Totes les cares del 155

Ciutadans, amb una recepta per a Catalunya equivalent a la del PP, es projecta com a antídot a l'independentisme per davant d'un Albiol bel·licós en les formes | Iceta, que ja reivindica l'experiència del govern del PSC, proposa ara una tercera via amb rostre amable després d'avalar la suspensió de l'autogovern

Acte polític de Societat Civil Catalana amb representants dels partits unionistes
Acte polític de Societat Civil Catalana amb representants dels partits unionistes | Adrià Costa
05 de desembre del 2017
Actualitzat el 06 de desembre a les 18:00h
Carles Mundó va començar la setmana a la presó d'Estremera i aquest dimarts -després d'haver pogut dormir a casa per primer cop en 32 dies- ha tornat a una altra presó. ERC ha encetat la primera jornada de campanya a la Model -un recinte que el mateix Mundó va contribuir a tancar com a conseller de Justícia després d'anys de promeses incomplertes dels successius governs- per denunciar que l'aplicació de l'article 155 no és un acte de normalitat. "És una anomalia, una imposició i un abús de dret sobre els ciutadans de Catalunya. El 155 és la paràlisi i pretén anestesiar les institucions catalanes", ha sostingut Mundó, el més actiu dels consellers que han recuperat la llibertat. El dard anava dirigit al bloc constitucionalista. PP, Ciutadans i el PSC són l'expressió del 155 a Catalunya.
 
Marcada pel degoteig d'informacions judicials i l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) -que sempre sol afinar els pronòstics-, la campanya ha arrencat tan polaritzada com es preveia. L'independentisme malda per sumar per sobre de la frontera de la majoria absoluta -no disposa d'unes previsions folgades- mentre les forces unionistes alimenten el relat que és possible una majoria alternativa, majoria de la qual Ciutadans es proclama timoner. No és estrany, doncs, que Inés Arrimadas -amb el suport d'un Albert Rivera que sempre està pensant en la campanya a Espanya- s'investeixi com l'única opció viable per "frenar" el bloc sobiranista. Ciutadans s'abocarà a reclamar el vot útil -en detriment del PP i el PSC- per engreixar la bossa d'electors. Arrimadas insistirà en la idea que és el candidata -en majúscules- de l'unionisme. Puigdemont ja ha advertit Ciutadans i la resta de partits constitucionalistes que "abandonin la fantasia de governar a Catalunya"

Ciutadans intentarà desmentir-lo, i ho farà amb un discurs de fons que és calcat al del PP -verbalitzat, això sí, amb unes formes més suaus-. Com els populars, Ciutadans ha buscat el desprestigi de TV3 i ha alimentat la ficció de l'adoctrinament a l'escola catalana. La denúncia de la corrupció, però, es limita al pujolisme i l'antiga Convergència. El reformisme que pregonava Ciutadans quan va fer el salt a Espanya, un partit presentat en aquell moment com a antídot a les males pràctiques, despareix quan es tracta de fiscalitzar Mariano Rajoy i el PP. Entre la unitat d'Espanya i netejar les clavegueres de l'Estat, Rivera ha triat guanyar vots i mantenir l'statu quo, potser pressionat pel Madrid del poder que el va fer créixer. I això significa mirar cap a una altra banda quan Gürtel i Bárcenas són carn de telenotícies.
 

Alberto Núñez Feijóo i Xavier García Albiol, en l'acte de campanya d'aquest dimarts. Foto: ACN


Albiol, coronel de Rajoy a Catalunya

Si Arrimadas es postula com a presidenciable, Xavier García Albiol es troba còmode en el paper de coronel de Rajoy a Catalunya. Sempre bel·licós en el llenguatge, Albiol no pot reprimir la incontinència verbal, una manera de fer que li permet fidelitzar el vot més arraconat a la dreta, però que el condemna a ser residual a la política catalana. Almenys, així ho apunten les enquestes. El 155 li ha concedit al PP el protagonisme que les urnes sempre li han negat a Catalunya. L'últim estirabot d'Albiol -aquest "a por ellos" verbalitzat l'estrena de la campanya- demostra que els populars es limitaran a l'exhibició (orgullosa) de la intervenció de les institucions catalanes, sempre amb el filtre de l'anomenada "restauració de la legalitat".