ERC crida a desobeir «quan calgui» per construir la República

Raül Romeva, en un acte de campanya d'ERC a Valls, troba "immoral" que hi hagi presos polítics i que se'ls imputi un pla "violent" per fer la independència | Tardà insisteix que caldran pactes després de les eleccions i obre la porta a acords puntuals amb els "comuns"

06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:32h

Raül Romeva es dirigeix als assistents al míting d'ERC a Valls. Foto: ERC


"No necessitem herois, només necessitem homes i dones honrats. Conscients que els idelas exigeixen que cada dia es faci la feina ben feta. En Raül no és un heroi, encara que hagi anat a la presó. És una persona honrada, i per això en necessitem molts". Amb aquestes paraules ha introduït Raül Romeva el portaveu d'ERC a Madrid, Joan Tardà, en el míting dels republicans d'aquest dimecres a Valls. Ha estat la primera intervenció de Romeva des que va sortir en llibertat després de 32 dies empresonat a Estremera. En el segon dia de campanya, els republicans -per boca de Tardà- han defensat "desobeir quan calgui" per tal d'implantar la República catalana. És la primera vegada que aquest concepte apareix en els mítings del partit favorit a totes les enquestes.

La intervenció més emotiva, proclames polítiques a banda, ha estat la de Romeva. "Ens hem sentit acompanyats dins les cel·les", ha apuntat el conseller d'Exteriors, que ha agraït les cartes de la ciutadania. "Ens encoratjàvem mútuament perquè sabíem que, tard o d'hora, la gent ens faria sortir", ha relatat el dirigent independentista, molt dur amb els arguments pels quals la justícia manté quatre presos polítics -Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- en plena campanya. "És immoral que se'ls imputi un pla violent per fer la independència", ha lamentat.
 
Romeva ha criticat els qui van "atonyinar" la ciutadania per exercir els seus drets durant l'1 d'octubre, i també els qui segueixen sense "desenterrar" les víctimes del franquisme. "Les han assassinat dues vegades, i això és propi d'un país indigne", ha apuntat. Ha estat en aquest moment quan ha volgut enviar un missatge adreçat per Junqueras, un dirigent que -segons ell- "dignfica" la política. "És una persona inclusiva, justa, absolutament antidogmàtica. Ha fet que gent que venim de tradicions molt diverses ens sentim còmodes amb un projecte com aquest", ha insistit.

"És i serà un gran president d'ERC, injustament empresonat perquè fa por, perquè li tenen por. Tenen por que aquest relat arribi", ha assenyalat. "Aquí no hi ha odi contra ningú, el que volem és construir amb igualtat, llibertat i fraternitat. No són tres termes menors", ha insistit el conseller d'Exteriors. En aquest sentit, ha reclamat "governar" perquè "hi ha gent que pateix". "Cal tenir molt clar que no n'hi ha prou amb esperit, cal saber gestionar i governar", ha apuntat el dirigent republicà.

Macià, poder, desobediència i República

Tardà ha tingut un record per a Francesc Macià, que "va haver de renunciar" a la República després de proclamada arran d'una negociació amb els dirigents estatals. "Qui gosa posar en dubte el patriotisme de Macià? Va fer un exercici de realisme polític. Cal anar conquerint escenaris nous", ha apuntat el dirigent republicà. El que toca fer a les generacions actuals, ha apuntat, és "tenir poder, cultura de poder, guanyant eleccions". En aquest sentit, ha demanat "desobeir quan calgui en les millors condicions" per construir l'estat.

El portaveu republicà a Madrid ha ressaltat que caldran suports parlamentaris per tal de governar -en cas que ERC guanyi les eleccions- i ha avançat que caldrà obrir-se a acords amb partits que no són independentistes però sí sobiranistes, com és el cas de Catalunya en Comú. "Hem de tenir més força per implementar la República. Hem de ser més", ha recalcat. "Ens faran pixar sang. Ens tocarà desobeir i patir", ha apuntat el dirigent independentista, que ha carregat contra la corrupció existent durant l'etapa autonomista dels últims trenta anys.
 

Joan Tardà, portaveu d'ERC a Madrid, en el míting d'ERC a Valls Foto: ERC


El diputat a Madrid ha arrencat el seu discurs amnb una diatriba contra la Constitució, contra Felip VI i contra el seu pare, Joan Carles I. "Avui és el dia de la Constitució espanyola, que nosaltres mai hem legitimat. Fa prevaler la llengua espanyola per damunt de la resta de llengües. Impedeix l'exercici del dret a l'autodeterminació, i ens la van encolomar els Borbons", ha recalcat. Ha indicat, just després, que Felip VI "farà bo el seu pare", que va jurar lleialtat "als principis del Movimiento".

El debut de Núria Picas

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat Núria Picas, corredora de muntanya de llarga distància, que ha volgut reivindicar l'esperit de l'1-O. "Ho vam fer entre tots. Vam ser capaços de burlar tota la força que se'ns va imposar. Ho vam aconseguir i vam poder votar, i va ser una gran victòria", ha assegurat Picas, enquadrada dins la candidatura republicana. En una línia similar s'ha expressat Noemí Llauradó, número dos d'ERC per Tarragona, que ha situat "l'obligació moral" de recuperar les institucions.

"Enviarem un missatge molt clar a la comunitat internacional, que és qui ha imposat les eleccions al senyor Rajoy", ha assegurat Llauradó. "Ara sabran quanta gent volem sortir d'aquest Estat repressor i antidemocràtic", ha afegit la dirigent republicana, que ha tret pit pel paper dels consellers d'ERC durant la legislatura. "Cap d'ells es va fer enrere abans del referèndum", ha apuntat en referència al PDECat.

Picas reivindica l'esperit de l'1-O i el candidat d'ERC a Tarragona elogia el paper de Trapero en la neutralització dels autors de l'atemptat de l'agost

Òscar Peris, que durant els últims anys ha estat delegat del Govern a Tarragona i que ara fa de cap de llista al 21-D, ha volgut recordar la figura de Junqueras. "Ara no pot gaudir dels seus fills ni de la seva parella", ha recalcat Peris, que ha volgut destacar l feina de gestió de l'executiu més enllà del procés.

Peris ha destacat les inversions d'Amazon, els plans de salut al Camp de Tarragona, el bon nivell de les exportacions i el pagament de factures des de l'administració. "Cap ajuntament es pot queixar de la Generalitat, ni tampoc els proveïdors", ha apuntat el delegat de l'executiu a Tarragona. Uns dels aplaudiments de la tarda l'ha protagonitzat el major Josep Lluís Trapero per la neutralització de la cèl·lula jihadista.
 

Núria Picas, en el míting d'ERC a Valls Foto: ERC