Els «comuns» entren en el cos a cos amb el PSC: «Votar Iceta és votar Arrimadas»

Catalunya en Comú busca monopolitzar el paper de frontissa que també reivindiquen els socialistes

06 de desembre del 2017
Actualitzat el 07 de desembre a les 8:33h

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, en un míting a Mataró Foto: Catalunya en Comú


Des del primer dia, el PSC i els "comuns" pugnen per monopolitzar el paper frontissa en les eleccions més polaritzades. Els socialistes, però, ho fan amb la motxilla d'haver donat suport al 155 i d'haver-se manifestat de la mà de la dreta a favor de la unitat d'Espanya. I se li suma l'escena que aquest dimecres ha estat captada per les càmeres al Congrés quan el líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha volgut cobrar el seu suport a la investidura fallida de Pedro Sánchez tot recordant-li  al dirigent socialista que "li deu una investidura". Un deute que C's entén que podria saldar-se amb el vot favorable del PSC a la investidura d'Inés Arrimadas després del 21-D.

La candidatura de Xavier Domènech busca que tots aquests antecedents siguin una llosa per a Miquel Iceta en aquestes eleccions i ja en el segon dia de campanya ha entrat en tromba en el cos a cos contra el PSC. Ho ha fet aquest dimecres al matí advertint els socialistes que s'estaven deixant prendre el pèl per Mariano Rajoy amb les promeses sobre la reforma de la Constitució, i ho ha tornat a fer aquest vespre a partir de l'escena viscuda entre bambolines al Congrés. "Votar Miquel Iceta és votar Inés Arrimadas", ha sentenciat el cap de llista dels "comuns" tot recordant el silenci de Sánchez davant la petició de Rivera.

Un Sánchez que, ha subratllat, va anar de la mà de Ciutadans i no de Podem per intentar ser president i que té a les seves mans presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy. De fet, al carrer Nicaragua no es renuncia la possibilitat d'intentar governar amb una aliança similar a la que Sánchez va intentar per ser investit. Ciutadans s'hi va posar bé, però Podem va preferir anar a unes noves eleccions abans que formar part d'un pacte amb el partit de Rivera. 

La al PSC perquè torni al "catalanisme progressista" 

Domènech ha llançat la ofensiva des de Mataró, una de les ciutats que, malgrat governar en minoria, és en aquests moments un dels feus que el PSC va guanyar per sorpresa les passades eleccions municipals. Les apel·lacions als socialistes són constants en els discursos dels "comuns". En els últims mesos li han tirat en cara que hagin abandonat el dret a decidir i també l'eix d'esquerres, però els de Domènech no abandonen l'esperança que retornin "al catalanisme progressista". En bona part perquè el projecte que posa sobre la taula Catalunya en Comú per resoldre el conflicte territorial -una Catalunya amb una relació confederal amb Espanya plurinacional i un referèndum acordat- només podrà ser viable si es produeix un viratge del PSOE.

"Vés amb compte, Miquel -Iceta-, perquè et veig en l'habitació del pànic: et quedaràs tu amb Albiol i Arrimadas. Et quedaràs tancat i no podràs sortir", ha insistit Domènech. I precisament el candidat del PP, Xavier García Albiol, aquest dimarts va prometre "tancar" en una habitació a C's i PSC per posar-se d'acord i forjar un govern constitucionalista. "L'única clau que hi ha és la nostra", ha proclamat Domènech, que intenta insuflar moral a la seva tropa i animar-la en els mítings demanant que facin dringar les seves pròpies claus. 

Un míting d'essència de la confluència

El de Mataró ha estat un míting d'essència de la confluència. La veu cantant l'han portat directament el cap de llista flanquejat per dirigents que ocupen els primers llocs de la candidatura. Tots ells han contribuït a apuntalar el dard als socialistes. "Ho sento, senyor Iceta, vostè ha de triar si vol tornar al catalanisme progressista o si li segueix rient les gràcies a Mariano Rajoy", ha deixat anar la número tres de la candidatura, Jéssica Albiach. La número dos, Elisenda Alamany, ha demanat "batallar cada vot" en un context contraproduent per qui pretengui situar-se al bell mig de dos blocs. I el número cinc, Joan Josep Nuet, ha pronosticat que els "comuns" tornaran a ser "la sorpresa" la nit del 21-D. "El vot més segur pel canvi és el vot a la nostra candidatura. A tots els que diuen que som equidistants els hem de donar seguretat. Assegurem que les polítiques socials estaran al centre", ha dit el líder d'EUiA.