Per què Puigdemont està ressentit amb Juncker?

El president de la Generalitat, que confiava en una intervenció de les institucions comunitàries, carrega contra el dirigent europeu des de Brussel·les

Carles Puigdemont, abans de la manifestació independentista a Brussel·les
Carles Puigdemont, abans de la manifestació independentista a Brussel·les | Junts per Catalunya
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:19h
"Apel·lo Carles Puigdemont a no anunciar cap decisió que faci impossible el diàleg". Aquestes paraules de Donald Tusk, president del Consell Europeu, van tenir un fort impacte en la sala de màquines del Palau de la Generalitat hores abans que al Parlament estigués tot disposat per proclamar -de manera més o menys simbòlica, més o menys efectiva- la independència. Era el deu d'octubre i pràcticament tot l'espectre independentista donava per fet que Puigdemont traslladaria a la cambra el mandat del referèndum de l'1 d'octubre i que el faria efectiu. Les demandes d'Europa van ser decisives a l'hora de deixar en suspens la República, així com també alguna oferta de mediació internacional encara no concretada. Amb el pas de les hores i els dies, però, la Unió Europea (UE) no va fer cap gest cap a Catalunya. Més aviat el contrari.

És per això que el president de la Generalitat ha augmentat la distància emocional cap a l'Europa institucional. I és per això, també, que aquest dijous ha estat especialment dur amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que no ha dubtat en alinear-se al costat de Mariano Rajoy en contra del procés català. "Havíeu vist mai enlloc del món una manifestació com aquesta per donar suport a criminals?", ha preguntat Puigdemont a Juncker en el tancament de la manifestació independentista que ha omplert el cor de Brussel·les amb 45.000 persones. Els criminals, per descomptat, són els dirigents sobiranistes que estan empresonats o bé a l'exili. I, segons el candidat de Junts per Catalunya, l'Europa oficial s'ha posat al costat de la "repressió".