La CUP «participarà» al Govern que es comprometi amb la República

El número 1 per Barcelona, Carles Riera, lamenta que Junts per Catalunya i ERC es neguin a pactar la construcció de la República fins passat eleccions

06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:30h

Carles Riera, en una roda de premsa a l'ACN Foto: ACN


El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha assegurat aquest dimecres en una roda de premsa oberta a l'ACN que el seu partit està disposat a "investir" i, fins i tot, "participar" del Govern que sorgeixi de les properes eleccions del 21 de desembre, i que estigui "compromès" amb la República "des del moment zero". Si no, ha dit, els anticapitalistes estaran a l'oposició, ja que el que no faran, ha avisat, és "facilitar la governabilitat de l'autonomia". En aquest punt, Riera ha reconegut que mantenen "l'esperança" d'arribar a un acord sobre aquest aspecte després de les eleccions, malgrat que, durant aquesta setmana, la negociació que s'ha realitzat amb els partits independentistes no ha fructiferat.

De fet, ha explicat, aquest passat dilluns es va realitzar una trobada amb membres de Junts per Catalunya i ERC, on la CUP va presentar diversos punts d'acord per tirar endavant la República, que finalment es van descartar. Una de les condicions d'Esquerra, ha avançat Riera, era que fos un acord a tres bandes, però Junts per Catalunya va afirmar que aquest, "en aquests moments no esqueia" i "va donar poques explicacions", ha puntualitzat. "Que quedi clar que, en tot cas, no som nosaltres els que estem qüestionant o negant la unitat", ha declarat, malgrat que la proposta de la CUP és fer-ho "amb totes les conseqüències" i sense possibilitat de restablir l'autonomia.

En aquest sentit, un dels punts de discòrdia entre la CUP i la resta de forces independentistes és el concepte d'unilateralitat. Per a Riera, aquesta és "l'única via", la més realista i pràctica en el context actual. "Atesa la naturalesa de l'Estat espanyol, i com va ser dissenyat, no hi ha possibilitat de pacte o reforma constitucional", ha assegurat. En aquest Estat, ha continuat, "tot està lligat i ben lligat", i l'única manera de donar continuïtat al mandat de l'1 d'octubre i a la decisió del Parlament del 27 d'octubre és la "confrontació directa".

Sense reforma possible

Per a la CUP, el debat sobre la reforma de la Constitució es realitza en un context de "clara recentralització" per part del PP, PSOE, Ciutadans i, fins i tot, els "comuns". Segons Riera, aquest debat no valora, ni tan sols, la possibilitat del dret a l'autodeterminació, i tampoc parla de futurs referèndums. A més, ha considera, Catalunya "ja està en una altra etapa".

"Celebrarem si l'Estat espanyol es reforma per millorar coses, però ja no estem en aquesta fase". Sobre això, però, ha lamentat que Podem s'hagi posicionat a favor de participar en aquest debat de reforma constitucional, en comptes de centrar-se en la destitució del "règim del 78", ja que aquests van ser els seus orígens.

Més repressió

"No tenim cap mena de dubte que si emprenem el camí de l'1 d'octubre i del 27 d'octubre, l'Estat augmentarà la seva repressió", ha assumit el cap de llista, que també ha lamentat que Junts per Sí preveiés "un Estat espanyol més democràtic i una Unió Europea menys demofòbica". La situació, ha afirmat, va ser diferent, i ara, es preveu un nou escenari "de confrontació durant uns anys", on no descarten que es produeixin noves detencions i empresonaments.

Pel que fa a l'alliberament dels presos que encara hi ha, ha indicat que s'aconseguirà posant "aquesta condició sobre la taula en una negociació". "Nosaltres lluitarem fins l'últim moment amb les famílies i les entitats per tal que surtin el més aviat possible, fruit de la pressió internacional i legal, però mentre això no passi, la solució és guanyar", ha sentenciat. Sobre aquest procés, però, Riera ha dit que no li agradaria que hi hagués "morts i ferits", i per això la CUP apostarà per assumir que s'haurà de plantar cara, de forma no violenta, a un sistema estatal que beu de la cultura del "franquisme" i on el "feixisme campa amb absoluta normalitat".

Passos a seguir

Segons Riera, els passos a seguir en la construcció de la República han de passar per tornar a aprovar una Llei de Transitorietat que doni "seguretat jurídica" i, a continuació, iniciar un procés constituent que comporti un debat "a gran escala i democràtic", per tal de discutir el text de la nova constitució republicana. Entretant, ha afegit, cal començar a legislar i decretar "en termes republicans", començant per totes aquelles lleis que el Tribunal Constitucional ha suspès, com ara la de la igualtat de gènere, la protecció dels drets a l'habitatge o contra la pobresa energètica. Finalment, ha indicat, tirar endavant polítiques de sobirania, a través de les quals es puguin desprivatitzar serveis i "engrandir el sector públic".

Aquestes accions, ha afirmat, s'han de fer des del Parlament, però també des de tots els ajuntaments, on hi ha d'haver "assemblees republicanes" que actuïn com a "institucionalitat alternativa". Una situació, ha reconegut, que pot durar "uns quants anys", tot i que la CUP està "convençuda" que s'aconseguirà perquè es tracta d'una "batalla democràtica".