Domènech desplega la seva agenda social: de revertir les retallades a una conselleria d'igualtat

Els "comuns" "respecten" la manifestació de Brussel·les però rebutgen participar-hi en ple context electoral | El cap de llista de Catalunya en Comú veta Arrimadas, Albiol i Puigdemont i critica que PSC i ERC portin dirigents d'Unió a la seva llista

07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:31h

Xavier Domènech amb el director de l'ACN, Marc Colomer Foto: Sara González


Aixecar la bandera social sense renunciar al referèndum acordat per exercir el dret a l'autodeterminació és un dels grans leitmotivs de la campanya dels "comuns". Per molt que aquest dijous la campanya estigui monopolitzada per la gran manifestació a Brussel·les, Xavier Domènech no renuncia a intentar fer forat amb les seves propostes socials. De fet, ja de partida ha volgut deixar clar que, si bé el seu partit ha participat en totes les manifestacions en defensa de les institucions catalanes i en contra de la repressió, "ara mateix no comparteixen" participar en la Brussel·les en ple context electoral malgrat que la "respecten". 

En una roda de premsa a l'ACN Domènech ha desplegat les que seran les cinc principals mesures del seu projecte, que pivota en revertir els 2.300 milions de retallades que es van aplicar a partir dels governs d'Artur Mas i que, denuncien els "comuns", va tenir un impacte especialment en la sanitat i en l'educació. "Hem de passar d'invertir un 21% del PIB en polítiques socials al 28%", ha assegurat Domènech. 

Una fiscalitat "progressiva i progressista" és una altra de les apostes. El nou model fiscal es bastiria sota la premissa de fer pagar més impostos a les rendes més altes. Així doncs, plantegen recuperar l'impost de successions i el de patrimoni, anul·lar la reducció de l'impost del joc que es va aplicar per Barcelona World, apujar l'IRPF a les rendes superiors als 60.000 euros i fixar un impost a les entitats financeres que tenen habitatge buit.

Una altra de les propostes que fan des de Catalunya en Comú per combatre la violència masclista i remar a favor de la justícia de gènere és la creació d'una conselleria d'igualtat i feminismes. Un pla de xoc contra l'atur i la precarietat incidint especialment en els col·lectius amb més dificultats per accedir al mercat laboral i la limitació dels preus dels lloguers -a Catalunya els preus estan un 48% per sobre dels preus de la mitjana estatal-.

El veto a Arrimadas, Albiol i Puigdemont

Domènech ha estat taxatiu a l'hora d'afirmar que no farà ni Inés Arrimadas, ni Xavier García Albiol ni Carles Puigdemont presidents. No veta de partida ni a un candidat d'ERC ni al del PSC, Miquel Iceta. Ara bé, sí els ha llançat dards a tots dos: ha recordat que tant socialistes com republicans porten dirigents de l'antiga Unió a les seves llistes. En tot cas, els dona el benefici del dubte sobre què voldran fer a partir del dia 22 de desembre.

"S'ha dit moltes vegades que no hi ha emancipació social sense emancipació nacional, però s'ha dit practicant polítiques antisocials", ha dit sobre els independentistes. Al PSC li ha recordat també que Mariano Rajoy no garanteix una reforma de la Constitució que, de fer-se, tampoc donaria solucions al present perquè s'allargaria en el temps. "Nosaltres som l'única candidatura que garanteix una majoria progressista i estendrem la mà a les forces que caminin cap a aquestes postures", ha dit Domènech. A partir d'aquí, ha preguntat a ERC si està disposada o no a fer president "algú de CDC", mentre que als socialistes ells demana que aclareixin si donarien el govern a Ciutadans.