Els «comuns» exploten els mítings a la carta

La candidatura de Xavier Domènech aprofita que compta amb dirigents de diferents perfils per potenciar un o altre en funció de la realitat política del territori | Alamany i Nuet fan esforços addicionals a la Catalunya interior i comarques gironines; Colau, Ribas i dirigents d'ICV s'arromanguen al cinturó roig

07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:13h

Xavier Domènech i Ada Colau amb Marta Ribas, Jéssica Albiach i Elisenda Alamany Foto: Catalunya en Comú


Els "comuns" fan bandera de la seva "transversalitat", un concepte que pretén positivar la pluralitat de veus internes del partit. La formació liderada per Xavier Domènech és el resultat d'una confluència entre l'esquerra clàssica -ICV i EUiA- i l'esquerra emergent -Barcelona en Comú i Podem-, però el repte de crear una identitat comuna està encara tendre vuit mesos després del naixement de Catalunya en Comú. Aquesta realitat que pot ser llegida com una debilitat està sent una potencialitat en campanya: els "comuns" han dissenyat una agenda d'actes arreu del territori en el qual es té en compte la realitat política de l'entorn per configurar el cartell amb els dirigents que tinguin el perfil que millor encaixin. Ja sigui per arrelament territorial o per accent polític.

En unes eleccions complexes i més polaritzades que mai, cada vot és important per als partits. Més encara quan, com és el cas dels "comuns", les perspectives que auguren les enquestes no són bones. El context els obliga a pentinar el territori i a arribar a tota bossa de votants per petita que sigui. Amb aquest esperit han dissenyat una campanya amb mítings gairebé a la carta convertint la complexitat interna en oportunitats. De fet, Catalunya en Comú és a hores d'ara l'únic partit que entre les seves files compta tant amb federalistes i confederalistes com amb independentistes. Així doncs, més enllà del circuit de Domènech -que va canviant els seus acompanyants als actes- la campanya té ramificacions. La principal d'elles: la de l'àrea metropolitana.

El cavall de batalla de l'àrea metropolitana

Fonts de la candidatura expliquen que el vot dual és un dels fenomens que són conscients que els afecta i que busquen revertir. I el cinturó roig és sempre clau, tant per la quantitat de votants com pel seu perfil. Cert és que l'única referència que tenen són els resultats de Catalunya Sí que es Pot l'any 2015, que han analitzat detingudament comparant-los amb els de les dues eleccions generals, així com amb les municipals en les quals van guanyar Barcelona.

L'objectiu és retenir al màxim els suports que van fer guanyar aleshores Domènech i per això pentinaran especialment l'àrea metropolitana, territori on aquest fenomen és més acusat. Ada Colau tindrà una presència destacada en aquest recorregut tenint en compte que el seu lideratge pot arrossegar vot de socialistes enutjats amb el PSC pel seu suport al 155 i el desdibuixament com a partit d'esquerres. De fet, els alcaldes socialistes han vist com a les passades eleccions generals el vot als "comuns" els trepitjaven els talons o bé fins i tot els superaven en els que sempre han estat els seus grans bastions. Són conscients que a les catalanes el context serà diferent, però no per això deixen de mirar de reüll Colau i la capacitat del seu projecte per arrossegar vot socialista.
 

La dirigent ecosocialista i exalcaldessa de Castelldefels Candela López Foto: Catalunya en Comú



Els perfils per seduir la Catalunya interior i l'àrea metropolitana

Un cop d'ull a l'agenda d'actes és el millor mirall d'aquesta estratègia. Aquest dimarts a Olot, per exemple, ciutat amb una important bossa d'electors sobiranistes, Joan Josep Nuet, el número cinc de la candidatura i que sense ser independentista és una figura ben valorada en aquest bloc, feia de teloner del cap de llista gironí dels "comuns", Llorenç Planagumà. Nuet també repetirà aquesta fórmula, fora del circuit de Domènech, a Valls i a Tàrrega en els pròxims dies. El dimarts a Cornellà, gran feu socialista a les mans d'Antoni Balmón, era l'ecosocialista i exalcaldessa de Castelldefels Candela López la que feia tàndem amb Domènech. ICV està més curtida, per la seva experiència, a l'hora de pugnar amb el PSC als seus grans feus i compta amb cares conegudes al cinturó roig. 

A Granollers el pròxim diumenge, Xavier Domènech estarà acompanyat de dirigents com la seva número dos, Elisenda Alamany, -que ha dit sempre públicament que és independentista- i Nuet, mentre que a Mollet del Vallès, feu socialista, el 12 de desembre farà tàndem amb la número quatre de la llista i coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, una fórmula que es repetirà també aquest dissabte a Terrassa. Alamany té prevista també una agenda a la Catalunya interior, un dels terrenys més complicats per als comuns i on l'independentisme és especialment fort. Tot això potenciant, com ja és habitual, els dirigents del propi territori. 

Als "comuns" els toca fer de la necessitat virtut en aquestes eleccions. És la candidatura amb menys pressupost després de la CUP. I davant d'unes enquestes que no els somriuen tiren d'enginy. Els mítings a la carta en format d'àgora per guanyar proximitat amb el públic són la seva aposta. El 21-D es veurà si han estat o no efectius.
 

Míting dels comuns a Mataró Foto: Catalunya en Comú