La CUP deixa clar que s'oposarà a qualsevol «Constitució espanyola en versió catalana»

El partit de l'esquerra independentista sosté que la carta magna és una expressió "franquista i antidemocràtica"

El número 3 per Barcelona, Vidal Aragonès, i la número 1 per Girona, Natàlia Sánchez, a la roda de premsa
El número 3 per Barcelona, Vidal Aragonès, i la número 1 per Girona, Natàlia Sánchez, a la roda de premsa | Aida Morales
06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:37h
La CUP ha volgut deixar molt clar, aquest dimecres 6 de desembre, que la Constitució espanyola és una expressió "franquista i antidemocràtica" i que, per tant, en el procés de construcció de la República, les lleis que la regeixin no podran ser similars a l'actual Carta Magna "en versió catalana". Ho ha afirmat el número 3 de la llista per Barcelona, Vidal Aragonés, que ha presentat la proposta del partit anticapitalista davant de la seu d'Endesa. Aquesta, ha dit, es vertebra a través dels anomenats "decrets de la dignitat", que aposten per internalitzar i nacionalitzar serveis.

"La Constitució espanyola té una cara que és la de que no canviï res", ha declarat. Un conjunt de lleis que refermen "un sistema capitalista que representa la negació de la democràcia", que es posa en contra de qualsevol pas endavant cap a l'autodeterminació i que justifica un cap d'estat "triat de manera no democràtica per un dictador franquista". En aquest punt, doncs, Aragonés sosté que la CUP "no té cap confiança en la Constitució" i, a més, que no la considera la seva norma. No obstant això, però, ha instat els que sí que ho fan, que la compleixin: "Ells no es cansen de dir que respectem la norma, i el PP té més de 900 investigats en procediments penal".

En aquest camí, ha recordat la figura de Josep Maria Xirinacs, qui va ser una de les persones que més va esmenar aquesta Constitució, des de l'esquerra independentista i anticapitalista.

Pobresa energètica

Aragonés també ha volgut posar de manifest l'elevat nombre de persones que, durant aquests mesos, pateixen pobresa energètica. "Cinc milions de persones a l'estat espanyol passaran fred a casa seva", ha anunciat, una "barbàrie", ha considerat, del que significa el capitalisme. Més en concret, també ha volgut posar en la memòria de tots l'àvia que, l'any passat, va morir a Reus a causa del fred: "Al Tribunal Constitucional no li importa el més mínim que la nostra gent pugui acabar morint de fred, i això és una cosa que hauríem de recordar cada inici de tardor".

Per això, la CUP planteja una "alternativa clara" que es basa en els "decrets de la dignitat", un pla de xoc contra la pobresa energètica que, per altra banda, sigui una de les dues potes innegociables per aconseguir un acord amb qualsevol altre partit. Segons Aragonés, no es compartirà "estratègia de ruptura" amb cap partit que no doni passes endavant en la construcció de la República i per defensar els drets socials. En aquest sentit, la CUP es planteja recuperar la llei de la pobresa energètica i recuperar el control de "sectors estratègics de l'economia", que consideren que s'han d'internalitzar.

"Hem de tenir la gestió d'aquests processos i fer una nova normativa per garantir a tothom la llum, l'aigua i el gas", ha declarat, tot carregant contra les societats que només busquen els seus interessos empresarials en detriment dels drets socials. Aquesta situació, ha precisat, també permetria un estalvi que es podria destinar a serveis de qualitat.

"Ni militars, ni policies"

En la República catalana, a més, no hi haurà "ni militars, ni policies". Això no serà, ha dit, una "expulsió" dels cossos de seguretat de l'estat espanyol, sinó que simplement aquests no hi tindran cabuda, com passa en altres països. "Seria l'estricte compliment de la normativa internacional", ha apuntat.