«Avui sortim a tota la premsa internacional»: optimisme (i una hora de retard) de camí cap a Brussel·les

Centenars de persones tenyeixen de groc l'aeroport del Prat i es desplacen en avió cap a la capital europea per participar a la gran manifestació

Llargues cues de gent a l'aeroport del Prat camí de Brussel·les
Llargues cues de gent a l'aeroport del Prat camí de Brussel·les | Bernat Surroca
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:26h
Són les 4 del matí, el pàrquing de l’Aeroport del Prat és sorprenentment ple i la terminal 2 sembla un formiguer de catalans tots equipats amb el kit del bon manifestant independentista: una bandera (sovint estelada), un somriure i aquest cop, ja són molts cops en les últimes setmanes, un llaç, una bufanda, un barret o una motxilla groga. Brussel·les es tenyirà de groc, aquest dijous, perquè a la manifestació hi haurà molta gent, però no hi podrà ser tothom: els presos polítics continuen a la presó des de ja fa més d’un mes, gentilesa de la justícia espanyola. Aquesta serà, evidentment, una de les reivindicacions d’avui. La matinada és freda a Barcelona i es preveu més fred a Brussel·les.  

La gent s’acumula per treure el bitllet als pocs taulells que ja hi ha oberts. Per aconseguir que la manifestació sigui un èxit ha calgut molta autogestió ciutadana i al vestíbul de l’aeroport, per organitzar-se en cues (llargues) la gent fa el mateix. Tu aquí, jo allà i paciència que tots anem al mateix lloc. Fa la sensació que tothom es coneix o, almenys, que tothom va a la capital belga amb un objectiu clar: traslladar al cor d’Europa les reivindicacions independentistes i el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. I malgrat l’hora que és i la son (encara no són ni les 5) es respira optimisme en l’ambient. 
 

Independentistes a l'aeroport del Prat. Foto: ACN


Hi ha més de 10 vols xàrters preparats per sortir cap a la capital belga i també hi haurà vols normals de companyies aèries que aniran s’enlairaran amb el mateix destí. Aquests dos últims dies, més de 250 autocars i centenars o milers de cotxes particulars s’han desplaçat rumb cap a Brussel·les. Dimarts al vespre, centenars de persones ja es concentraven a la Grand Place amb crits d’independència i, un dia més tard, dimecres, ja n’eren milers. Les entitats confien en superar les 20.000 persones i aconseguir “la manifestació no belga més gran que s’ha vist mai a Brussel·les”.

Les cues van a poc a poc. S’ha recomanat (amb encert) ser a l’aeroport dues hores abans que surti l’avió. Els avions surten entre les 5 i les 7 del matí i malgrat que no són hores de màxima afluència, la munió de catalans omple -i en algun moment fins i tot col·lapsa- els controls de seguretat. “Senyor, si us plau, esperi un moment que aquí no hi cabem tots”, diu una controladora de l’aeroport a un manifestant impacient. Es nota que hi ha ganes d’arribar a Brussel·les perquè hi ha moltes coses per reivindicar. Als controls hi ha agents de la Guàrdia Civil que intenten que tothom pugui passar pels arcs de raigs X sense problemes. Hi ha molta gent esperant l’ordre dels agents per avançar i és força probable que la situació generi comentaris irònics entre els manifestants: “Encara ens faran perdre el vol…”.

Un cop a l’avió, molts aprofiten per fer una becaina. Són més de dues hores de vol, molts s’han llevat abans de les 3 de la matinada i el dia serà llarg. A les 10.30, els manifestants estan convocats al punt de sortida de la manifestació, just a les portes del Parc del Cinquantenari. A les 11.30 comença la marxa que recorrerà poc més d’un quilòmetre pel barri europeu i passarà per davant de la Comissió i el Consell Europeu, que aquests últims mesos han donat l’esquena a la reivindicació catalana i avalat la resposta del govern espanyol. Organitzadors i manifestants confien que trucant a la porta, quasi literalment, de la Unió Europea, hi hagi una resposta. 

L’avió, que havia de sortir a les 6.25h va amb retard. Primer uns minuts, després més d’una hora. Hi ha previsió de pluja (100% de possibilitats que plogui, segons Google, un pronòstic contundent i arriscat) i farà molt de fred. Però ni la meteorologia ni el retard ni la incertesa viscuda aquestes últimes setmanes pot amb l’optimisme dels manifestants que viatgen cap a Brussel·les. A l’avió, una senyora assegura que la manifestació d’avui anirà molt bé: “Avui sortirem a tota la premsa internacional”. Aquest migdia sabrem si, de nou, “el món ens mira”.
 
Arxivat a