L'afluència massiva de manifestants a Brussel·les obliga a allargar el recorregut

La policia de la capital de Bèlgica ha optar per canviar el punt d'inici de la manifestació "Wake up Europe" ja que estava desbordat | Milers de catalans s'han desplaçat en cotxe, autocar, avió o tren cap al cor d'Europa

Milers de manifestants independentistes a Brussel·les
Milers de manifestants independentistes a Brussel·les | ACN
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:47h

El Parc del Cinquantenari de Brussel·les, ple d'independentistes Foto: ACN


L'èxit de la manifestació independentista a Brussel·les estava assegurat però ha desbordat totes les expectatives. De fet, la policia de la capital belga ha acabat optant per canviar el punt d'inici i allargar el recorregut ja els manifestants havien desbordat el parc del Cinquantenari tal com mostra la imatge aèria. La manifestació, amb el lema "Europe Wake Up. Democracy for Catalonia" havia d'arrencar a les 11.30 però ho ha fet pràcticament mitja hora després.
 

Capçalera de la manifestació independentista a Brussel·les Foto: ANC

 
Milers de catalans s'han desplaçat les darreres hores a Brussel·les per portar les seves reivindicacions a la porta, literalment, de les institucions comunitàries. "Volem que passin coses, que Europa ens escolti", explicava fa uns dies un dels promotors de la idea. Entre els milers de manifestants hi destaca la presència del president Carles Puigdemont que ha arribat amb una bufanda groga en suport als presos polítics.
 
Carles Puigdemont, amb bufanda groga a la manifestació amb Toni Comín. Foto: ACN

Les autoritats belgues ja havien advertit que es tractaria d’una manifestació multitudinària que pot provocar problemes de circulació, i és que les entitats organitzadores esperen superar amb escreix les 20.000 persones i mitjans belgues apunten que la xifra de manifestants podria arribar als 50.000.

La manifestació ha arrencat poc abans de les 12 del migdia i recorrerà dos quilòmetres quilòmetre pel barri europeu. Passarà per davant de la Comissió Europea i el Consell d’Europa, i acabarà a la Place Jean Rey.

A continuació, el vídeo en directe de la mobilització.


Un cop acabada la marxa hi haurà un acte polític que s’allargarà fins passades les 14h. És previst que hi intervingui el president i cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, i els consellers a l'exili. Per part de Junts per Catalunya hi seran la camp de campanya, Elsa Artadi, i el portaveu, Eduard Pujol. Per ERC, la número 2 a la llista, Marta Rovira, i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, entre d'altres. En representació de la CUP, viatjarà a Brussel·les el regidor de Vic Joan Coma, però els anticapitalistes han deixat clar que no volen que la mobilització es converteixi en un acte partidista (per això no hi participarà cap dels seus candidats a les eleccions). Està prevista també la presència de diversos eurodiputats.

La manifestació servirà també per donar suport als consellers a l’exili, que dimarts van rebre la notícia que el Suprem havia retirat l’ordre europea de detenció. Per valorar aquesta qüestió, aquest dimecres al migdia han comparegut Puigdemont i els consellers a Brussel·les. "L’Estat ha retirat l’ordre europea de detenció perquè ha tingut por", ha assegurat el president i ha qualificat l’ordre del recerca i captura com un "nyap jurídic": "És greu i irresponsable posar en marxa un mecanisme internacional i sense que passi res de nou, retirar-lo", ha constatat el dirigent independentista. Sobre la manifestació, el president va enviar dimarts al vespre un missatge de veu als catalans que es traslladaran a Brussel·les: "Us esperem amb els braços oberts", va assegurat, i va animar els desplaçats a tenyir de groc la capital belga. "Aquí no està prohibit". 

A continuació, recull de fotos i vídeos de la manifestació.
 

Estelades a Brussel·les. Foto: ANC

 

Independentistes al Parc del Cinquantenari de Brussel·les. Foto: ANC

 

Centenars d'independentistes una hora abans de l'inici de la manifestació Foto: Marcel Caner

 
Els independentistes ja es fan notar a Brussel·les des primera hora Foto: NacióDigital
 

Els independentistes ja es fan notar a Brussel·les des primera hora. Foto: NacióDigital

 

El metro de Brussel·les, ple de catalans Foto: NacióDigital
 

Independentistes a l'aeroport del Prat. Foto: ACN
 

La Grand Place de Brussel·les, plena de catalans Foto: Twitter @adic_arc