel Olid, a l'acte central de campanya de la CUP
Bel Olid, a l'acte central de campanya de la CUP | Adrià Costa
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:49h
"És un lloc relativament alt i prou significat per a una independent que no ha participat mai com a militant i que només és simpatitzant", considera Bel Olid, la número 6 de la llista de la CUP per Barcelona. Se sent còmoda, molt còmoda, amb el partit de l'esquerra independentista, sobretot amb les seves tesis feministes i LGTBI. Però d'aquí a ser una possible diputada hi ha un pas important.

El telèfon, però, va sonar quan s'estava configurant la llista. La sisena posició ballava al cap dels "cupaires" des de feia uns dies, i malgrat que va necessitar temps per parlar-ho amb la seva parella i fills, la balança va acabar decantant-se. "Vaig valorar els riscos i els avantatges, i vaig veure la necessitat d'implicar-me, en un moment com el que estem vivint", explica. Calia prendre partit. Tic, tac i marxa enrere. Comença el mambo. A partir d'aquí, continuen les trucades i comencen les trobades, aquesta vegada de caràcter més orgànic. Olid –que és articulista de NacióDigital com diversos candidats independents més en aquests comicis- coneix els membres de la llista i arriben els primers consells polítics. "Crec que l'equip és molt bo", apunta. I assegura: "La manera com s'està treballant em fa sentir còmoda i bé, crec que hi puc encaixar".

És conscient, però, que la seva principal aportació serà una dosi d'independència. "Des de la meva perspectiva puc aportar una mirada més fresca des de fora de l'organització, i posicions més crítiques", assegura. Això, i el discurs sobre feminisme i drets socials. Que la crítica no falti, i tampoc la transgressió. Cresta amunt i vinga. Olid projecta una imatge radical. I sí, ningú pot negar que és contundent, però el missatge antipatriarcal és fonamental per a la CUP. És un component de gènere que, en aquesta candidatura, els "cupaires" han volgut reforçar.

Les condicions d'Olid per ser candidata

I quina va ser una de les condicions d'Olid? Doncs la paritat. L'ideal, ha afirmat, és que els quatre caps de llista de totes les demarcacions fossin dones. Finalment, però, això no va ser així, i només la meitat ho han acabat sent.

El que és segur, és que aportarà esperit lliure i combatiu des de la visió LGTBI, però també des de la vessant literària i de la docència. Una visió política que aplica, segons diu, en tots els àmbits de la seva vida, des de l'escriptura, fins a la traducció i la militància. I ara, amb aquesta nova "aventura" dins d'una selva desconeguda. "Tinc el meu amic Cuixart a la presó, i això no em queda lluny", assumeix. La situació política i social és una tempesta huracanada, i Olid està disposada a sortir al carrer i barallar-se amb els lleons.
 

La número 6 de la llista de la CUP per Barcelona, Bel Olid, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

Arxivat a