Domènech avisa el PSOE sobre les promeses de Rajoy: «El PP és especialista en robar carteres»

El cap de llista de Catalunya en Comú considera que els "vells partits" són els "majors destructors" de la Constitució | Els "comuns" reivindiquen l'herència de Pasqual Maragall

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, en un acte a la UPF
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, en un acte a la UPF | Catalunya en Comú
06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:09h
El diagnòstic l'ha fet el jurista Javier Pérez Royo: "És el primer aniversari de la Constitució que es fa un estat d'excepció". L'acte de Catalunya en Comú ha estat, de fet, tot un rèquiem del pacte del 78 amb la veu coral del mateix Royo, la líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, i el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello. Xavier Domènech ha estat dur contra el bloc del 155, a qui acusa de ser el causant de la crisi política, social, econòmica i territorial que avui dona per esgotada l'actual Constitució. "Els vells partits han estat els seus majors destructors", ha advertit. De fet, ha precisat que fins ara amb el PP només s'ha pogut parlar de dos articles de la carta magna: el 155 que suspèn l'autonomia de Catalunya i el 135 que, de la mà del PSOE, es va modificar per fixar el límit de la despesa.

En aquest sentit, Domènech ha advertit el PSC i el PSOE que no pot fer un "dogma" de la reforma constitucional que abandera primer perquè tindria una "temporalitat llarga" i no aportaria "solucions de present", però també perquè el PP i Ciutadans només plantegen aquesta reforma en clau recentralitzadora. Al seu judici, Mariano Rajoy va enredar Pedro Sánchez quan li va prometre que la comissió territorial del Congrés serviria per reformar la Carta Magna. "El PP és especialista en robar carteres", ha deixat anar ironitzant sobre els casos de corrupció que afecten el partit, i ha afegit: "I el PSOE només serveix perquè li robin la cartera".

L'herència de Pasqual Maragall

L'apel·lació als socialistes és constant en la campanya dels "comuns". Tant, que fins i tot Pisarello ha reivindicat l'herència de Pasqual Maragall per assenyalar les contradiccions a les quals, al seu judici, està sotmès el PSC de Miquel Iceta. "No el veig fent-se selfies amb Albiol i defensant el 155", ha dit tot recordant l'esperit federalista de l'expresident de la Generalitat. 

Justament perquè encarar una reforma constitucional requereix temps, Domènech ha recordat als socialistes que hi ha altres camins i ha insistit en la necessitat de construir un "nou marc constituent" per posar fi a la triple crisi que es viu a Catalunya i a Espanya. Fent seva la radiografia de la situació que sempre fa Pérez Royo, ha situat l'inici de la crisi territorial en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010: "Allà es trenca l'acord amb el poble de Catalunya i es carrega els principis de l'acord territorial".

"No en el meu nom"

Consideren que l'aplicació del 155 ha estat la cirereta del pastís. Rodríguez no s'ha estat de deixar clar que la veu majoritària a Andalusia no és el "a por ellos" i ha assegurat que les "mesures duríssimes" que s'han aplicat sobre Catalunya no l'han fet en el seu nom. La dirigent anticapitalista de Podem ha assegurat, a més, que li sembla "vergonyant" que el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, reivindiqui la bandera d'Andalusia al Parlament, de la mateixa manera que ha admès que li fa "fàstic" veure com el PSC incorpora a la seva llista dirigents de l'antiga Unió. Té ben clavades les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida assegurant que a Andalusia "els diners del PER se'ls gasten al bar".