Nacho Martín Blanco, el salt a la política per «reconciliar els catalans»

El tertulià i politòleg se sent més proper a Ciutadans que al PP perquè se sent més liberal que conservador

Nacho Martín Blanco, amb Arrimadas i Rivera
Nacho Martín Blanco, amb Arrimadas i Rivera | ACN
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:27h
Quan Inés Arrimadas li va oferir que s'integrés en la seva candidatura al Parlament com a independent, Nacho Martín Blanco (Barcelona, 1982) no s'ho va pensar gaire. La proposta de seguida el va atreure. Ho explica així a NacióDigital: "En aquests casos se sol dir que abans de prendre una decisió es consulta amb la família, però el cert és que en la segona reunió amb Inés ja li vaig dir que sí, i la consulta familiar va ser a posteriori".

Martín Blanco, un dels rostres de l'unionisme tertulià, assegura que fa el salt a la política per "contribuir a la reconciliació entre els catalans". El periodista i politòleg manté una bona sintonia amb molts dirigents de Ciutadans des de fa anys, com la mateixa Arrimadas, Juan Carlos Girauta o Carina Mejías.

"Mai vaig rebre una oferta política del PP"

A Nacho Martín Blanco se'l considerava "quota PP" en les tertúlies. Fins al punt que el seu nom va córrer com a possible cap de cartell del PP català. Ell assegura que "mai vaig rebre una oferta política del PP".  Confessa que se sent més còmode amb Ciutadans: "Em sento més liberal que conservador. No sóc creient, sóc agnòstic, amb tendències cap a l'ateisme". L'adscripció liberal de Ciutadans li agrada.

El periodista sí que coincideix amb el PP en l'oposició frontal al procés. Amb alguna discrepància: "Crec que el PP va fer bé presentant un recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut, però va caure en el populisme i la demagògia quan va posar taules petitòries per tot Espanya". Viu la campanya amb l'optimisme que donen les enquestes, i creu que l'escenari posterior al 21-D "demostrarà que la gent té ganes de parlar i hi ha necessitat que tots ens reconeguem molt més".    

"No sóc nebot de Martín Villa"

Com a tertulià conegut, està acostumat a polèmiques i xocs, però explica que "només en dues ocasions els darrers anys he estat víctima d'insults pel carrer. La majoria de la gent que se m'acosta és per saludar-me cordialment, incloses persones discrepants". La darrera cosa que han dit d'ell és que és nebot de l'exministre Rodolfo Martín Villa, el darrer governador civil franquista de Barcelona: "No és cert, no sóc nebot de Martín Villa".

En canvi, explica que si algú seguís el fil dels seus ancestres es trobaria amb un tiet besavi, Vicente Martín Romera, diputat socialista durant la República, afusellat pel general franquista Queipo de Llano a l'inici de la Guerra Civil. Un fet que esmenta per demanar que se superin molts prejudicis i etiquetes. Nacho Martín Blanco creu que titllar Ciutadans d'anticatalà és injust: "Jo vaig conèixer la cultura catalana gràcies a un professor com Ferran Toutain -un dels intel·lectuals que va estar en els orígens de Cs-, qui em va fer conèixer Carles Riba i Joan Vinyoli". Nacho martín Blanco (sisè per Barcelona) té tots els números per ser diputat i vol trencar motlles.