L'independentisme porta la seva força mobilitzadora al cor d'Europa

Milers de catalans es desplacen cap a Brussel·les per participar en una manifestació que espera desbordar la ciutat | Les entitats sobiranistes confien que serà la mobilització "més gran que s'ha fet en els últims anys" a la capital belga

Autobusos plens d'independentistes cap a Brussel·les
Autobusos plens d'independentistes cap a Brussel·les | ANC
06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 22:09h

La Grand Place de Brussel·les, plena de catalans. Foto: Twitter @adic_arc


L’independentisme deixa per unes hores Catalunya i es trasllada a Brussel·les. Milers de persones ompliran la capital belga aquest dijous al matí per portar les seves reivindicacions a la porta, literalment, de la Unió Europea. "Volem que passin coses, que Europa ens escolti", explicava fa uns dies un dels promotors de la idea. Les autoritats belgues ja han advertit que es tractarà d’una manifestació multitudinària que pot provocar problemes de circulació, i és que les entitats organitzadores esperen superar amb escreix les 20.000 persones i mitjans belgues apunten que la xifra de manifestants podria arribar als 50.000. En total, les entitats han contractat 250 autocars i noliejat cinc vols xàrter i en les últimes hores molts cotxes particulars han començat el seu viatge cap a la capital belga.

 
La manifestació arrencarà a les 11.30 del matí i recorrerà poc més d’un quilòmetre pel barri europeu. Les entitats i els organitzadors recomanen ser una hora abans al punt de trobada, a les portes del Parc du Cinquantenaire (al punt groc del mapa). Per arribar-hi des de Brussel·les, la millor manera és baixant a la parada de metro de Mérode. La manifestació recorrerà l’Avenue de la Renaissance, continuarà per la Rue Stevin i tombarà pel Chaussée d’Etterbeek. Passarà per davant de la Comissió Europea i el Consell d’Europa, i acabarà aproximadament a les 12.15h a la Place Jean Rey.

Un cop acabada la marxa hi haurà un acte polític que s’allargarà fins passades les 14h. És previst que hi intervingui el president i cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, i els consellers a l'exili. Per part de Junts per Catalunya hi seran la camp de campanya, Elsa Artadi, i el portaveu, Eduard Pujol. Per ERC, la número 2 a la llista, Marta Rovira, i el diputat al Congrés Gabriel Rufián, entre d'altres. En representació de la CUP, viatjarà a Brussel·les el regidor de Vic Joan Coma, però els anticapitalistes han deixat clar que no volen que la mobilització es converteixi en un acte partidista (per això no hi participarà cap dels seus candidats a les eleccions). Està prevista també la presència de diversos eurodiputats.
 

El recorregut de la manifestació a Brussel·les Foto: ANC


La manifestació servirà també per donar suport als consellers a l’exili, que dimarts van rebre la notícia que el Suprem havia retirat l’ordre europea de detenció. Per valorar aquesta qüestió, aquest dimecres al migdia han comparegut Puigdemont i els consellers a Brussel·les. "L’Estat ha retirat l’ordre europea de detenció perquè ha tingut por", ha assegurat el president i ha qualificat l’ordre del recerca i captura com un "nyap jurídic": "És greu i irresponsable posar en marxa un mecanisme internacional i sense que passi res de nou, retirar-lo", ha constatat el dirigent independentista. Sobre la manifestació, el president va enviar dimarts al vespre un missatge de veu als catalans que es traslladaran a Brussel·les: "Us esperem amb els braços oberts", va assegurat, i va animar els desplaçats a tenyir de groc la capital belga. "Aquí no està prohibit". 

"Europe: wake up!": la manifestació "més gran que s’ha fet mai a Brussel·les"

Des de dimarts, milers de catalans ja van començar a desplaçar-se cap a Brussel·les, la majoria d’ells en cotxe. Durant el trajecte, l’etiqueta #roadtobrussels ha estat la manera que l’independentisme ha trobat per compartir fotografies, vídeos, anècdotes, incidents i recomanacions durant el viatge. L’organització del transport s’ha fet, principalment, a través de grups autogestionats a les xarxes socials, on la iniciativa d’omplir Brussel·les ha aconseguit més de 100.000 suports en poc menys d’un mes. 

En una roda de premsa davant la premsa internacional, els vicepresidents de l’ANC i Òmnium, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, confien que serà la manifestació "més gran" que s’ha vist "en els últims anys a Brussel·les". Han explicat també que pels carrers de la capital belga ja es nota "el caliu de la gent que va arribant": "A les àrees de servei només se sent parlar català. La gent ve il·lusionada", ha explicat Alcoberro.

I és que tant promotors com organitzadors confien que l’independentisme aconseguirà desbordar Brussel·les. El repte, però, no ha estat senzill. En menys d’un mes, una iniciativa impulsada per un petit grup de persones s’ha convertit en una nova mobilització de l’independentisme que es preveu massiva i, aquest cop, fora de Catalunya. Això afegeix dificultats evidents de gestió, logística i mobilització per traslladar milers de persones a més de 1.200 quilòmetres de casa seva. Des de l’ANC, que juntament amb Òmnium han liderat la vessant tècnica i logística, reconeixien fa pocs dies les dificultats tècniques de gestionar i aconseguir permisos, de muntar escenaris, equips de so i pantalles a la capital belga. "Quan organitzem actes o manifestacions a Catalunya anem diverses vegades al lloc per veure com muntar-ho tot", explicaven des de l’ANC.

Amb tot, més enllà de portar les reivindicacions independentistes al cor d’Europa, la manifestació de Brussel·les serà el primer gran acte electoral de l’independentisme civil amb la mirada posada al 21-D. Desrés de dos mesos d’alta intensitat política -amb el referèndum de l’1 d’octubre, la repressió de l’Estat, la declaració d’independència, l’article 155 i els presos polítics-, l’independentisme vol recuperar l’optimisme i mostrar múscul social, també lluny de casa, per revalidar la majoria absoluta al Parlament a partir del 22 de desembre. 
 
Manifestants a l'autocar en direcció a Brussel·les Foto: ANC