6 de desembre: Rajoy i la Constitució, República, ridículs i el futur dels joves

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, saludant Mariano Rajoy, en la recepció del dia de la Constitució.
La presidenta del Congrés, Ana Pastor, saludant Mariano Rajoy, en la recepció del dia de la Constitució. | Congrés dels Diputats
06 de desembre del 2017
Actualitzat el 07 de desembre a les 21:34h

El protagonista

Mariano Rajoy ha refredat la reforma de la Constitució. Ho ha tornat a fer, per a desesperació de Pedro Sánchez, que va brandar un compromís amb el PP per debatre canvis a la carta magna a canvi d'avalar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, un acord que avui sembla ben diluït. En l'acte de celebració del 39è aniversari del text constitucional, Rajoy ha limitat l'escenari de canvis fins que no hi hagi una "idea clara" o un consens com el del 1978. Els partits constitucionalistes formen bloc per brandar la Constitució si serveix per frenar l'independentisme. Si es tracta de pactar una reforma -com venen els socialistes en campanya- el bloc ja no és tan homogeni.


La proposta

En una jornada pobra en propostes -els partits han desplegat fins ara poques idees dels programes electorals-, la CUP ha exposat quin serà la seva prioritat després del 21-D: la República. El cap de llista, Carles Riera, ha deixat clar que els anticapitalistes "participaran" o "investiran" un Govern compromès amb la República. Missatge clar de la CUP de compromís amb un executiu independentista que vulgui desplegar la declaració del 27 d'octubre al Parlament. Hi serà aquest Govern? Per la CUP, una victòria sobiranista en escons ja avala avançar en la construcció de la República.


La frase

"L'Estat ha preferit fer el ridícul retirant l'ordre europea de detenció abans que perdre".Ho deia Toni Comín des de Brussel·les per ampliar el missatge de Carles Puigdemont, molt crític amb l'estat espanyol. A Madrid, el govern espanyol ha admès que el sistema per detenir i entregar a la justícia espanyola el president i els consellers del Govern "no ha funcionat". En sintonia amb la judicialització del procés que ha practicat sempre la Moncloa, en l'arrencada de la campanya han tingut més pes les notícies prodecents dels jutjats que les dels mítings. I el conflicte polític continua sense cap solució negociada a l'horitzó. 


L'estirabot

Xavier García Albiol ha passat el matí el dia de la Constitució amb les Noves Generacions del PP de Catalunya, joves entusiastes d'un carta magna que no van votar. L'entorn li ha servit a Albiol per contraposar el text constitucional (referència de convivència) a les aspiracions independentistes (antítesi de la convivència, al seu entendre). Segons el líder del PP, el projecte sobiranista "representa el contrari de la Constitució: tancar-se en un mateix, aïllar-se del món, viure al marge de la realitat i negar oportunitats als joves". Jo ho veuen, la joventut catalana quedaria estancada en un escenari de plena sobirania. Paraula d'Albiol.